Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΈνα ξεχωριστό ταξίδι στο χρόνο

Ένα ξεχωριστό ταξίδι στο χρόνο

|

Η «4η συνάντηση στη Νάξο» είναι γεγονός και η συνεργασία του Ιστορικού Ομίλου Νάξου ΑΡΣόΣ και το περιοδικό ΦΛΕΑ αναλαμβάνουν να μας ταξιδέψουν στο χρόνο μέσα από μία σειρά ομιλιών και συζητήσεων – Πρώτος αύριο (04/09, 20:00) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ο ιστορικός Αθανάσιος Κωτσάκης 

Tον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2016 ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου ΑΡΣόΣ και το περιοδικό ΦΛΕΑ οργανώνουν την «4η Συνάντηση στη Νάξο». Συνάντηση-επικοινωνία ερευνητών, μελετητών, συνεργατών, αναγνωστών και φίλων του Ιστορικού Ομίλου και του περιοδικού Φλέα.

Το περιοδικό Φλέα, το γνωρίζετε όλοι καλά ότι, εν πολλοίς, είναι μια δουλειά χειροποίητη, που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων ακολουθεί διαφορετικούς ρυθμούς και τόνους από άλλες εκδόσεις αυτού του είδους.       

Από τη μεριά μας δεν θελήσαμε και δεν θέλουμε να είναι και δεν είναι προκαθορισμένη η θεματολογία της «Συνάντησης». Την θεματολογία την συνθέτουν τα ενδιαφέροντα των ερευνητών και των μελετητών καθώς και συνεργασίες με άλλους ανάλογους με τον Ιστορικό Όμιλο φορείς.

Η «Συνάντηση» μπορεί να αποτελέσει ένα σταθερό, με συνέχεια και διάρκεια, πολιτιστικό θεσμό για τη Νάξο ικανό να αποτελέσει, κάθε χρόνο, δημόσιο βήμα για όποιον θέλει να συμμετέχει στους προβληματισμούς του περιοδικού Φλέα ή να προτείνει θέματα από τα δικά του επιστημονικά ενδιαφέροντα, να αναφερθεί και να προβάλλει τοπικά θέματα της Νάξου, των Κυκλάδων, του Αιγαίου, και γενικότερα προβληματισμούς, σκέψεις, απόψεις, έρευνες και μελέτες που αφορούν στην εξέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, Αθανάσιος Κωτσάκης, Ιστορικός, «Τρεις Γενοκτονίες. Μία στρατηγική. Η εξόντωση τριών λαών (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων) από το καθεστώς των Νεότουρκων στις αρχές του 20ου αιώνα».

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, Σταύρος Παναγιώτου, Ιστορικός, «Το πολιτικό καθεστώς Κύπρου και Νάξου στα χρόνια της Αραβοκρατίας: μέσα από Βυζαντινές και Αραβικές πηγές».

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, Νίκος Βασιλόπουλος, Αρχιτέκτονας, «Η Λατινοκρατία στην Άνδρο. Από το τέλος της Βυζαντινής περιόδου έως τα χρόνια της Τουρκοκρατίας».

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, Μάριος Κατσουρός, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος, «Δόμηση (νόμιμη και παράνομη) και το πόρισμα της Ναυπάκτου».

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, Μαρία Αλιμπέρτη, «Η μνήμη της Λατινοκρατίας στη Νάξο. Η περίπτωση των Μελάνων».

 «Η Χώρα της Νάξου»

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου ΑΡΣόΣ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνουν κύκλο ομιλιών με θέμα «Η Χώρα της Νάξου» στη μνήμη Γεωργίου Μελισσηνού και Ιωάννη Δέλλα Ρόκκα.                                                   

Ομιλητές

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, Δημήτρης Αθανασούλης, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, «Η νησίδα των μουσείων του Kάστρου της Χώρας Νάξου. Το νέο αρχαιολογικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων»

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, Μαρίνα Κουμανούδη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια ΙΙΕ/ΕΙΕ, «Το Κάστρο της Αξίας κατά τον ύστερο Μεσαίωνα».

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, Αγγελική Πανοπούλου, Κύρια Ερευνήτρια ΙΙΕ/ΕΙΕ, «Ο καθολικός πληθυσμός του Κάστρου της Νάξου: Συλλογικότητες, φιλανθρωπία και δημόσιες εκδηλώσεις (16ος-17ος αι.)».

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ, «Άνθρωποι και περιουσίες στο Κάστρο της Νάξου. Η μαρτυρία ενός κοινοτικού καταστίχου του έτους 1757».

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, Ηλίας Κολοβός, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, «Η Χώρα της Νάξου σύμφωνα με το οθωμανικό κατάστιχο του 1670»

Σάββατο 1 Οκτωβρίου, Μαρία Δ. Μονδέλου, Ιστορικός, «Η Καθολική Εκκλησία στη Νάξο του 17ου αιώνα. Προοπτικές έρευνας των ανέκδοτων εκθέσεων των Λατίνων Αρχιεπισκόπων».

Σάββατο 8 Οκτωβρίου, Μαρία Παναγιωτίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Η βυζαντινή ζωγραφική κατά τη μέση βυζαντινή περίοδο (843 – 1204) ως πολιτισμική και κοινωνική μαρτυρία» και

Κυριακή 9 Οκτωβρίου, Μαρία Παναγιωτίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών – Δώρα Κωνσταντέλλου, Υποψήφια Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Η Παναγία Πρωτόθρονη στο Χαλκί κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Η λειτουργία του μνημείου και η κοινωνία της εποχής».

Σάββατο 15 Οκτωβρίου, Θεμιστοκλής Μπιλής Αρχιτέκτων-Μηχανικός- Μαρία Μαγνήσαλη, «Μεταβυζαντινή Μοναστηριακή Αρχιτεκτονική της Νάξου. Η περιοχή του Σαγκρίου».

Συνεργασία Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών)           

Σάββατο 5 Νοεμβρίου, Δρ. Ν. Ιωάννης Χατζάκης, Ερευνητής Β’ βαθμ. Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών), «Αγοραπωλησίες ακινήτων στο δικαιϊκό περιβάλλον της Νάξου του 16ου αιώνα».

Κυριακή 6 Νοεμβρίου, Δρ. Ν. Λυδία Παπαρρήγα, Διευθύντρια Ερευνών-Διευθύνουσα Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (Ακαδημίας Αθηνών), «…  ποιήσατε ὡς προστάζομεν ἐξ ἀποφάσεως». Ο εποπτικός ρόλος   των Δραγομάνων του Στόλου στις δικαστικές διαμάχες των Ναξίων».

Δελτίο Τύπου Ιστορικός Ομιλος ΑΡΣόΣ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν