Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΓ. Νανούρης: «Το να μοιράζεσαι τη ζωή είναι λαχείο»

Γ. Νανούρης: «Το να μοιράζεσαι τη ζωή είναι λαχείο»

|

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Νανούρης με καταγωγή από την Απείρανθο της Νάξου μιλάει για την γιορτινή παράσταση στο Μέγαρο της Μουσικής (διασκευάζει και σκηνοθετεί επτά από τα πλέον δημοφιλή παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν) και κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο, στα Χριστούγεννα που θυμάται ενώ υπάρχουν και προσωπικές πινελιές από την ζωή του 

Στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα δρομάκι κάθετο στην οδό Φυλής –«μια γειτονιά με κακή φήμη, που όμως την αδικεί», όπως λέει–, έχει φτιάξει το δικό του σύμπαν: ένα διαμέρισμα με έπιπλα τα οποία στην πλειονότητά τους τα μάζεψε από τον δρόμο και τα… περιέθαλψε (τα καθάρισε, τα επιδιόρθωσε, τα έβαψε) και με μια μεγάλη βεράντα, πνιγμένη στις πρασινάδες. Το αγαπά πολύ το σπίτι του. «Από πιτσιρικάς ήμουν του σπιτιού. Δεν έπινα, δεν κάπνιζα, δεν πήγαινα στα κλαμπ. Έτσι και σήμερα. Δεν πολυβγαίνω. Διαβάζω, κάνω γυμναστική, ρεμβάζω, μαγειρεύω για φίλους. Δεν φτιάχνω πολλά φαγητά, τα μαμαδίστικα δεν τα ξέρω, αλλά όλοι συμφωνούν ότι τα ψητά μου είναι εξαιρετικά και οι πατάτες φούρνου μου πεντανόστιμες. Μάλλον επειδή βάζω πολλά μυρωδικά…»

Της Τασούλας Επτακοίλη (έντυπη έκδοση “Καθημερινή”

Αφορμή για τη συνάντησή μας είναι μια γιορτινή παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (26, 29 και 30 Δεκεμβρίου, 5 και 7 Ιανουαρίου), με τον ίδιο να διασκευάζει και να σκηνοθετεί επτά από τα πιο δημοφιλή παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν («Ο ξύλινος στρατιώτης», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», «Τα κόκκινα παπούτσια», «Ο χιονάνθρωπος», «Το έλατο», «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Το μαγικό κουτί»), συνδυάζοντας τη γοητεία της κλασικής μουσικής με τη μαγεία του θεάτρου. Τι ακριβώς θα δούμε στο Μέγαρο; «Πήρα αυτά τα επτά παραμύθια, ένωσα με κάποιον τρόπο τις ιστορίες και τους ήρωές τους και θα τα παρουσιάσουμε με τη Μαρία Ναυπλιώτου, τη Λένα Παπαληγούρα και τον Νίκο Κουρή. Μαζί μας θα είναι 18μελής ορχήστρα, την οποία θα διευθύνει ο Παναγιώτης Βλάχος. Είναι μια παράσταση για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Και για μένα είναι μια ευκαιρία να μπω λίγο περισσότερο στο κλίμα των Χριστουγέννων».

Τα παιδικά σου Χριστούγεννα πώς ήταν;

Τα θυμάμαι μαγικά. Είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν. (Γέλια) Αλλά έτσι τα έβλεπα τότε κι έτσι τα ανακαλώ στη μνήμη μου. Πιο έντονα θυμάμαι την αίσθηση του χαλιού, όταν περπατούσα ξυπόλυτος στο σπίτι, και τα πολύχρωμα λαμπάκια στο δέντρο όταν κλείναμε τα υπόλοιπα φώτα.

Δεν βλέπω να έχεις στολίσει πάντως το σπίτι σου…

Όχι. Αν δεν ζούσα μόνος ή αν είχα παιδιά ή αν ήμουν σε μια πιο χαλαρή φάση, χωρίς τόσο πολλή δουλειά και άγχος, ίσως το έκανα. Τώρα μου φαίνεται πιο πολύ μπελάς παρά χαρά ο γιορτινός διάκοσμος.

«Αν δεν ζούσα μόνος», είπες. Σου λείπει η μοιρασμένη ζωή;

Την έχω ζήσει και υπήρξα τυχερός σ’ αυτό. Έχω πάρει πολλή αγάπη. Ίσως περισσότερη από όση μου αναλογεί. Αλλά, το ξέρεις καλά, το να βρεις έναν άνθρωπο για να μοιραστείς τη ζωή σου είναι λαχείο. Είναι το μόνο που δεν μπορείς να κυνηγήσεις. Από την άλλη, ίσως είναι νομοτελειακό να μην μπορείς να τα έχεις όλα – και επαγγελματική καταξίωση, και προσωπική ευτυχία. Κι εγώ δεν είμαι πλεονέκτης. Είμαι ήδη χορτάτος κι από τα δύο. Δεν έχω λύσσα ούτε για το ένα ούτε για το άλλο.

Το πέρασμά σου στη σκηνοθεσία πώς το αποτιμάς; Έχεις πια δοκιμαστεί σε αρκετές παραστάσεις.

