Ελλάδα : Πολιτική διαμάχη για πινακίδα με τα ονόματα των Γλέζου και Σάντα στην Ακρόπολη

Πινακίδα με τα ονόματα των Μανώλη Γλέζου και Απόστολου (Λάκη) Σάντα θα τοποθετηθεί στη βόρεια κλιτύ, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στη Βουλή, και διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, που απαντά σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυγή"... Υπάρχει όμως και συνέχεια... 

Ας δούμε αρχικά, την σχετική ανακοίνωση από το ΥΠΠΟΑ:  “Σε δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της “Αυγής” αναφέρεται ως “είδηση” η ύπαρξη επιγραφής στην Ακρόπολη με τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα και ως “ψέμα” η ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη σήμερα (16/4) στη Βουλή, ότι πρόκειται να αναρτηθεί πινακίδα με τα ονόματά τους, στο σημείο, από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόσωπο της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προφανώς, κάποιος ο οποίος βρίσκεται συστηματικά στον χώρο της Ακρόπολης, γνωρίζει ότι υπάρχει η συγκεκριμένη πινακίδα στο φυλάκιο Μπελβεντέρε, στο φυλάκιο της Σημαίας από το 1982. Οι συντάκτες του δημοσιεύματος, μπρος στη μικροπολιτική τους εμμονή, συμπεριφέρονται ως να μη γνωρίζουν γραφή ή ανάγνωση.

Η Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στην τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, είπε κατά λέξη τα εξής: “Κλείνοντας, για να μη λέτε πάλι ότι δεν σας ενημέρωσα, σας λέω ότι στην Ακρόπολη, στη βόρεια κλιτύ, θα αναρτηθεί μία πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη. Γιατί η μακρά ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία, αυτού του τόπου πρέπει να αναγνωρίζεται και να τιμάται”.

Με την ανάρτηση της πινακίδας στο σημείο αυτό της βορείου κλιτύος, όλοι οι επισκέπτες της Ακρόπολης θα πληροφορούνται ότι από εκεί ξεκίνησε η ηρωική πράξη των δύο αγωνιστών, εναντίον των Ναζί, καθώς το Μπελβεντέρε δεν είναι προσβάσιμο σε όλους τους επισκέπτες του μνημείου”. 

Τι απαντάει η Αυγή

Και η απάντηση από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Αυγη": Ο φθηνός αντιπερισπασμός της Λίνας Μενδώνη ήταν εξαρχής καταγέλαστος, καθώς στον Ιερό Βράχο υπάρχει ήδη τέτοια επιγραφή, η οποία τοποθετήθηκε το 1982 δίπλα στο σημείο που βρισκόταν η σημαία των κατακτητών, παρουσία των αγωνιστών και της τότε υπουργού Πολιτισμού λίνας Μενδώνη.

Σε τι θα αποσκοπούσε μία ακόμα επιγραφή για το ίδιο γεγονός σε απόσταση 120 μέτρων από τη θέση της ήδη υπάρχουσας; Προφανώς σε τίποτα. Άλλωστε, οι σεμνοί αγωνιστές Λάκης Σάντας και Μανώλης Γλέζος δεν θα ανέχονταν δεύτερη επιγραφή για την πατριωτική τους πράξη, σε αντίθεση με την Λίνα Μενδώνη που η ίδια υπέγραψε τη σύμβαση για τις τρεις (3) ντροπιαστικές επιγραφές με το όνομά της.

Καλό θα είναι η Λίνα Μενδώνη να ελέγξει τις επιλογές της, να αφήσει ήσυχη την ιστορία του ελληνικού λαού και των αγωνιστών του και να προσπαθήσει να ελέγξει την κρίση μεγαλείου που την διακατέχει.

 

Να σημειώσουμε ότι θέση στο θέμα είχε πάρει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, που ξεκίνησε με το γεγονός ότι δεν σχολίασε τίποτα η κα Μενδώνη για την δική της ... επιγραφή:  «Δεν τόλμησε να πει στη Βουλή ότι ο όρος με την πινακίδα με το όνομά της ήταν fake news (αυτά τα λένε στα Δελτία Τύπου για να τα αναπαράγουν τα παπαγαλάκια), είπε ότι ήταν "μια ευγενική πρόταση από τον χορηγό" που δεν θα γίνει πράξη. Το ότι το υπέγραψαν 3 υπουργοί της κυβέρνησης, λεπτομέρεια... Το ότι η Σύμβαση δεν κυρώθηκε ποτέ από τη Βουλή, άλλη λεπτομέρεια». 

Και για το θέμα της επιγραφής Γλέζου - Σάντα ανέφερε: Η Υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή είπε μόνο ψέματα. Τελείωσε λέγοντας ότι ΘΑ βάλει στην Ακρόπολη πινακίδα με το όνομα του Γλέζου και του Σάντα! Την πινακίδα που ήδη υπάρχει από το 1982!

κ. Μενδώνη, το εικονιζόμενο στη φωτογραφία τι ακριβώς είναι; Μήπως ξέρετε και πού βρίσκεται; Ντροπή μόνο

ΥΓ. Βεβαίως δεν τόλμησε να πει στη Βουλή ότι ο όρος με την πινακίδα με το όνομά της ήταν fake news (αυτά τα λένε στα Δελτία Τύπου για να τα αναπαράγουν τα παπαγαλάκια), είπε ότι ήταν "μια ευγενική πρόταση από τον χορηγό" που δεν θα γίνει πράξη. Το ότι το υπέγραψαν 3 υπουργοί της κυβέρνησης, λεπτομέρεια... Το ότι η Σύμβαση δεν κυρώθηκε ποτέ από τη Βουλή, άλλη λεπτομέρεια».

Η Υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή είπε μόνο ψεματα. Τελείωσε λέγοντας ότι ΘΑ βάλει στην Ακρόπολη πινακιδα με το όνομα του...

Δημοσιεύτηκε από Δέσποινα Κουτσούμπα στις Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News