Ελληνικό: Επιτέλους έχουμε απόφαση: 280 στρέμματα αρχαιολογικός χώρος

Επιτέλους …απόφαση. Υστερα από μαραθώνια συνεδρίαση εννέα ωρών το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κήρυξε το βράδυ της Τρίτης ως αρχαιολογικό χώρο έκταση 280 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 15 υπέρ και μίας κατά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη κατέθεσε πρόταση η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης. Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του ΤΡΑΜ και στο αμαξοστάσιο, όπου παρουσιάζεται αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν επί τη βάσει δύο εισηγήσεων:

Η μία πρόταση προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκτασης 700 στρεμμάτων και η δεύτερη - η οποία και υιοθετήθηκε - προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων (280 συγκεκριμένα).

Η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκταση 3.000 στρεμμάτων.

Η έκταση των 280 στρεμμάτων δεν είναι ενιαία αλλά πρόκειται για επιμέρους τμήματα διάσπαρτα στο χώρο του αεροδρομίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τμήμα από την έκταση αυτή βρίσκεται στην περιοχή του τραμ, όπου οι επενδυτές σχεδίαζαν σύμφωνα με το πλάνο που είχαν εκπονήσει τη δημιουργία ζώνης οικιστικής ανάπτυξης και εμπορικής δραστηριότητας. Ενα άλλο τμήμα της έκτασης που χαρακτηρίζει το ΚΑΣ ως αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται στο λόφο Χασάνι, όπου σύμφωνα με το πλάνο των επενδυτών θα ανεγείρονταν πολυτελείς κατοικίες.

Επίσης κηρύχθηκαν ακόμη 1.600 στρέμματα επιπλέον ως αρχαιολογικός χώρος εκτός της επένδυσης σε περιοχές που αφορούν τους όμορους δήμους Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας.

Πρόβλεψη

Η γνωμοδότηση προβλέπει να παραμείνει αδόμητη η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά, όπως και η κορυφή του λόφου Χασάνι, να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος πρασίνου στην περιοχή του λατομείου, και ο ταφικός περίβολος, ο οποίος έχει δώσει το όνομά του στην περιοχή του Ελληνικού, να μεταφερθεί στην αρχική του θέση εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές κι αυτό γιατί ούτε οι ίδιοι γνώριζαν επακριβώς, το βράδυ της Τρίτης, που ακριβώς βρίσκονται τα κομμάτια γης στο αεροδρόμιο που κηρύχτηκαν αρχαιολογικοί χώροι.

Και συν τοις άλλοις, για την επένδυση στο Ελληνικό προσέφυγαν στο ΣτΕ δύο οικολογικές οργανώσεις. Επικεντρώνονται στη μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της επίμαχης έκτασης (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και στη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής

Αντίδραση από κυβέρνηση και επενδυτές

Την ίδια ώρα καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η ακριβής έκταση που επηρεάζεται από τις αποφάσεις του ΚΑΣ, η Ελληνικό Α.Ε., το ΤΑΙΠΕΔ και το επενδυτικό σχήμα επιχειρούν να σταθμίσουν το εύρος των επιπτώσεων που αυτές οι αποφάσεις θα έχουν στο business plan.

 «Είναι σίγουρα μία κακή απόφαση, μένει να δούμε πόσο κακή» σχολίαζαν κύκλοι του επενδυτή, την ίδια ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η κήρυξη  μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στην υλοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης καθώς ο αρχαιολογικός χώρος συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με περιοχή όπου έχει χωροθετηθεί στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης η κατασκευή πολυτελών κατοικιών και εμπορικού κέντρου. Σήμερα, το πρωί αναμένεται να ζητήσουν παράσταση στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να ενημερωθούν από την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ελενα Κουντούρη.
Από την κυβέρνηση, και πριν την έκδοση της απόφασης για τα ΣΟΕ και ΣΜΠΕ, εκφραζόταν κατ' αρχήν ικανοποίηση. «Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ» σημείωναν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Πάντως, το πρωθυπουργικό περιβάλλον διεμήνυε ότι οι εναλλακτικές έχουν εξεταστεί και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον προέκυπτε κάποιο κώλυμα ή εφόσον η απόφαση του ΚΑΣ δεν ήταν η αναμενόμενη, να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Για τον κ. Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται σε προσωπικό στοίχημα το να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, καθώς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι ασύμβατη με το αφήγημα της κυβερνητικής βούλησης για προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων, που ο ίδιος έχει προτάξει.

Βεβαίως, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θα πρέπει πρωτίστως να απαντήσει στα ερωτήματα των δικών της στελεχών για τον παραγκωνισμό των αρχαιολόγων.

Το έργο των αρχαιολόγων έσπευσε δημοσίως να επαινέσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κ. Τσίπρα, επισημάνθηκε ότι τυχόν παράκαμψη του ΚΑΣ θα φέρει σε δυσμενή θέση την κυβέρνηση, ιδιαίτερα δεδομένης της στάσης του κόμματος έναντι της επένδυσης στο Ελληνικό παλαιότερα.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr