Εσπασαν τα .... κοντέρ πώλησης πίνακες του Ντα Βίντσι και του Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Το αστρονομικό ποσό των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων άγγιξε ο «Σωτήρας του Κόσμου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος πωλήθηκε σήμερα σε δημοπρασία του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη.  Επρόκειτο για τον τελευταίο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που παρέμενε στα χέρια ιδιώτη συλλέκτη και που ο ίδιος ο οίκος Christie’s δεν πίστευε ότι η τιμή του θα φτάσει σ’ αυτό το αστρονομικό ύψος αφού εκτιμούσε ότι το έργο θα άγγιζε τα 100 εκατομμύρια.  
Ο «Σωτήρας του Κόσμου», που εικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά μπλε και βαθυκόκκινο χιτώνα και να κρατά στα χέρια του ουράνια σφαίρα, θεωρείτο για πολλά χρόνια αντίγραφο, όμως οι ειδικοί που τον εξέτασαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αυθεντικό έργο του Ντα Βίντσι.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, σήμερα σώζονται λιγότεροι από 20 πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τα έργα του οποίου ήταν ήδη περιζήτητα την εποχή που ο δημιουργός τους βρισκόταν εν ζωή. Εκτός από το «Σωτήρα του Κόσμου», όλοι οι άλλοι πίνακες ανήκουν σε μουσεία ή ιδρύματα. Γενικά, είναι πλέον πολύ σπάνιο να δημοπρατούνται έργα παλαιότερα του 19ου αιώνα.

 «Για τους ειδικούς των δημοπρασιών, είναι το Άγιο Δισκοπότηρο» είχε πει ο Λοΐζ Γκουζέρ, συμπρόεδρος των τμημάτων μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του Christie’s για την αμερικανική ήπειρο, όταν παρουσίασε τον πίνακα για πρώτη φορά στο κοινό. Σύμφωνα με τον Φρανσουά ντε Πουρτέρ, τον υπεύθυνο για τους παλαιούς πίνακες ζωγραφικής του οίκου, ο πίνακας, που χρονολογείται από το 1500 και έχει συντηρηθεί, ανήκε σε ευρωπαίο συλλέκτη.

Και ρεκόρ για Χατζηκυριάκο – Γκίκα 
Όμως, είχαμε ένα ακόμη ρεκόρ αλλά για έλληνα ζωγράφο. Στα πλαίσια της ετήσιας δημοπρασίας του οίκου Sotheby's με τίτλο «Τέχνη του 20ού αιώνα - Μία διαφορετική οπτική», το έργο «A travers la ville» του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα πωλήθηκε προς 306.687 ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη τιμή πώλησης άγγιζε τις 100.000 - 150.000. Συγκεκριμένα δύο από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Σπύρου Παπαλουκά που έχουν συμμετάσχει ποτέ σε διεθνή δημοπρασία εξασφάλισαν τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ τις εκτιμήσεις στη δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο.
Οι πίνακες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας δημοπρασίας του οίκου «Τέχνη του 20ού αιώνα - Μία διαφορετική οπτική», μία δημοπρασία η οποία ήταν αφιερωμένη στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο Κωνσταντίνος Φράγκος, επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικής Τέχνης του οίκου Sotheby's, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, επισημαίνοντας ότι ο οίκος θα συνεχίσει να προσφέρει τα καλύτερα έργα της ελληνικής τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα που διατίθενται προς πώληση.
Με ύψος σχεδόν εννέα πόδια, το έργο «A travers la ville» του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα προσέλκυσε τέσσερις αποφασισμένους πλειοδότες, οι οποίοι ώθησαν την τελική τιμή πώλησης σε 306.687 ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη τιμή πώλησης άγγιζε τις 100.000 - 150.000 δολάρια.
Συμμετέχοντας πρώτη φορά σε δημοπρασία, το έργο «Αρσανάς Μονής Παντοκράτορος, Άγιο Όρος» του Σπύρου Παπαλουκά -ένας από τους πλέον έξοχους πίνακες που ανήκουν στην περίοδο παραμονής του καλλιτέχνη στο Άγιο Όρος- σημείωσε παρόμοια ζήτηση. 

Τρεις πλειοδότες μονομάχησαν προκειμένου να αποκτήσουν τον πίνακα, με έναν Ευρωπαίο ιδιώτη συλλέκτη που πλειοδοτούσε τηλεφωνικά να πραγματοποιεί τη νικητήρια προσφορά των 158.680 ευρώ (τιμή εκτίμησης 80.000-120.000 δολάρια), η δεύτερη υψηλότερη τιμή για τον καλλιτέχνη στο πλαίσιο δημοπρασίας.
Ο οίκος Sotheby's θα προσφέρει τον επόμενο μήνα έναν πίνακα του Γεώργιου Ιακωβίδη, που αποτελεί νέα πρόσφατη ανακάλυψη. Ο πίνακας με τίτλο «Ο Αχόρταγος», που δημιουργήθηκε το 1883-1884, αποτελεί μία μεγάλη σύνθεση που ήταν παλαιότερα γνωστή μόνο από ένα ασπρόμαυρο χαρακτικό. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τον πίνακα που εκτέθηκε στη Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών στο Βερολίνο το 1884 με τον τίτλο DerUnersattliche (Ο Αχόρταγος), την ίδια χρονιά που δημοσιεύτηκε το χαρακτικό. 

Με τιμή εκτίμησης 112.000-168.000 ευρώ, ο δημοπρατούμενος πίνακας προέρχεται από ιδιωτική συλλογή Αμερικανού  και θα λάβει μέρος στη δημοπρασία του οίκου Sotheby's «Ευρωπαϊκοί πίνακες του 19ου αιώνα», που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 13 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News