Η Τενεριφη "ντύθηκε" Αθήνα

Σχεδόν μία 10ετία από την τελευταία φορά που ο Matt Damon έπαιξε τον Jason Bourne στη διάσημη σειρά ταινιών κατασκοπείας, ο ηθοποιός θα επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη μέσα στο 2016, για να υποδυθεί για άλλη μια φορά τον ρόλο που σημάδεψε την καριέρα του. Ο Damon επιβεβαίωσε τον περασμένο Νοέμβριο πως θα εμφανιστεί στην νέα ταινία «Bourne», χάρη όμως στον παραγωγό Frank Marshall, ο οποίος ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία του ηθοποιού από τα γυρίσματα, η συγκεκριμένη είδηση είναι πλέον πιο επίσημη και από επίσημη.

Ποιο όμως είναι το ...πρόβλημα; Οτι σύμφωνα  με τον ίδιο το πρωταγωνιστή, η Ελλάδα και δη η Αθήνα θα είχε βασικό ρόλο στην ταινία αυτή. Οπως είχε δηλώσει "η ιστορία ξεκινάει από την Αθήνα και ολοκληρώνεται στο Λας Βέγκας". Ποια Αθήνα όμως; Σίγουρα όχι της Αμερικής αλλά την Αθήνα της Ισπανίας...  Κι εάν δεν καταλάβατε, τότε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι... Τα γυρίσματα της γίνονται 3.832 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική πρωτεύουσα, στην Τενερίφη!  Έτσι, όπως γράφουν και “Τα Νέα” η Αθήνα της κρίσης μεταφέρθηκε στη Σάντα Κρουζ, γεγονός που υπενθυμίζει για πολλοστή φορά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ξένοι παραγωγοί στη χώρα μας. Από τις πρώτες φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει διακρίνεται στο πίσω έρος του σκηνικού κίονες και μια αψίδα που θυμίζει την Πύλη του Ανδριανού. Μηνύματα αναρχικών και διαφημιστικά κλισέ για τον ελληνικό τουρισμό σε υπαίθρια ταμπλό. Η σκηνή αποτυπώνει μια διαδήλωση κατά της ΕΕ με πανό, ελληνικές σημαίες και κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Η ταινία - η οποία δεν έχει ακόμα όνομα- θα είναι η πέμπτη της σειράς «Bourne» και αναμένεται στους κινηματογράφους παγκοσμίως μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ξέρουμε, ωστόσο, πως ο Vincent Cassel έχει αναλάβει τον ρόλο του «κακού» και πως η Julia Stiles θα επανέλθει στον ίδιο ρόλο που κρατούσε στις πρώτες τρεις ταινίες. Επίσης, ο Tommy Lee Jones θα υποδύεται έναν αξιωματούχο της CIA και η Alicia Vikander θα είναι η πρωταγωνίστρια στο πλευρό του Damon. Όσο για την κεντρική ιστορία της ταινίας, το Forbes έχει αποκαλύψει πως θα έχει κάποια σχέση με την όλη υπόθεση διαρροών του Edward Snowden.

Σημειώνεται πως μία από τις τελευταίες συναντήσεις εργασίας που είχε ο τέως αναπλ. Υπ. Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης με τον τέως υφυπ. Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρνες Κουίκ αφορούσε τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τη συγκρότηση, στελέχωση και επιχειρησιακή λειτουργία του Film Commission, δηλαδή της επιτροπής Υποδοχής στην Ελλάδα διεθνών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Όπως αφηνόταν μάλιστα να διαφανεί, θα υπήρχε σύντομα και νέα συνάντηση με στόχο τη δημιουργία νέων φορολογικών κινήτρων προς μεγάλους παραγωγούς που κατευθύνονται προς άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Τσεχία.

Το έλλειμμα στην προσέλκυση ξένων παραγωγών δεν είναι τωρινό. Περιβόητα παραμένουν τα περιστατικά ασυνεννοησίας ξένων παραγωγών και ελληνικών υπουργείων. Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ για παράδειγμα “τράβηξε” λαθραία τις εικόνες που χρειαζόταν για την ολοκλήρωση του “Film Socialisme” (2010) όταν οι ελληνικές Αρχές του ζήτησαν να διαβάσουν το σενάριο. Άλλες ταινίες ακούμπησαν αλλά δεν πέρασαν από την Ελλάδα. Η “Τροία” του Βόλφγκανγκ Πίτερσεν γυρίστηκε στη Μάλτα, ο “Ηρακλής” του Μπρετ Ράτνερ στη Βουδαπέστη και ο “Αλέξανδρος” του Όλιβερ Στόουν στην Τουρκία.

Πληροφορίες από το newmoney.gr και το ΑΠΕ-ΜΜΕ