Φύλακες αρχαιοτήτων χωρίς γνώση …αγγλικών

Ξεκινάμε από τα …βασικά. Από τις 15 Απριλίου έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από ανέργους που ενδιαφέρονται να καλύψουν τις 728 θέσεις απασχόλησης κοινωφελούς εργασίας, για φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που προκήρυξε ο ΟΑΕΔ.  Η διαδικασία υποβολής (μόνο μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων) ολοκληρώνεται στις 12 το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας (25/04) και πρόκειται για θέσεις που εκκρεμούν από το 2015 και γι’ αυτό είναι πεντάμηνης απασχόλησης και όχι οκτάμηνης, όπως είναι, πλέον, τα νέα προγράμματα που προκηρύσσονται.

Που είναι το παράξενο τώρα; Μα στο γεγονός ότι όπως ανακοίνωσαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φύλαξης Αρχαιοτήτων οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν πληρούν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα. Και ποια είναι αυτά; Μα η γνώση ξένης γλώσσας (!!!)  

Ας δούμε αναλυτικά την επιστολή των Αρχαιοφυλάκων..
«
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 728 θέσεις φυλάκων στο Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω ΟΑΕΔ. Στο προσοντολόγιο του προγράμματος η ειδικότητα ΔΕ Ημερησίων Φυλάκων αναφέρεται ως ΔΕ Βοηθητικού προσωπικού φύλαξης. Επιπλέον δεν αναφέρεται στην προκήρυξη η γνώση ξένης γλώσσας, η οποία είναι τυπικό προσόν πρόσληψης στον κλάδο, όπως και η προτεραιότητα των αποφοίτων του ΙΕΚ «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων».

Η ΠΕΥΦΑ καταγγέλλει την συγκεκριμένη προκήρυξη η οποία παραβαίνει τον Οργανισμό του ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς ο τελευταίος δεν προβλέπει θέσεις βοηθητικού προσωπικού φύλαξης και καταργεί τα τυπικά προσόντα πρόσληψης του κλάδου.

Με ξεκάθαρη παρέμβαση η ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. προσπαθεί να εξασφαλίσει προσωπικό φύλαξης για τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, παρακάμπτοντας το προσοντολόγιο του κλάδου, χωρίς καμία εξειδίκευση και χωρίς κανένα περαιτέρω προγραμματισμό για τις ελλείψεις στην φύλαξη και κατ’ επέκταση στη λειτουργία Αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων σε όλη την Ελλάδα.

Η ΠΕΥΦΑ ζητά την απόσυρση της συγκεκριμένης προκήρυξης του ΥΠ.ΠΟ.Α. και την αποκατάσταση του προσοντολογίου, όσο και του τίτλου της ειδικότητας. Δεν επιτρέπετε καμία Πολιτική Ηγεσία να αυθαιρετεί απέναντι στον κλάδο μας και να εφαρμόζει πρακτικές που μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω, υποβαθμίζοντας την πορεία και εξέλιξη που κατακτήσαμε μετά από πολυετείς προσπάθειες, για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες. Είναι αδιανόητο να προσλαμβάνονται σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους υπάλληλοι, χωρίς γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας.

Η ΠΕΥΦΑ θα προσπαθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο να αποτρέψει και να ανατρέψει αυτή την αλλόκοτη και παράνομη έμπνευση, ανίκανων και άσχετων υπαλλήλων και υπηρεσιών που εμπλέκονται σ’ αυτή την διαδικασία».