Πράγματι, έχουν περάσει αρκετά χρόνια που σκηνοθετώ. Κι αρχίζω να συμφιλιώνομαι με την ιδέα ότι μπορεί κάποια στιγμή να κάνω μόνο αυτό, το οποίο, άλλωστε, σταδιακά καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο χώρο. Έγινε χωρίς να το έχω ονειρευτεί, χωρίς να το έχω επιδιώξει. Απλώς προέκυψε. Κι αποφάσισα να το δοκιμάσω, γιατί δεν ήθελα να έχω απωθημένα.

Θεωρείς ότι είσαι πιο επιτυχημένος ως ηθοποιός ή ως σκηνοθέτης;

Δεν θέλω να αυτοπροσδιορίζομαι με όρους επιτυχίας ή αποτυχίας. Ό,τι κάνω το προσεγγίζω με αγάπη και μοχθώ πολύ για να το πετύχω. Αντικειμενικά, πάντως, όταν σκηνοθετώ ένα έργο, αυτό που συμβαίνει είναι μεγαλύτερο από ό,τι όταν απλώς παίζω.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση έως τώρα για τον σκηνοθέτη Νανούρη;

Το «Χειρόγραφο». Είχα αγχωθεί τρομερά λόγω του θέματος. Η Χάρις Αλεξίου μού είχε εμπιστευθεί τη ζωή της. Είχα τρομερή αγωνία. Φοβόμουν μήπως η έκθεση της έκανε κακό. Ευτυχώς, διαψεύστηκα.

Σου πηγαίνουν οι γυναικείοι χαρακτήρες όταν σκηνοθετείς…

Κι εγώ το έχω συνειδητοποιήσει. Είναι πιο πολύπλοκος, πιο δαιδαλώδης ο γυναικείος ψυχισμός, άρα και πιο ενδιαφέρων. Ίσως να έχω κι άλλα θέματα μέσα μου, με τη μάνα μου, για παράδειγμα (γελάει), αλλά δεν το πολυψάχνω. Είναι μεγάλη πρόκληση να ψάξεις μέσα στην ψυχή μιας γυναίκας. Και σίγουρα θα βρεις περισσότερα πράγματα τα οποία εκείνη θα μπορεί να εξωτερικεύσει σε σύγκριση με έναν άνδρα.

Με τη μητέρα σου, μια και το ανέφερες, τι θέμα μπορεί να έχεις; Είναι υπερπροστατευτική;

Όχι, κάθε άλλο, ούτε ευνουχιστική. Αλλά κι εγώ δεν είμαι ο γιος που θα πάω να πάρω ταπεράκι με φαγητό.

Ζουν στην Αθήνα οι γονείς σου;

Ναι, και μάλιστα πολύ κοντά μου. Αλλά δεν συναντιόμαστε όσο θα περίμενε κανείς. Διατηρώ μια απόσταση…

Μακριά κι αγαπημένοι;

Όχι μόνο αυτό. Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός. Από παιδί έτρεμα στη σκέψη ότι θα τους έχανα. Και νομίζω –πες το ψευδαίσθηση, αν θέλεις– ότι, αν δεν τους βλέπω συχνά, θα αντέξω πιο εύκολα τον πόνο της απώλειας…

Έχεις βιώσει πολλές απώλειες;

Αν εννοείς θάνατο αγαπημένου προσώπου, όχι. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, την απώλεια ένας ηθοποιός του θεάτρου τη βιώνει έντονα.

Τι εννοείς;

Στο θέατρο κυοφορείς κάτι για μήνες, προσπαθείς, πονάς, το γεννάς. Αυτό ζει για λίγο, κάνει τον κύκλο του κι έπειτα πεθαίνει, χάνεται για πάντα. Δεν μοιάζει με άλλες τέχνες, όπως ο κινηματογράφος ή η ζωγραφική: μια ταινία ή ένας πίνακας είναι απτά, παραδίδονται από γενιά σε γενιά. Το θέατρο είναι εφήμερο, είναι αέρας, όπως η ζωή. Γι’ αυτό και σε εξοικειώνει με την ιδέα του θανάτου, σε κάνει πιο ταπεινό.

Τα μίντια σου έχουν φερθεί καλά;

Κατά περίπτωση. Έχω ακούσει τα καλύτερα και τα χειρότερα. Προσπαθώ να είμαι χαλαρός και στους ύμνους, και στο… μαστίγωμα.

Πρέπει ένας καλλιτέχνης να εκφέρει άποψη για θέματα πλην της τέχνης του; Είδες τι έγινε με τη Νατάσσα Μποφίλιου…

Τόσο μπούλινγκ, τόση χυδαιότητα γιατί εξέφρασε τη γνώμη της για κάτι; Ήταν εξοργιστικό αυτό που συνέβη. Κι από την άλλη, μια άποψη, ακόμα κι όταν σε βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετο, δεν ακυρώνει την καλλιτεχνική αξία ενός ανθρώπου.

Πάντως κι εσύ, όπως η Νατάσσα, έχεις το θάρρος της άποψής σου. Πώς είδες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια;

Και μόνο το γεγονός ότι ακόμα, στην εκπνοή του 2017, κάποιοι αντιτίθενται στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι τραγικό. Ποιος θα ορίζει ποιον θα αγαπήσουμε εσύ κι εγώ και πώς θα ζήσουμε τη ζωή μας; Και δεν είναι μόνο το σύμφωνο συμβίωσης. Υπάρχει και ο γάμος. Από τη στιγμή που όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας –άνδρες, γυναίκες, μαύροι, άσπροι, ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι– έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις, πρέπει να απολαμβάνουμε και τα ίδια δικαιώματα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα