Ήρθε η πρόσκληση για τα προς ένταξη έργα πολιτισμού στη ΠΝΑΙ

Πριν από μερικές ημέρες αναφέραμε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κο Χατζημάρκο και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού  κ. Μαρία Ανδρεάδη Βλαζάκη. Συνάντηση που έλαβε χώρα στο Υπουργείο και είχε ως στόχο τη προκήρυξη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δύο νέων μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020 για ένταξη έργων πολιτισμού αλλά και τη σύναψη τριμερούς Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Και εκεί ο κος Χατζημάρκος είχε τονίσει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει αναδείξει τον Πολιτισμό σε τομέα πρωταρχικού ενδιαφέροντος, μετά την ένταξη σημαντικών έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020, όπως η Ακρόπολη της Ρόδου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου και ο Ναός Επισκοπής Σικίνου, παράλληλα δε αυξάνει τον προϋπολογισμό του τομέα πολιτισμού για ένταξη και νέων έργων.

Και σήμερα ήρθε η απόδειξη… Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου από αύριο 1η Νοεμβρίου είναι στον αέρα οι προσκλήσεις με τίτλο «Δράσεις για την προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», που αφορά στα μεγάλα νησιά, συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 3.400.000 ευρώ και «Δράσεις για την προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των μικρών νησιών της Περιφέρειας», συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 2.500.000 ευρώ. Και οι οποίες απευθύνονται στις κεντρικές, περιφερειακές υπηρεσίες και εποπτευόμενους φορείς  του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ως δυνητικού δικαιούχου.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής:

« Με στόχο την συστηματική προστασία, ανάδειξη και προβολή της ιδιαιτέρως πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης Πολιτισμού – Τουρισμού, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος  απευθύνει δύο προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, που αφορούν δράσεις για την προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στα μεγάλα και μικρότερα νησιά της Περιφέρειας, συνολικής  συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 5,9 εκατ. ευρώ,  προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν  από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Για τις δύο νέες προσκλήσεις, που έρχονται σε συνέχεια πρόσφατων αποφάσεων του Περιφερειάρχη για την ένταξη σημαντικών έργων πολιτισμού όπως η Ακρόπολη της Ρόδου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου και ο Ναός Επισκοπής Σικίνου, ο κ. Χατζημάρκος ενημέρωσε την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού  κ. Μαρία Ανδρεάδη – Βλαζάκη, σε συνάντησή τους την περασμένη Πέμπτη στο Υπουργείο, όπου συζητήθηκε ο βαθμός ετοιμότητας των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ για την υποβολή προτάσεων για ένταξη και παράλληλα αναδείχθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον της περιφερειακής αρχής για τον πολιτισμό, που «μεταφράζεται» στην διάθεση σημαντικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για έργα προστασίας και ανάδειξης των πολιτιστικών θησαυρών του Νοτίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, οι προσκλήσεις με τίτλο «Δράσεις για την προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», που αφορά στα μεγάλα νησιά, συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 3.400.000 ευρώ και «Δράσεις για την προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των μικρών νησιών της Περιφέρειας», συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 2.500.000 ευρώ, απευθύνονται  τις κεντρικές, περιφερειακές υπηρεσίες και εποπτευόμενους φορείς  του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ως δυνητικού δικαιούχου.

Οι δράσεις που δύνανται να ενταχθούν αφορούν:

* Αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, σύμφωνα με την UNESCO

* Προστασία, διαχείριση, ανάδειξη και προβολή μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, επιλεγμένων με αυστηρά κριτήρια ( π.χ. ιστορική σημασία, ύπαρξη περιβαλλοντικών κινδύνων, κλπ) και με έμφαση στις περιοχές που εντάσσονται στους θαλάσσιους δρόμους του τουρισμού κρουαζιέρας

* Ενίσχυση μουσειακών υποδομών και μουσειακών συλλογών

Οι δράσεις αυτές συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας  και εμπλουτίζουν την τουριστική προσφορά, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 300.000 ευρώ.

Προθεσμία υποβολής προτάσεων από τις 01/11/2016 έως τις 31/03/2017.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.pepna.gr. Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, την συμπλήρωση των ΤΔΠ και άλλες διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κα Αγγελική Παλαιολόγου, τηλ. 22813 60819, e-mail : [email protected] και στην κα Κάντια Πρίντεζη, τηλ. 22813 60826, e-mail: [email protected]»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News