Φεστιβάλ Νάξου 2019: Ορφέας και Ευριδίκη στα Υρια (26/07)

Το πιο απαρηγόρητο love story όλων των αιώνων, ο Ορφέας και η Ευριδίκη, ζωντανεύει σε μια σπαρακτική ποιητική αφήγηση για την ατόφια, οικουμενική, διαμπερή αγάπη που κάθε εμβληματικό ή καθημερινό ερωτευμένο ζευγάρι πεθαίνει να ζήσει. Που; Μα στα Υρια της Νάξου... Πότε; Την Παρασκευή 26 Ιουλίου με ώρα έναρξης 20:30 και με ελεύθερη είσοδο... Μετά την μεγάλη επιτυχία στο θέατρο του Νέου Κόσου και το Θησείο (για οκτώ παραστάσεις) τώρα έρχεται στη Νάξο με την μορφή θεατρικού αναλογίου... Και μάλιστα με την σφραγίδα ενός Ναξιώτη, του Δημήτρη Μπογδάνου.  

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος ανα-παριστά έναν άλλο “Άλλο Κόσμο” που διατηρεί με καθαρότητα και ευαισθησία το παραμυθένιο και συγκινησιακό φορτίο του μύθου των διαχρονικών εραστών, αλλά ταυτόχρονα στέκει ωμά στο σήμερα λες και η Ιστορία ξανασυνέβη προχθές, σε λίγο, τώρα ή αύριο. Η βία και το απροσδόκητο επανεξετάζονται μέσω μίας διάφανης, λιτής, απογυμνωμένης οπτικής, άλλοτε τρυφερής κι άλλοτε άγριας και θνητής, παρασέρνοντας τον θεατή στο θεοσκοτεινό ταξίδι του ανυπόμονου αοιδού που με την Αγάπη του κερδίζει για λίγο τον Άδη και με τον “Άδη” του χάνει για πάντα την Αγάπη.

Όλα τα σύμβολα, οι οιωνοί και οι πυξίδες υποδεικνύουν ξανά και ξανά την ίδια στιγμή, την ίδια στιγμή, την ίδια στιγμή, εκείνο το αγύριστο νανοδευτερόλεπτο όπου οι μοίρες κάνουν οριστικά στροφή, γκρεμίζοντας την ελπίδα για κάθε Ορφέα και κάθε Ευρυδίκη που αρνούνται να πειθαρχήσουν στο σκοτάδι.

Ποιος είπε πως δεύτερη ζωή δεν έχει; Έχει αν το θέλεις πολύ. Αν όμως δεν χειριστείς με σεβασμό τη δεύτερη ζωή στον Έρωτα, παραμονεύει και δεύτερος θάνατος. Κι αν ο Έρωτας στέκει μόνο έτσι, μόνο “μέχρι θανάτου”; Αντέχεις να τον ξαναζήσεις;

*Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου από τον Δεκέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018 σε συμπαραγωγή με το Θέατρο του Νέου Κόσμου και την αμέριστη υποστήριξη του κ. Μίλτου Σωτηριάδη.

Οι συντελεστές

Σύνθεση κειμένου & Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Μπογδάνος
Ερμηνεία :Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης και Ευθαλία Παπακώστα (σ.σ η παράσταση χάρισε στον Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη την υποψηφίοτητα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για το Βραβείο Χορν 2019)

Ειδικός Συνεργάτης: Ιωάννα Νασιοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη:  Κωνσταντίνος Κουνέλλας
Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Δημητρίου
Φωτογραφίες:  Γιάννης Ζάχος

Λεπτομέρες:

Χώρος: Ύρια - Ναός του Διονύσου στο Λιβάδι Νάξου

Ημερομηνία: Παρασκευή 26 Ιουλίου  Πότε: ώρα 20.30  Είσοδος ελεύθερη, μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

Πληροφορίες: Φεστιβάλ Νάξου-Πύργος Μπαζαίου. Τηλ. 22850 31402 www.bazeostower.gr  και www.naxosfestival.gr 

Συνδιοργάνωση: Φεστιβάλ Νάξου – ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ – Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων