Η αρχαία Ελλάδα πάει Β. Αμερική

Είναι αυτό που λένε «τα πήραν όλα κι έφυγαν» ή πιο απλά: Μετακόμιση… Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Consortium of North American Museums και το Canadian Museum of History στην Οττάβα διοργανώνουν μία από τις κορυφαίες εκθέσεις στην σύγχρονη ιστορία καθώς πρόκειται για το πιο αντιπροσωπευτικό «πανόραμα» του ελληνικού πολιτισμού που έχει ταξιδέψει ποτέ εκτός ελληνικών συνόρων. Πολύ απλά θα βρεθούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Όμηρος, ο Αγαμέμνονας, ο Αχιλλέας, ο Ηρόδοτος, ο Λεωνίδας, ο Περικλής, ο Σοφοκλής, ο Πλάτων, ο Δημοσθένης, ο Φίλιππος, ο Μέγας Αλέξανδρος -πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του ιστορικού και πολιτιστικού υπόβαθρου για την ανάπτυξη των δυτικών κοινωνιών.

Πρόκειται για την έκθεση «The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great» («Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»), που περιλαμβάνει 543 εκθέματα-αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας, προερχόμενα από όλα τα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων της Ελλάδας. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 12 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Point a Calliere, Montreal Archaeology and History Complex στο Μόντρεαλ, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 26 Απριλίου 2015, για να μεταφερθεί και να παρουσιαστεί στη συνέχεια στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οττάβα, από τις 5 Ιουνίου 2015 έως 12 Οκτωβρίου 2015.  Θα ακολουθήσουν το Field Museum στο Σικάγο (24 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Απριλίου 2016) και το Μουσείο National Geographic στην Ουάσιγκτον (26 Μαΐου 2016 έως 9 Οκτωβρίου 2016).

Υπάρχει όμως ένα ακόμη γεγονός που αναδεικνύει την σπουδαιότητα των εκθεμάτων… Το γεγονός ότι η Καναδική κυβέρνηση μετά από απαίτηση της ελληνικής δέχτηκε να ασφαλίσει όλες αυτές τις αρχαιότητες που θα ταξιδέψουν αεροπορικώς σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή καταστροφής. Σύμφωνα με τον «ΒΗΜΑτοδότη» το καναδικό υπουργείο Πολιτισμού υπέγραψε ασφαλιστήριο συμβόλαιο 600 εκατ. δολαρίων και για τις 543 ελληνικές αρχαιότητες. Δηλαδή, κάθε μία ασφαλίστηκε περίπου από 1 εκατ. δολάρια (τόσο ασφαλίστηκαν και οι αιχμές των βελών του Λεωνίδα της Σπάρτης), ασφαλιστήριο συμβόλαιο - ρεκόρ. Οσο για το λόγο της παραμονής των εκθεμάτων για δύο ολόκληρα χρόνια εκτός Ελλάδας και γιατί οι Καναδοί δέχτηκαν να ασφαλίσουν με ένα τόσο μεγάλο ποσό τα εκθέματα, η απάντηση είναι ότι το χρονολογικό πλαίσιο καλύπτει από την Εποχή του Λίθου έως την ελληνιστική περίοδο, δηλαδή από το 6000 π.Χ. έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. Υπάρχουν εξαίσια έργα πλαστικής, ζωγραφικής, κοσμηματοτεχνίας και τορευτικής από τα αρχαιολογικά μουσεία Θεσσαλονίκης, Αιγών και Πέλλας: τα αργυρά σκεύη από τον τάφο του Φιλίππου Β', το χρυσό στεφάνι από τις Αιγές, το χρυσό μετάλλιο της Ολυμπιάδας, η γυναικεία ταφή του Δερβενίου, η ανδρική ταφή της Σταυρούπολης και πολλά άλλα.

Κεντρικό θεματικό άξονα της έκθεσης, που διαρθρώνεται σε δέκα θεματικές ενότητες, αποτελούν οι Έλληνες, ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα. Η έκθεση ξεκινά από τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, συνεχίζει με κεντρικό σημείο αναφοράς τον μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα και τους επώνυμους αριστοκράτες της πρώιμης εποχής του σιδήρου και κλείνει με επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος, όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης και ιστορικές φυσιογνωμίες, όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Και όπως τόνισε η Ελένη Κόρκα -γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού – στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης  «αποτελεί μια μεγαλόπνοη, φιλόδοξη διοργάνωση, που έχει στόχο την παρουσίαση των κορυφαίων προσωπικοτήτων της ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας, που έπαιξαν ρόλο κομβικό στη διαμόρφωση των ιστορικών συνισταμένων του Πολιτισμού. Στόχος μας είναι να ξαναζωντανέψουμε τη δράση των σπουδαίων αρχαιολογικών ιστορικών μορφών της Ελλάδας, ξεκινώντας από την αρχή της προϊστορίας, με προσωπικότητες που αναδύονται από την αρχή του μύθου, όπως ο Αγαμέμνων, και καταλήγοντας στην καθοριστική για τον παγκόσμιο Πολιτισμό ιστορική μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Από τη πλευρά του ο πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα Ρόμπερτ Πεκ τόνισε ότι «Είναι η μεγαλύτερη ελληνική έκθεση που παρουσιάστηκε ποτέ στη Βόρειο Αμερική. Πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν έχουν εκτεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας» Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο μεγάλο διάστημα που θα διαρκέσει η έκθεση, θα προσελκύσει πολλούς ανθρώπους που θα θελήσουν να ανακαλύψουν πού γεννήθηκαν η δημοκρατία, η φιλοσοφία, το θέατρο και οι τέχνες. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την έκθεση για τον τουρισμό, υπενθυμίζοντας ότι το επόμενο καλοκαίρι η Ελλάδα και ο Καναδάς θα συνδέονται με 16 εβδομαδιαία δρομολόγια πτήσεων.