Η Αρχαιολογία γιορτάζει με προβολή ταινίας

Διεθνής Ημέρα Μουσείων σε όλο τον κόσμο και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως ημέρα …γιορτής… Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συν- εργασία μεταξύ των λαών.

Και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δεν θα μπορούσε να λείψει απ΄’ αυτή την γιορτή με εκδηλώσεις σε Νάξο, Τήνο και Σαντορίνη… Εν αρχή η Νάξος όπου όπως μας ενημερώνει «με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου 2016, που φέτος έχει θέμα: «Μουσεία και πολιτιστικό τοπίο», θα ενσωματώσει στη μόνιμη Βυζαντινή Συλλογή της, στον Πύργο Γλέζου στο Κάστρο της Χώρας, προβολή με θέμα «Βυζαντινά Μνημεία στο Ναξιακό Τοπίο». Στόχος είναι η γνωριμία των επισκεπτών του Μουσείου με τον πλούτο των Βυζαντινών μνημείων και την διαλεκτική σχέση τους με το πανέμορφο φυσικό τοπίο της Νάξου. Ειδικά κατά την ημέρα του εορτασμού, 18.05.2016, η προβολή θα γίνεται επαναλαμβανόμενα, σε τακτά διαστήματα, από τις 08.30 π.μ. μέχρι τις 20.00 μ.μ.»

Και από τη Νάξο στη Τήνο όπου το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου την προσεχή Κυριακή 22 Μαϊου (ώρα 19:00) διοργανώνει εγκαίνια περιοδικής έκθεσης, με τίτλο «Το τηνιακό πολιτιστικό τοπίο», σε επιμέλεια Πάολας Παλαβίδη. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής των παιδιών και των ενηλίκων που συμμετείχαν δωρεάν σε ειδικά σχεδιασμένο εικαστικό εργαστήρι, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Με όχημα την τέχνη, και αντλώντας έμπνευση από το χαρακτηριστικό τηνιακό τοπίο, με τους μύλους, τους περιστεριώνες, τις ξερολιθιές, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να συνδέσουν το φυσικό περιβάλλον με τον άνθρωπο και τα έργα του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 26 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά (10:00-18:00), εκτός Τρίτης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Και από την Τήνο στη Σαντορίνη όπου προηγήθηκε η εκδήλωση από το βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» την προηγούμενη Κυριακή 15 Μαϊου… Ο τίτλος «Η ντομάτα έχει τη δική της ιστορία» και όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο «Εκδήλωση-έκθεση με ζωντανή αφήγηση, έκθεση οπτικού υλικού και παρουσίαση από τους μαθητές του νησιού της καταγραφής προφορικών μαρτυριών συγγενικών τους προσώπων που εργάζονταν στο εργοστάσιο «Δ. Νομικός».

Τέλος, το Δ.Σ του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, ενημερώνει το φιλότεχνο κοινό του νησιού μας, ότι την Τετάρτη 18 Μαΐου στο πλαίσιο της Διεθνούς ημέρας Μουσείων η είσοδος στα κτήρια των πινακοθηκών μας είναι ελεύθερη. Υπενθυμίζεται ότι, στο κτήριο «Α. Ιωάννου» στην πλατεία Σύμης, αυτήν την περίοδο παρουσιάζεται η πρώτη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης με τα πρώτα 185 έργα, στον ίδιο χώρο που πρωτοπαρουσιάσθηκαν. Ωράριο: Δευτέρα. έως και Παρασκευή 8.00 – 16.00 Στο Νεστορίδειο Μέλαθρο στον ισόγειο χώρο εκτίθενται τα έργα της συλλογής του ΕΒΕΔ του Βάλια Σεμερτζίδη, ενώ στον πρώτο όροφο αξιολο- γότατα έργα ελληνικής ζωγραφικής, των σπουδαιό- τερων καλλιτεχνών της δεκαετίας του 60. Ωράριο: Τρίτη έως και Σάββατο 8.00 – 16.00 Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (παλιό συσσίτιο) στην οδό Σωκράτους, θα ανοίξει τις πύλες του τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18/5 η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ (από τις 10:00 έως τις 18:00).