Επίσκεψη στον ναό της Δήμητρας

H πολιτιστική δράση Νάξου με την επωνυμία «Νικάνδρη» πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή (14/08) εξόρμηση – επίσκεψη – ξενάγηση στο χώρο του Ιερού Ναού της Δήμητρας στο Σαγκρί έχοντας ως ξεναγό τον ομότιμο καθηγητή της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Λαμπρινουδάκη και ετοιμάζει την επόμενη κίνησή της για την προσεχή Παρασκευή 21 Αυγούστου στις Τρίποδες. Παραθέτουμε τα σχετικά δελτία όπως μας τα έστειλε ο πρόεδρος της  Διοικούσας Επιτροπής της «Νικάνδρης» φιλόλογος και δημοσιογράφος κ. Γιάννης Λογαράς

Επίσκεψη στον ναό της Δήμητρας στο Σαγκρί Νάξου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική επίσκεψη-ξενάγηση που διοργάνωσε η πολιτιστική δράση Νάξου με την επωνυμία "Νικάνδρη" την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015 το πρωί. Η παρουσία του καθηγητή της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, βασικού παράγοντα της ανασκαφής και αναστήλωσης του χώρου αυτού, ο οποίος μας έδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες με το οικείο, γλαφυρό και προσήνειο ύφος του, έκανε ιδιαίτερα εντυπωσιακή την όλη επίσκεψη. Στο σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό μνημείο (σε έναν εντυπωσιακό περιβάλλοντα φυσικό χώρο, ιδιαιτέρου κάλλους), θαυμάσαμε την υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονική και γλυπτική τέχνη των αρχαίων προγόνων μας και την -με πρωτότυπο τρόπο- αναστήλωση των τμημάτων των ναών που καλύπτουν τις διάφορες φάσεις της θρησκευτικής λατρείας στην περιοχή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και καθιστούν το συγκεκριμένο μνημείο ως έναν από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας. Επίσης επισκεφτήκαμε το μικρό αλλά αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο του χώρου.

Όπως είναι γνωστό, η Νάξος έχει μια μακρά ιστορική πορεία και διαθέτει ένα πλήθος από ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία που (τουλάχιστον τα πιο γνωστά από αυτά) προσελκύουν ένα πλήθος επισκεπτών. Η προσπάθεια της πολιτιστικής κίνησης "Νικάνδρη" είναι να συμβάλει στη γνωριμία και επίσκεψη  όσο το δυνατό περισσότερο τέτοιων σπουδαίων μνημείων και η προβολή και αξιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού της Νάξου και στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η επίσκεψή μας στον ναό της Δήμητρας. Ευχαριστούμε θερμώς όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και χάριν σε αυτούς και βέβαια και στην καθοριστική παρουσία του καθηγητή κ. Λαμπρινουδάκη η επίσκεψή μας είχε σημαντική επιτυχία.

Πρόταση για παρακολούθηση λαογραφικής εκδήλωσης στο χωριό Τρίποδες Νάξου

Η πολιτιστική δράση Νάξου "Νικάνδρη" προτείνει στα μέλη, τους φίλους και συνεργάτες της καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για την ιστορία και τον πολιτισμό της Νάξου, να παρακολουθήσει τη λαογραφική εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στο χωριό Τρίποδες (Βίβλο) ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Τριπόδων και το νομικό πρόσωπο για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κλπ. (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 στις 8.30 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία του χωριού με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του προαναφερθέντος Συλλόγου του χωριού. Η εκδήλωση αυτή καθώς και η  όλη δράση του Συλλόγου νέων των Τριπόδων συμβάλλει στη διάσωση, προαγωγή και διάδοση των παραδόσεων και του πολιτισμού της Νάξου στις επόμενες γενεές και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θερινά πολιτιστικά γεγονότα του νησιού.

Η εκδήλωση αυτή συνδέεται εν μέρει και με τα προεόρτια της θρησκευτικής πανήγυρης της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και που εορτάζει (μετά από δύο ημέρες από την ημέρα της εκδήλωσης) ο ενοριακός ναός του χωριού. (Σημειώνουμε επίσης ότι στο χωριό λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο που θα είναι ενδιαφέρον να το επισκεφτεί κάποιος).

Όσοι από τα μέλη και φίλους της "Νικάνδρης" θέλουν να μετακινηθούν μαζί μας από τη Χώρα στις Τρίποδες για την προαναφερθείσα εκδήλωση στις 21 Αυγούστου 2015, πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο της "Νικάνδρης" κ. Γιάννη Λογαρά στα τηλέφωνα: 6983.167.196 και 22850-24112.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News