Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΕλλάδα - Μητσοτάκης: "Μπορεί να βρεθεί win-win λύση για τα Γλυπτά του...

Ελλάδα – Μητσοτάκης: “Μπορεί να βρεθεί win-win λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα”

|

Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τις εκλογές και η συνάντηση με τον Κάρολο Γ’  (video) 

«Μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συζήτησής του με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Κέβιν Φέβερστοουν, με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.

Ερωτηθείς για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «έχουμε το δικαίωμα να σταματήσουμε τους παράτυπους μετανάστες», ενημερώνοντας την Τουρκία να τους πάρει πίσω, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν κινδυνεύει η ζωή τους, «προχωράμε σε διάσωση κι αν κάνουν αίτημα ασύλου και το δικαιούνται, τους το δίνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε εκτενώς τα διεθνή ΜΜΕ, εκφράζοντας την άποψη ότι «δεν είναι πάντα αντικειμενικά». Υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίσαμε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για τους πρόσφυγες στον Έβρο το καλοκαίρι» και πρόσθεσε: «Τους ψάχναμε, δεν τους βρίσκαμε. Μετά από 10 μέρες τους βρήκαμε, δεν ήταν ποτέ σε ελληνικό έδαφος και δεν υπήρχε νεκρό παιδί». Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας ότι «για 2 εβδομάδες δεχθήκαμε πολλή αρνητική δημοσιότητα», αναφέροντας μάλιστα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, «που το έκανε μεγάλο θέμα». Σημείωσε ότι, «όταν πήραν όλα τα στοιχεία, κατέβασαν την ιστορία, αλλά δεν είχαν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη». Και συμπλήρωσε ότι «όταν κατέβηκε η ιστορία, κανείς δεν το πρόσεξε, αλλά η ζημιά είχε γίνει».

Έκανε μάλιστα λόγο για «πληροφοριακό πόλεμο από την πλευρά της Τουρκίας».

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας, είπε ότι «είναι απαράδεκτες οι απειλές για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο. (…) Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε από τις θέσεις μας».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των υποκλοπών, είπε ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της νόμιμης παρακολούθησης, όπως ήταν στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, και της χρήσης παράνομων λογισμικών. Χαρακτήρισε την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τεχνικά σωστή, «αλλά δεν έπρεπε να συμβεί – για αυτό και υπήρχαν άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα απαγορεύσει την πώληση και την χρήση κάθε παράνομου λογισμικού που μπορεί να παρακολουθεί τις συνομιλίες χωρίς άδεια

Ερωτηθείς για τις εκλογές, διαβεβαίωσε ότι είναι «εκτός συζήτησης κάθε συνεργασία με την άκρα δεξιά» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις δεύτερες κάλπες.

Με τον βασιλιά Κάρολο συναντήθηκε ο πρωθυπουργός

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Μητσοτάκης από Λονδίνο: Χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας

Στις μεταρρυθμίσεις, τη μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης, τη στήριξη της οικονομίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας έναντι της οξείας ενεργειακής κρίσης, αλλά και στα διλήμματα εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας νωρίτερα ως κεντρικός ομιλητής στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley.

Συνομιλώντας με τον Franck Petitgas, επικεφαλής της Morgan Stanley International, ο πρωθυπουργός – που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βρετανία – αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά και στη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας που έχουν θέσει την οικονομία σε μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης.

Όπως τόνισε, με οδηγό την ανάπτυξη, η Ελλάδα – σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν – προβλέπεται να έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2019 στην Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ταυτόχρονα στη στήριξη της κοινωνίας έναντι της ενεργειακής κρίσης, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση από τη χώρα μας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στο σχέδιό του να μετατραπεί η Ελλάδα σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με επενδυτές και στελέχη επιχειρήσεων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο