Ελλάδα: Η "άγνωστη" Αφροδίτη αποκαλύπτει την ομορφιά της

Ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό αρχαίο, μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης εκτίθεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην περιοδική έκθεση του Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου».

Ο τύπος του αγάλματος ακολουθεί μία ελληνιστική παραλλαγή της Αφροδίτης του Πραξιτέλη που αποδίδεται στον γιο του, Κηφισόδοτο και χρονολογείται γύρω στο 300 π. Χ.  

Το άγαλμα ανήκει στον τύπο του Καπιτωλίου και ήταν τμήμα της πρώην συλλογής Αλέξανδρου Ιόλα. 

Είναι έργο ρωμαϊκών χρόνων με αρχαίες και νεώτερες συμπληρώσεις.  «Ο κορμός και το κεφάλι είναι από αγάλματα της ρωμαϊκής εποχής, ενώ έγιναν νεότερες συμπληρώσεις από διαφορετικά είδη μαρμάρου για να βγει ένας αγαλματικός τύπος που φάνταζε στα μάτια του συλλογέα εκείνης της εποχής σημαντικός, Γιατί "ονειρεύεται" ένα πολύ φημισμένο άγαλμα, το πιο σημαντικό έργο γυμνής γυναίκας στην αρχαιότητα, την Κνιδία Αφροδίτη του Πραξιτέλη» δήλωσε  η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη. 

Σύμφωνα με την ίδια, το άγαλμα είναι ο μακρινός απόγονος του αγάλματος του Πραξιτέλη - δηλαδή, απηχεί μια μετάπλαση του αρχικού που έγινε περίπου 50 χρόνια αργότερα από τον γιο του Πραξιτέλη, τον Κηφισόδοτο τον Νεότερο, η οποία οδήγησε σε έναν άλλο τύπο αγάλματος, την Αφροδίτη του Καπιτωλίου.

Η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» θα διαρκέσει έως το τέλος του 2019. 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Καθημερινή"