Εκεί που η λεβεντιά συνάντησε την αρχοντιά

Ο καταξιωμένος ερευνητής - δάσκαλος κρητικών χορών Γιάννης Μεγαλακάκης έρχεται για πρώτη φορά στην Άνδρο για να μυήσει στην χορευτική τέχνης της Κρήτης όλους όσους αγαπάνε την μουσικοχορευτική παράδοση της μεγαλονήσου. Η μεθοδολογία μας στα σεμινάρια έχει στόχο την ουσιαστική προσέγγιση της έννοιας της παράδοσης σε πολλές πτυχές της. Στον χορό πρώτα από όλα, την φιλοσοφία του κρητικού χορού, την μουσική, τον στίχο ,τους καλλιτέχνες, την ιστορία και πολλά άλλα. Διδάσκουμε χορούς που καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη, πολλές παραλλαγές των χορών, πολλές φιγούρες και αυτοσχεδιασμούς και τον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών.
Δίνουμε στον μαθητή μία κατεύθυνση η οποία θα τον βοηθήσει να κατανοήσει την ουσία της έκφρασης του κρητικού χορού και της μουσικής και ανάλογα το ταλέντο και την προσωπική του προσπάθεια θα εξελιχθεί.

Στο σεμινάριο ο χορευτής, θα διδαχθεί χορούς οι οποίοι έχουν προκύψει μετά από επιτόπια καταγραφή και έρευνα. Άρα θα έρθει σε επαφή με την αλήθεια και την ουσία που κρύβουν οι κρητικοί χοροί. Όλες μας οι προσπάθειες κινητοποιούνται από την έντονη αγάπη μας προς την κρητική παράδοση και πολιτισμό.  Χωρίς καμία διάθεση νοσταλγικής, στείρας επιστροφής σ' ένα παρελθόν που δεν υπάρχει, πιστεύουμε ότι μπορούμε με αφορμή την κρητική μουσική και τον χορό, να μιλήσουμε για την πιο άμεση, γνήσια και αποκαλυπτική σχέση με την τέχνη, για την συμμετοχή και τον αυτοσχεδιασμό.  Προσεγγίζουμε την τέχνη του κρητικού χορού ως ένα ζωντανό στοιχείο, το οποίο από γενιά σε γενιά εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο.  Οι παλαιότεροι χορευταράδες ήταν αληθινοί όταν χορεύανε. Έτσι και εμείς σήμερα πρέπει να το παραδώσουμε στους επόμενους, με αγάπη και ειλικρίνεια.

«Η ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ»

Σεμινάριο Κρητικών Χορών στην Άνδρο με τον Γιάννη Μεγαλακάκη

Παρασκευή 15 Ιουλίου , ώρες 18:00 - 22:00

Διοργάνωση Σεμιναρίου : Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας

Πληροφορίες - Συμμετοχές : 6974524758

[Υπεύθυνος Στάθης Κωστόπουλος]