Φωτογραφίστε τα και σώστε τα

Μεγάλο διαγωνισμό φωτογραφίας οργανώνει η Monumenta (μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου) με θέμα τα κτίρια που βρίσκονται σε κίνδυνο στην Ελλάδα.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός φωτογραφικού αρχείου κτιρίων του 19ου και 20ού αιώνα τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο, ώστε να αναδειχθεί στη συνέχεια το μεγάλο πρόβλημα της φθοράς και απαξίωσης της νεότερης αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και η ανάγκη προστασίας αυτού του μοναδικού πλούτου.

Η οργάνωση -στο πλαίσιο του εορτασμού δέκα χρόνων δράσης- καλεί τους πολίτες να φωτογραφίσουν κτίρια κάθε χρήσης, αλλοιωμένα, ερειπωμένα, που είτε κατοικούνται είτε είναι εγκαταλειμμένα, σε πόλεις, οικισμούς, στην ύπαιθρο και τα οποία έχουν κτισθεί από το 1830 έως το 1970, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων σε παλιότερους οικισμούς.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 4 Απριλίου και θα λήξει στις 16 Οκτωβρίου, ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων -θα δοθούν τρία βραβεία και επτά έπαινοι- θα γίνει στις 10 Νοεμβρίου. Στις προθέσεις των διοργανωτών είναι η πραγματοποίηση μιας φωτογραφικής έκθεσης και η έκδοση ενός βιβλίου, στο οποίο θα περιληφθεί όλο το υλικό που θα συγκεντρωθεί.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν κάτοικοι Ελλάδας και εξωτερικού. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει μέχρι πέντε φωτογραφίες ενός κτιρίου στην Ελλάδα (δύο γενικές, δύο με λεπτομέρειες και μία με ελεύθερο θέμα, π.χ.ασπρόμαυρη, αφαιρετική, νυχτερινή κ.λπ.).

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν κάτοικοι της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

2. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλλει μέχρι πέντε φωτογραφίες ενός κτηρίου, δύο γενικές του κτηρίου (να φαίνεται ολόκληρο), δύο λεπτομέρειες του κτηρίου και μία με ελεύθερο θέμα (ασπρόμαυρη, αφαιρετική, νυχτερινή κ.λπ.).

3. Οι φωτογραφίες, αφορούν μόνο τις εξωτερικές όψεις των κτηρίων, να είναι καλής ποιότητας, να έχουν χαρακτήρα τεκμηρίωσης και να μην είναι αποτέλεσμα σύνθεσης.

4. Οι διαστάσεις των φωτογραφιών θα πρέπει να είναι σε ανάλυση 3 MB (2500 pixels το λιγότερο η μεγάλη πλευρά και 150 PPI) η κάθε μια. Μαζί με τις φωτογραφίες θα πρέπει να σταλούν τα ακόλουθα στοιχεία σε αρχείο Microsoft Word ή παρόμοιο: • Ονοματεπώνυμο • Νομός/Δήμος/Οικισμός/Οδός κτηρίου • Ιστορικά στοιχεία του κτηρίου (αν είναι γνωστά)

5. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι σε μορφή jpg και να σταλούν με mail στη διεύθυνσηmonumentaphoto@gmail.com

6. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι ονοματισμένες με λατινική γραφή ως εξής: Επίθετο_Δύο πρώτα γράμματα ονόματος, με το διακριτικό Gen/Lept/El_αύξων αριθμός (Gen=Γενική, Lept=Λεπτομέρεια, El=Ελεύθερο θέμα π.χ.

Papadopoulos_Ko_Gen_1

Papadopoulos_Ko_Gen_2

Papadopoulos_Ko_Lept_1

Papadopoulos_Ko_Lept_2

Papadopoulos_Ko_El

ΒΡΑΒΕΙΑ

Τρία (3) βραβεία και επτά (7) έπαινοι που συνοδεύονται με δώρα βιβλία. Όλα τα έργα θα συμπεριληφθούν σε μία έκδοση και σε φωτογραφική έκθεση.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό συνεπάγεται αυτόματα την ανεπιφύλακτη αποδοχή από τους συμμετέχοντες όλων των όρων της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό παραχωρούν στη MONUMENTA το δικαίωμα χρήσης των φωτογραφιών για δημοσίευση και παρουσίαση στην ιστοσελίδα, σε εκθέσεις και εκδόσεις με τον όρο της αναφοράς του ονόματός τους. Αποκλείεται η εμπορική εκμετάλλευση των φωτογραφιών.

Οι εταίροι της MONUMENTA μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό χωρίς δικαίωμα στη βράβευση.

Υποστηρικτές: ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΜΝΗΜΕΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ, ΔΑΛΚΑΦΟΥΚΗΟΙΚΟS παραδοσιακά δομικά υλικά