Χάος και Αρμονία: με επιτυχία τα εγκαίνια (video)

Η Μιλένα Δημητροκάλλη ξαναχτυπά και μάλιστα με έναν εντυπωσιακό τρόπο… Η χαμογελαστή εικαστικός που έχει γαλουχηθεί στη Νάξο αποδεικνύει μέσα από τη τελευταία της έκθεση ζωγραφικής ότι είναι αντισυμβατική και μπορεί να αποδώσει έναν μοναδικό συναισθηματικό κόσμο μέσα από μία έκρηξη χρωμάτων. Και το κυριότερο; Μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά το χάος με την αρμονία. Κάτι που υποστηρίζει ο Αστροφυσικός Τριν Ξουάν Τουάν στο βιβλίο του «Χάος και Αρμονία». Το χάος εμπεριέχεται στην αρμονία και εντός της αρμονίας γεννιέται το χάος.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο άνθρωπος έχει μια φυσική τάση να αποφεύγει το χάος στη ζωή του και στη σκέψη του, επιδιώκοντας κυρίως την τάξη, τον έλεγχο και την ασφάλεια. Αντίθετα, η φύση τα πλάσματά της, το ίδιο το σύμπαν από την αρχή της δημιουργίας του, διέπονται, υπάρχουν και εξελίσσονται μέσα από πολύπλοκες και χαοτικές διεργασίες. Η ομορφιά και η αρμονία που θαυμάζουμε γύρω μας είναι αποτέλεσμα τέτοιων διεργασιών. Και ίσως να είναι το χάος τελικά που μας βοηθάει να κατανοήσουμε και να απελευθερώσουμε τη γνώση του εαυτού μας βάζοντας σε μία αρμονική τάξη τα συναισθήματά μας έτσι ώστε η ζωή μας να γίνεται πιο όμορφη και ουσιαστική.

Βοήθεια σε τάξη

Και η Μιλένα Δημητροκάλλη καταθέτει στο κοινό την ..ψυχή της μέσω της 4ης ατομικής έκθεσης, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη (12/05) στην αίθουσα «Περί Τεχνών Καρτέρης» στο κέντρο της Αθήνας και έχει τίτλο «Χάος και Αρμονία». Παρουσιάστηκαν έργα μεγάλων, μεσαίων και μικρών διαστάσεων δουλεμένα με ακρυλικά σε καμβά. «Αυτή η έκθεση αφορά στην αλληλεπίδραση του “Χάους και της Αρμονίας” στον συναισθηματικό μας κόσμο. Ο στόχος μου είναι να δείξω ότι το χάος μπορεί να μας βοηθήσει να βάλουμε τα συναισθήματά μας σε μια τάξη έτσι ώστε η ζωή μας να γίνει πιο όμορφη, πιο ουσιαστική. Εύχομαι ο θεατής να το εισπράξει αυτό», λέει η Μιλένα Δημητροκάλλη στο Kontra, αναφερόμενη στα «μηνύματα» που στέλνει μέσα από τις δημιουργίες της.

Όπως εξηγεί η κριτικός και ιστορικός τέχνης, Ήρα Παπαποστόλου: «Η Μιλένα Δημητροκάλλη μας δείχνει πώς το “Χάος και η Αρμονία” επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και αυτά τα μεταφέρει στον καμβά χρησιμοποιώντας όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου και την απελευθερωμένη πινελιά της».

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν θερμή. Όσοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης επισήμαιναν ότι τα νέα έργα της εικαστικού δημιουργούν το αίσθημα της χαράς και της ευφορίας στον θεατή, μία ανάσα δροσιάς μέσα στην υποτονική ελληνική καθημερινότητα.

Από τα εγκαίνια δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο  πατέρας της Μιλένας, ο κ. Γιάννης Μητροκάλλης, εξαίρετος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο οποίος μίλησε με ενθουσιασμό για τη ζωντάνια και την πανδαισία των χρωμάτων της έκθεσης. «Αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι ότι η Μιλένα μέσα σε αυτή την περίοδο των στερήσεων που μας έχουν επιβάλει οι δανειστές μας, ξαφνικά φέρνει το χρώμα και δίνει χαρά και αισιοδοξία στον κόσμο».

Αντισυμβατική

Και παραθέτουμε την άποψη της κριτικού και ιστορικού τέχνης Ηρα Παπαποστόλου όπως έχει κατατεθεί στο εισαγωγικό σημείο της Έκθεσης
«Αντισυμβατική στη διαπραγμάτευση των θεμάτων της, η Μιλένα Δημητροκάλλη αφουγκράζεται το χάος και την αρμονία –στοιχεία που ενυπάρνουν στη φύση- και τα μεταφράζει σε έντονα συναισθήματα. Αυτό που θέλει είναι να αναδείξει την αλληλεπίδραση του χάους και της αρμονίας στον συναισθηματικό μας κόσμο και να εξηγήσει πως αυτή συμβάλλει στη δημιουργία αφηρημένων μορφών και σχημάτων που εκφράζουν την ομορφιά και την αλήθεια της. Οδηγός στη διαδικασία αυτή είναι η αυτογνωσία, μια δύσκολη αλλά δημιουργική και απαραίτητη προϋπόθεση για την βαθύτερη γνώση των συναισθημάτων μας που άλλοτε μας καθοδηγούν και άλλοτε μας παραπλανούν. Η ενότητα των έργων δεν πρέπει να ιδωθεί ως σύνολο μιας και το κάθε έργο είναι αυτόνομο. Αυτό προκύπτει από τους τίτλους που δίνει η ζωγράφος αλλά και από τα διαφορετικά συναισθήματα που θέλει να περιγράψει.»

Ήρα Παπαποστόλου

Κριτικός & Ιστορικός τένης

 

Πληροφορίες για την έκθεση 
Περί τεχνών - Ηροδότου 5, Κολωνάκι, 106 74 Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέπτη, Παρασκευή: 11.00 – 20.00

Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 – 14.30

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 4 Ιουνίου

 

Λίγα λόγια για την Μιλένα Δημητροκάλλη:

Γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο και ολοκλήρωσε μαθήματα Σχεδίου και Ζωγραφικής στην Αθήνα. Από το 2011 ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές γκαλερί στη Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2013 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό τέχνης Mitteleuropa Prix International Art Prize. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ενώ το καλοκαίρι θα την βρείτε στη Νάξο στο πατρικό της σπίτι, λίγα βήματα μακριά από την Πορτάρα ενώ τα τελευταία χρόνια εκθέτει έργα και στο νησί της Νάξου . 

με πληροφορίες από το KontraNews.gr