Δονούσα: τα μονοπάτια καθαρίστηκαν και ... παραδόθηκαν (φωτο)

Αν κάνει κάτι την Δονούσα - το βορειότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων - ξεχωριστή, αυτό είναι το εκπληκτικό δίκτυο σηματοδοτουμένων μονοπατιών που καλύπτουν σημαντικό μέρος και το οποίο δεν είναι …σημερινό. Ουσιαστικά αποτελεί τον βασικό οδικό χάρτη του νησιού εδώ και πολλές δεκάδες χρόνια από τη στιγμή που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των παλιών ημιονικών δρόμων και ένωναν κάθετα και περιμετρικά τα τέσσερα χωριά του, Σταυρός, Μερσήνι, Μεσαριά και Καλοταρίτισα. Μιλάμε για πέντε βασικά μονοπάτια με σημαντικές υψομετρικές διαφορές (από 50 έως 300 μέτρα) και με συνολικό μήκος 10.500 μέτρων συγκροτούν το Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του νησιού και αποτελούν τη χαρά των φίλων του περιπατητικού τουρισμού…  

Για να μπορούν όμως οι συγκεκριμένες διαδρομές να είναι ελκυστικές πρέπει όχι μόνο να είναι σηματοδοτημένες (κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια) αλλά να συντηρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, να καθαρίζονται και να βελτιώνονται μέσα από νέες διαδρομές… Και για τρίτη διαδοχική  χρονιά οι κάτοικοι της Δονούσας έκαναν το θαύμα τους. Συνεργάστηκαν όλοι μαζί, είδαν και πάλι τους εθελοντές να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους (από τις 30 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου) και το αποτέλεσμα των δράσεων εντυπωσιακό….  Να σημειώσουμε μόνο ότι μετά τον καθαρισμό των μονοπατιών τοποθετήθηκαν καινούριες πινακίδες που ολοκληρώνουν και το συνολικό σχεδιασμό για την ανάδειξη των μονοπατιών από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  Συνολικά 11 νέες πινακίδες προσανατολισμού προέρχονται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (έχει συμβάλλει και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) κάνοντας το δίκτυο μονοπατιών της Δονούσας ακόμα πιο ασφαλές και ευδιάκριτο! 

Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα των social media του Πολιτιστικού Συλλόγου Δονούσας «ο Ποσειδών» έχουμε και λέμε " Ολοκληρώθηκε και φέτος ο τρίτος ετήσιος καθαρισμός των μονοπατιών της Δονούσας το τριήμερο 31/3 με 2/4. Για άλλη μία χρονιά 30 εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού- Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δονούσας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και μαζί με κατοίκους του νησιού προχώρησαν σε καθαρισμό και σήμανση μονοπατιών, διάνοιξη νέων διαδρομών και καθαρισμό παραλιών.

Η δράση ήταν αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας όλων των φορέων του νησιού. Οι εθελοντές φιλοξενήθηκαν σε δωμάτια που πρόσφεραν οι επαγγελματίες της Δονούσας. Έτρωγαν όλοι μαζί με το πέρας των εργασιών στο πνευματικό κέντρο της εκκλησίας σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο από τα μέλη του Συλλόγου, ενώ κάτοικοι πρόσφεραν εργαλεία και αυτοκίνητα όταν και όπου χρειάστηκε. Να ευχαριστήσουμε καταρχήν την εκκλησιαστική ενορία της Δονούσας για την παραχώρηση του πνευματικού κέντρου του Σταυρού όπου καθημερινά έτρωγαν οι εθελοντές και για την προσφορά διαμονής. Τα Aposperitis rooms - apartments, Argalios Guesthouse, Donoussa Rooms, 'iliovasilema' Studios Donoussa, Κάμπος δωμάτια, Κήπος δωμάτια, Makares Apartments, Donoussa - Δονούσα, Cyclades, Pothiti Studios Donousa Cyclades, Prassinos Studios Donousa, Voula rooms- Donoussa για τη χορηγία διαμονής και το παντοπωλείο "Το Κύμα", το mini market Σοφία Ρούσσου και το φούρνο "Ο Παναής" για τη χορηγία σε είδη διατροφής.  Η Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων και η Περιφέρεια Νοτιου Αιγαίου για άλλη μία χρονιά στήριξαν τη δράση, ενώ πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που χρηματοδότησε τις καινούριες ταμπέλες.

Η Δονούσα διαθέτει πλέον ένα άρτια σηματοδοτημένο δίκτυο διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος συνολικού μήκους 10,5 χλμ μέσω του οποίου ο περιπατητής αποκτάει πρόσβαση σε χωριά, παραλίες και σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και κάλλους. Εμείς με τη σειρά μας αναγνωρίζουμε την αξία του, είναι το στολίδι του νησιού μας και φροντίζουμε για την ανάδειξή του ως διαρκή εγγύηση ήπιας ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Σας περιμένουμε να  περπατήσετε και να απολαύσετε τα μονοπάτια της Δονούσας!

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού- Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δονούσας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»..."

Εμείς; Απλά τους ευχαριστούμε γιατί μας δείχνουν το δρόμο για την συνολική παρουσίαση της εικόνας μίας περιοχής… Χωρίς πολλά λόγια αλλά με δουλειά και μόνο