Ηράκλειο: Στη Νάξο η Βυζαντινή Χορωδία του Αγίου Τίτου

Η  Βυζαντινή Χορωδία του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Τίτου Ηρακλείου, συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου, Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη προσκεκλημένη του Συλλόγου  Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης Νάξου  «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης».

Τα  μέλη της χορωδίας, υπό την χοραρχία του άρχοντος μαΐστορος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Τίτου Ηρακλείου κ. Ανδρέα Γιακουμάκη, απέδωσαν βυζαντινούς ύμνους, κατά τη διάρκεια μουσικοφιλολογικής εκδήλωσης αφιερωμένης στον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη, στην οποία παρέστη ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιουλίου στο δημοτικό αμφιθέατρο της Νάξου «ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΗΣ»  στο πλαίσιο του θεσμού “ΝΙΚΟΔΗΜΕΙΑ  2019”,  ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι θεολόγοι, κ. Γεώργιος Φουκαδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα «Συγκλονιστικά γεγονότα από τον βίο του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη» και κ. Εμμανουήλ Ρουσσάκης, ο οποίος μετέφερε προσωπικές μαρτυρίες από τη γνωριμία του με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ Ευβοίας, μιλώντας με θέμα:  «Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης όπως τον έζησα». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης που απέδωσαν οι χορωδοί, υπό τον κ. Γιακουμάκη, συνοδεία μουσικών.

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου, η Βυζαντινή Χορωδία Αγίου Τίτου έψαλε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Παϊσίου, στον ομώνυμο  Ιερό  Ναό  της πόλεως Νάξου, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θηβών και Λεβαδείας  κ.κ. Γεωργίου και Παροναξίας κ.κ. Καλλινίκου. Η Βυζαντινή Χορωδία Αγίου Τίτου Ηρακλείου ευχαριστεί θερμά τον Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης Νάξου  «Ο ΑΓΙΟΣ   ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ» και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρό του κ. Γεώργιο Κρασσά, για την πρόσκληση συμμετοχής στην εκδήλωση και την άψογη φιλοξενία.

Τιμή από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας 

Τι ανέφερε η σχετική ανακοίνωση από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας; ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρέστη σε μουσικοφιλολογική εκδήλωση αφιερωμένη στον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των "Νικοδημείων 2019" που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής ``Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ`` υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ``Ιάκωβος Καμπανέλλης``. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Θεολόγοι κ. Γεώργιος Φουκαδάκης με θέμα: «Συγκλονιστικά γεγονότα από τον βίο του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη» και κ. Εμμανουήλ Ρουσσάκης με θέμα: «Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης όπως τον έζησα». Την εκδήλωση πλαισίωσε με Βυζαντινούς Ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια Βυζαντινός Χορός  υπό την χοραρχία του Άρχοντος Μαϊστορος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Τίτου Ηρακλείου κ. Ανδρέα Γιακουμάκη. Τέλος τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος συνεχάρη τόσο τους δύο ομιλητές όσο και τον Βυζαντινό Χορό για την άρτια απόδοση τόσο των εκκλησιαστικών ύμνων όσο και των παραδοσιακών τραγουδιών καθώς και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης κ. Γεώργιο Κρασσά για την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Πατρίς (Κρήτη) 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News