Ηρακλειά: "Ταξίδια του μυαλού" με την υπογραφή της Στέλλας Σπανού

Η Ηρακλειά έχει τη τιμή να φιλοξενεί για πρώτη φορά, έκθεση ζωγραφικής Και να κάνει ουσιαστικά άνοιγμα στο χώρο της Τέχνης… Αναφερόμαστε στην έκθεση Ζωγραφικής με την υπογραφή της Αμοργιανής (και με ρίζες επίσης από την Ηρακλειά) Στέλλας Σπανού από τις 5 έως 15 Αυγούστου 2018 στο κτήριο του Γυμνασίου Αγίου Γεωργίου Ηρακλειάς και με τίτλο  ''Ταξίδια του μυαλού''

Η βιωματική σχέση της Αρχιτέκτονα – Ζωγράφου Στέλλας Σπανού (φωτογραφία από την εφημερίδα "Κοινή Γνώμη" και την έκθεση που έκανε στην Σύρο το 2016) με το νησί της Ηρακλειάς, αποτυπώνεται στα έργα της με ευαισθησία και πηγάζει από προσωπικές μνήμες, από την παιδική της ηλικία έως σήμερα.

Η Σπανού ακολουθεί ένα δικό της καλλιτεχνικό δρόμο, που τον καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό οι σπουδές της στην Αρχιτεκτονική. Το λιτό αφαιρετικό σκίτσο, αλλά και οι με θάρρος και θράσος γραμμές, γεμάτες ένταση, δημιουργούν έργα δυναμικά, που χαρακτηρίζονται όμως πάντα από μία ενδόμυχη αρμονία και μέτρο, τα οποία είναι βασικά γνωρίσματα της αφαιρετικής αρχέτυπης Κυκλαδικής αρχιτεκτονικής και Τέχνης.

Η Στέλλα Σπανού εμπεριέχει μέσα της τον αυθορμητισμό, την τρέλα του νησιού, που όμως τιθασεύεται από τους κανόνες της Αρχιτεκτονικής.Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά διαμορφώνουν τη ζωγραφική της.

Οι συνθέσεις που παρουσιάζονται, είναι πάντοτε οικείες στην ίδια και ως τέτοιες έχουν αποτυπωθεί. Αποτελούν άμεσα βιώματα και είναι μέρος της προσωπικότητας και του χαρακτήρα της ζωγράφου, με αποτέλεσμα να γεννούν μια τέχνη που σε ταξιδεύει ενώ περιέχει την γαλήνη και την ιδιαίτερη ενέργεια του νησιού της άγονης γραμμής.

Σε αυτή την έκθεση παρουσιάζεται η τελευταία δουλειά της καλλιτέχνιδος (2016 - 2018 ). Πρόκειται για έργα (ξύλινα καικια ,γυμνά σώματα και Κυκλαδικά ειδώλια),φιλοτεχνημένα με μαύρο μελάνι που έχει την ιδιότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με την ποσότητα του νερού και την υφή του χαρτιού , με αποτέλεσμα το έργο να αποτελεί έκπληξη και για την ιδια την καλλιτέχνη αφού το έργο μεταβάλεται καθως στεγνώνει το χρώμα. Έτσι δημιουργούνται σχέδια - εντυπώσεις που φέρνουν στο μυαλό εικόνες ,μνήμες ,στιγμές ,παιχνίδια του μυαλού, ανοίγοντας φανταστικά παράθυρα ...

Η Στέλλα Σπανού σπούδασε υποκρίτικη 2016-2018 στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Αθηναίκη Σκηνή και στα τελευταία αυτά έργα είναι ξεκάθαρη η μεγαλύτερη ελευθερία στις γραμμές της, καθώς η ζωγραφική ειναι άμεση έκφραση του ψυχισμού του δημιουργού.

Έργα , δουλεμένα με ένταση που προκαλούν όνειρα, σκέψεις και συναισθήματα. Εικόνες που μοιάζουν να κινούνται, μαγνητίζουν με την απλότητα τους. Σύντομο βιογραφικό:

Η Στέλλα Σπανού γεννήθηκε το 1985. Είναι από την Αμοργό και την Ηρακλεια και αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή της Ξάνθης το 2008. Εργάστηκε για 4 χρόνια σε τεχνικό γραφείο στην Αμοργό. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον ζωγράφο Άρη Μαυρονικόλα και γλυπτικής στην γλύπτρια και καθηγήτρια της ΑΣΚΤ Ολυμπία Φίκα. Διατήρησε την Amorgos Art Gallery (2011-2015). Φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης ''Αθηναϊκή Σκηνή'' (2016-2018). Έχει εκθέσει έργα της στην Ελλάδα (Πειραιά ,Νάξο ,Σύρο ,Σαντορίνη ,Αμοργό) και στο εξωτερικό (Ρώμη). Δύο ακουαρέλλες της έχουν βραβευτεί στη διεθνή έκθεση ζωγραφικής ''Il Premio Capitolium'' στη Ρώμη τον Μάιο του 2016.

Stella Spanou

Painting Exhibition

5-15 August 2018 in Highschool of Iraklia

"Mind trips "

Boats ,nude bodies,Cycladic idols.

Airy ink Paintings that cause dreams, thoughts and feelings. Images which appear to move, captivate with their simplicity.

Stella Spanou was born in 1985. She comes from Amorgos and Iraklia. Graduated from the School of Architecture of Xanthi in 2008. She attended painting classes by the painter Aris Mavronicolas and sculpture classes by the sculptor and professor of the Fine Arts School of Athens Fika Olympia. Stella Spanou was running her own gallery in Amorgos the '' Amorgos Art Gallery ''(2011-2015). She has studied in Drama School (2016-2018). Stella Spanou has exhibited her work in Greece (Peraios - Museum of trains,Naxos,Syros