Γερμανία - Δρέσδη: Ληστεία κοσμημάτων με λεία ύψους 1 δις ευρώ (!!!)

Πρωτοφανής ληστεία έλαβε χώρα χθες στη Δρέσδη. Οι δράστες εισέβαλαν σε μία από τις μεγαλύτερες μουσειακές συλλογές μπιζού της Ευρώπης και διέφυγαν με κοσμήματα αμύθητης αξίας. Τα γερμανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τη ληστεία τη μεγαλύτερη του είδους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι κακοποιοί «έπιασαν δουλειά» χθες τα ξημερώματα, αφού ξέσπασε πυρκαγιά σε γειτονικό σταθμό διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να απενεργοποιηθεί το σύστημα συναγερμού του μουσείου και η ευρύτερη περιοχή να βυθιστεί στο σκοτάδι. Παρά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, το σύστημα κλειστού κυκλώματος του μουσείου εξακολούθησε να λειτουργεί και κατέγραψε τους δύο ληστές να εισβάλουν στον Πράσινο Θόλο, στα βασιλικά ανάκτορα της Δρέσδης.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της πόλης, Φόλκερ Λάνγκε, οι δύο άνδρες θρυμμάτισαν έναν υαλοπίνακα και έκοψαν έναν φράκτη προτού προσεγγίσουν και καταστρέψουν μια προθήκη στην Αίθουσα Κοσμημάτων του Πράσινου Θόλου, με κινήσεις που προφανώς είχαν μελετηθεί εξαντλητικά. Λίγα λεπτά μετά το συμβάν, μόλις ενημερώθηκαν για τη ληστεία, στις 6 π.μ. (ώρα Ελλάδος), κατέφθασαν στο σημείο αστυνομικοί. Ηταν, ωστόσο, πολύ αργά, καθώς οι κακοποιοί είχαν ήδη διαφύγει. Το πρωί εντοπίστηκε στη Δρέσδη ένα καμένο αυτοκίνητο, που κατά πάσα πιθανότητα ήταν το όχημα διαφυγής. Η αστυνομία τοποθέτησε οδοφράγματα στο οδικό δίκτυο γύρω από την πόλη, ώστε να αποτρέψει τη φυγή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λεία τους ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οπως δήλωσε η διευθύντρια των Κρατικών Καλλιτεχνικών Συλλογών της Δρέσδης, Μάριον Ακερμαν, «η αξία των κλεμμένων είναι ανυπολόγιστη, επειδή είναι αδύνατο να πωληθούν και, φυσικά, δεν αντικατοπτρίζει την ιστορική σημασία τους». Επίσης, η Ακερμαν επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των κλεμμένων περιλαμβάνονται διαμάντια λαμπρής κοπής, που αποτελούσαν μέρος συλλογής κοσμημάτων του 18ου αιώνα την οποία είχε συλλέξει ο ιδρυτής του μουσείου, ο φιλότεχνος βασιλιάς της Σαξονίας Αύγουστος ο Ισχυρός.

Ο Πράσινος Θόλος είναι ένα από τα δώδεκα μουσεία που αποτελούν τις διάσημες Κρατικές Καλλιτεχνικές Συλλογές της Δρέσδης. Ελαβε αυτή την ονομασία επειδή κάποιες από τις αίθουσές του έχουν το χρώμα του πράσινου μαλαχίτη. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ευρώπης και μεταξύ των καλλιτεχνικών θησαυρών που φιλοξενεί συμπεριλαμβάνεται ένα ζαφείρι 547.71 καρατίων, το οποίο είχε δωρίσει ο Ρώσος τσάρος Μέγας Πέτρος.

Η επίσκεψη στον ιστορικό θόλο γίνεται μόνο μέσω κράτησης. Τα εκθέματα απλώνονται σε εννέα αίθουσες, μεταξύ των οποίων η Αίθουσα του Ελεφαντόδοντου, η Αίθουσα του Ασημιού και η κεντρική Αίθουσα των Θησαυρών. Ο Πράσινος Θόλος φιλοξενεί περίπου 3.000 κοσμήματα και πολλά άλλα αριστουργήματα.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το κτίριο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, αλλά ανακαινίστηκε και άνοιξε ξανά τις πόρτες του το 2006. Αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης ήδη από το 1724, έτος έναρξης της λειτουργίας του.

Με πληροφορίες και φωτογραφία από την εφημερίδα "Καθημερινή"