Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΕσπασαν τα .... κοντέρ πώλησης πίνακες του Ντα Βίντσι και του Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Εσπασαν τα …. κοντέρ πώλησης πίνακες του Ντα Βίντσι και του Χατζηκυριάκου-Γκίκα

|

Απίστευτο ποσό-ρεκόρ $450 εκατ. για τον «Σωτήρα του Κόσμου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι – Ποσό ρεκόρ και για πίνακα του Χατζηκυριάκου – Γκίκα 

Το αστρονομικό ποσό των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων άγγιξε ο «Σωτήρας του Κόσμου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος πωλήθηκε σήμερα σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.  Επρόκειτο για τον τελευταίο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που παρέμενε στα χέρια ιδιώτη συλλέκτη και που ο ίδιος ο οίκος Christie’s δεν πίστευε ότι η τιμή του θα φτάσει σ’ αυτό το αστρονομικό ύψος αφού εκτιμούσε ότι το έργο θα άγγιζε τα 100 εκατομμύρια.  
Ο «Σωτήρας του Κόσμου», που εικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά μπλε και βαθυκόκκινο χιτώνα και να κρατά στα χέρια του ουράνια σφαίρα, θεωρείτο για πολλά χρόνια αντίγραφο, όμως οι ειδικοί που τον εξέτασαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αυθεντικό έργο του Ντα Βίντσι.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, σήμερα σώζονται λιγότεροι από 20 πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τα έργα του οποίου ήταν ήδη περιζήτητα την εποχή που ο δημιουργός τους βρισκόταν εν ζωή. Εκτός από το «Σωτήρα του Κόσμου», όλοι οι άλλοι πίνακες ανήκουν σε μουσεία ή ιδρύματα. Γενικά, είναι πλέον πολύ σπάνιο να δημοπρατούνται έργα παλαιότερα του 19ου αιώνα.

 «Για τους ειδικούς των δημοπρασιών, είναι το Άγιο Δισκοπότηρο» είχε πει ο Λοΐζ Γκουζέρ, συμπρόεδρος των τμημάτων μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του Christie’s για την αμερικανική ήπειρο, όταν παρουσίασε τον πίνακα για πρώτη φορά στο κοινό. Σύμφωνα με τον Φρανσουά ντε Πουρτέρ, τον υπεύθυνο για τους παλαιούς πίνακες ζωγραφικής του οίκου, ο πίνακας, που χρονολογείται από το 1500 και έχει συντηρηθεί, ανήκε σε ευρωπαίο συλλέκτη.

Και ρεκόρ για Χατζηκυριάκο – Γκίκα 
Όμως, είχαμε ένα ακόμη ρεκόρ αλλά για έλληνα ζωγράφο. Στα πλαίσια της ετήσιας δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s με τίτλο «Τέχνη του 20ού αιώνα – Μία διαφορετική οπτική», το έργο «A travers la ville» του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα πωλήθηκε προς 306.687 ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη τιμή πώλησης άγγιζε τις 100.000 – 150.000. Συγκεκριμένα δύο από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Σπύρου Παπαλουκά που έχουν συμμετάσχει ποτέ σε διεθνή δημοπρασία εξασφάλισαν τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ τις εκτιμήσεις στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο.
Οι πίνακες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας δημοπρασίας του οίκου «Τέχνη του 20ού αιώνα – Μία διαφορετική οπτική», μία δημοπρασία η οποία ήταν αφιερωμένη στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο Κωνσταντίνος Φράγκος, επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικής Τέχνης του οίκου Sotheby’s, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, επισημαίνοντας ότι ο οίκος θα συνεχίσει να προσφέρει τα καλύτερα έργα της ελληνικής τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα που διατίθενται προς πώληση.
Με ύψος σχεδόν εννέα πόδια, το έργο «A travers la ville» του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα προσέλκυσε τέσσερις αποφασισμένους πλειοδότες, οι οποίοι ώθησαν την τελική τιμή πώλησης σε 306.687 ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη τιμή πώλησης άγγιζε τις 100.000 – 150.000 δολάρια.
Συμμετέχοντας πρώτη φορά σε δημοπρασία, το έργο «Αρσανάς Μονής Παντοκράτορος, Άγιο Όρος» του Σπύρου Παπαλουκά -ένας από τους πλέον έξοχους πίνακες που ανήκουν στην περίοδο παραμονής του καλλιτέχνη στο Άγιο Όρος- σημείωσε παρόμοια ζήτηση. 

Τρεις πλειοδότες μονομάχησαν προκειμένου να αποκτήσουν τον πίνακα, με έναν Ευρωπαίο ιδιώτη συλλέκτη που πλειοδοτούσε τηλεφωνικά να πραγματοποιεί τη νικητήρια προσφορά των 158.680 ευρώ (τιμή εκτίμησης 80.000-120.000 δολάρια), η δεύτερη υψηλότερη τιμή για τον καλλιτέχνη στο πλαίσιο δημοπρασίας.
Ο οίκος Sotheby’s θα προσφέρει τον επόμενο μήνα έναν πίνακα του Γεώργιου Ιακωβίδη, που αποτελεί νέα πρόσφατη ανακάλυψη. Ο πίνακας με τίτλο «Ο Αχόρταγος», που δημιουργήθηκε το 1883-1884, αποτελεί μία μεγάλη σύνθεση που ήταν παλαιότερα γνωστή μόνο από ένα ασπρόμαυρο χαρακτικό. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τον πίνακα που εκτέθηκε στη Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών στο Βερολίνο το 1884 με τον τίτλο DerUnersattliche (Ο Αχόρταγος), την ίδια χρονιά που δημοσιεύτηκε το χαρακτικό. 

Με τιμή εκτίμησης 112.000-168.000 ευρώ, ο δημοπρατούμενος πίνακας προέρχεται από ιδιωτική συλλογή Αμερικανού  και θα λάβει μέρος στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s «Ευρωπαϊκοί πίνακες του 19ου αιώνα», που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 13 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών