Ένας αιώνας,παράδοση!!!

Τιμητική εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων της ποτοποιίας "Προμπονά" (1915-2015) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Αυγούστου μπροστά από το κεντρικό κατάστημα "Προμπονάς" στην κεντρική πλατεία της παραλίας. Ήταν μια εκδήλωση από εκείνες που ο πολύς ο κόσμος εύκολα δεν πρόκειται να ξεχάσει!!!

Όλα λειτούργησαν στην εντέλεια! Όλα έγιναν στην βάση ενός προγράμματος «γεμάτου» πλην όμως απέριττου.

Όλα τα μέλη της οικογένειας του αλησμόνητου Τάκη Δ. Προμπονά ήταν εκεί! Ήταν εκεί κοντά σε φίλους και γνωστούς αλλά και σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς επισκέπτες του νησιού μας που με την παρουσία τους τίμησαν το αξιοζήλευτο «οικοδόμημα» της εν λόγω Ποτοποιίας η οποία χρόνια τώρα ταξιδεύει στα πέρατα του Κόσμου το νησί μας!

Είναι τα προϊόντα της Ποτοποιίας Προμπονά από τα πιο πολυδιαφημισμένα στο εξωτερικό προϊόντα της ελληνικής γης!

Για το ιστορικό της Ποτοποιίας από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε τις εργασίες της  (1915) μέχρι και σήμερα αναφορά απέριττη όσο και ουσιαστική έκανε ο συντοπίτης μας κτηνίατρος, Δημήτρης Βασαλάκης του Λεωνίδα και της αδελφής του Τάκη Δ. Προμπονά, Ζωής.  

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βσαλάκης, υπογράμμισε: Η γνωστή ποτοποιία συνεχίζει να παράγει το διάσημο λικέρ Κίτρου Νάξου Προμπονά, στο επισκέψιμο αποστακτήριό της στα Αγκίδια Νάξου, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο από το 1915.

Η επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της ποτοποιίας από το 1915, όπως προείπα, δραστηριοποιείται και στον χώρο της οινοποιίας από το 1978, με πρωτοπόρο και ιδρυτή τον Δημήτριο Προμπονά και διάδοχο τον Σταμάτη Προμπονά.

Με μεράκι, αγάπη και πίστη στην παράδοση η Ποτοποιία Προμπονά παρασκευάζει το παραδοσιακό ποτό της Νάξου "Κίτρο Προμπονά" που αποτελεί αγνό απόσταγμα από τα φύλλα της κιτριάς.»

Σύμφωνα με την «ψυχή» της Ποτοποιίας, Κατερίνα Προμπονά, θυγατέρας του Τ.Δ.Προμπονά, «η Ποτοποιία προσφέρει τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, φτιαγμένα από φρέσκα φρούτα που διατηρούν το άρωμά τους στις πολύ όμορφες συσκευασίες τους.

Επίσης προσφέρει δύο ξεχωριστούς τύπους κρασιών, το Bacchus και το Ariadne. Κρασιά που φτιάχνονται από επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών έτσι ώστε να ικανοποιούν και τις πιο απαιτητικές γεύσεις. Η εταιρεία ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ παράγει τα μοναδικά Ναξιώτικα εμφιαλωμένα κρασιά. Το λευκό και κόκκινο Προμπονά, είναι από τις φημισμένες ποικιλίες της Κωμιακής.

Επίσης από τσίπουρο, μέλι και διάφορα βότανα το καταπληκτικό σε γεύση και άρωμα Τσιπουρόμελο του Προμπονά. Ακολούθησε το σπιτικό λικέρ βύσσινο και μια μεγάλη ποικιλία γλυκών του  κουταλιού από επιλεγμένα φρούτα.

Δε μείναμε όμως εκεί. Δημιουργήσαμε το λικέρ της Αριάδνης αποστάζοντας τον καρπό της κιτριάς.

Για τη μεγάλη ποικιλία μας σε τοπικά κρασιά Προμπονά συλλέγουμε από όλα τα χωριά της Νάξου τα καλύτερα σταφύλια (μανδηλαριά), και παράγουμε λευκό, ροζέ, ρετσίνα και κόκκινο κρασί.»

Στους ναξιώτικους ρυθμούς το πολυμελές χορευτικό που για την περίσταση έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση η οποία «ξετυλίχτηκε» έμπροσθεν της κεντρικής εισόδου του καταστήματος Προμπονά, ξεσήκωσε τον κόσμο! Έναν κόσμο ο οποίος απήλαυσε τα αξεπέραστης ποιότητας, μοναδικά προϊόντα της Ποτοποιίας. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το φημισμένο ΚΙΤΡΟ ήταν αυτό το οποίο «ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ» στα χείλη των περισσοτέρων. Εντόπιων και μη…

Εντός του καταστήματος, την ίδια ώρα, οι θυγατέρες του Τάκη Προμπονά, Κατερίνα και Λίνα δέχονταν γνωστούς και φίλους. Παλαιούς και νέους.

Στο μεγάλο μπουφέ που εκτός του καταστήματος είχε στηθεί, κυριάρχησε ο γνωστός συντοπίτης μας σεφ Δημήτρης Παπαδόπουλος με την γρανίτα κίτρου και την φρουτοσαλάτα με κίτρο!

Τα παιδιά της Κατερίνας, Σοφία, Κάλλια και Μιχάλης έκλεψαν όμως την παράσταση! Με χάρη και καμάρι αλλά και μεγάλη προθυμία κέρασαν όλο τον κόσμο.

Πηγή: Κυκλαδική (11/08) Γιάννης Βλαχάκης 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News