Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: κοπή Βασιλόπιτας και παρουσίαση βιβλίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών στην αίθουσα του Συνδέσμου Συριανών στην Αθήνα την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019 το βράδυ στην Αθήνα.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ιωάννης Λογαράς

Ήταν μια ευκαιρία να βρεθούν πολλοί Κυκλαδίτες και άλλοι και να γνωριστούν ή να ανανεώσουν τη γνωριμία τους και να συσφίγξουν έτι περαιτέρω τους δεσμούς των μέσω του σπουδαίου αυτού επιστημονικού και πολιτιστικού Κυκλαδικού φορέα.

Αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εκδήλωση ήταν σε μεγάλη έκταση και ένα επιστημονικό και φιλολογικό μνημόσυνο στον σπουδαίο επιστήμονα, συγγραφέα, φυσιολάτρη και άνθρωπο σπανίου ήθους αείμνηστο Κυκλαδίτη (Παρο-Νάξιο) Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης Εμμανουήλ (Μανόλη) Β. Μαρμαρά, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του "ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ-Όψεις της Οικιστικής Ανάπτυξης και της Νέας Ανθρωπογεωγραφίας των Νησιών" (έκδοση Gutemberg, ευγενική προσφορά του κ. Γιώργου Δαρδανού).

Το βιβλίο αποτελεί το πρώτο μιας νέας εκδοτικής σειράς αυτοτελών βιβλίων της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών πέραν από την πολυετή έκδοση της Επετηρίδας.

Για την προσωπικότητα και το σπουδαίο επιστημονικό και λοιπό έργο του Μανόλη Μαρμαρά μίλησαν χαρακτηριστικά ο φιλόλογος και εκδότης του περιοδικού "Παριανά" κ. Νίκος Αλιπράντης και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιώργος Μιχ. Κορρές, Πανεπιστημίου όπου είχε επίσης υπηρετήσει ο Μαν. Μαρμαράς.

Επίσης μίλησε και η κ. Αθηνά Ουάλλας, ενώ ποίημα για τον Μ. Μαρμαρά του κ. Σπύρου Κάλμπαρη διάβασε η κ. Δέτση-Κάλμπαρη. Στην εκδήλωση προσφέρθηκε κέρασμα από εκλεκτά είδη που πρόσφεραν Κυκλαδίτες. Την πίτα ευλόγησε ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Χρήστος Λογαράς.

Παρέστησαν οι βουλευτές κ. Νίκος Συρμαλένιος και κ. Αντώνης Συρίγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, ο Ακαδημαϊκός κ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Καθηγητές Πανεπιστημίων, λοιποί επιστήμονες, εκπρόσωποι Κυκλαδικών Συλλόγων, άλλοι Κυκλαδίτες και λοιποί.

Στην αρχή της εκδήλωσης προσφώνησε τους παρευρισκομένους ο πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών Καθηγητής Ιατρικής κ. Δημήτριος Στ. Κορρές, ο οποίος και αναφέρθηκε συνοπτικά στην εξηκονταετή ιστορία -εορτάσθηκε πανηγυρικά προσφάτως-, τους στόχους και τις προσεχείς εκδηλώσεις και εκδόσεις της Εταιρείας. Τη ροή δε του προγράμματος συντόνιζε ο Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας αρχαιολόγος κ. Γιώργος Γαβαλάς.

Συγχαρητήρια, και του χρόνου και καλή επιτυχία στους στόχους της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών!