Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΚατάλογος με κειμήλια που αγνοούνται

Κατάλογος με κειμήλια που αγνοούνται

|

Η ευρεία δημοσίευση που πήρε η πρόσφατη καταδίκη του βαρυποινίτη ρασοφόρου Ρενέση απ’ το Πλημμελειοδικείο Νάξου σε 2,5 χρόνια φυλακή.

Του φιλόλογου Νίκου Ι. Λεβογιάννη

Η ευρεία δημοσίευση που πήρε, χάρη κυρίως στο αναλυτικό ρεπορτάζ του naxos news, η πρόσφατη καταδίκη του βαρυποινίτη ρασοφόρου Ρενέση απ’ το Πλημμελειοδικείο Νάξου σε 2,5 χρόνια φυλακή, για τις φθορές που προκάλεσε στις αγιογραφίες της Θεοσκέπαστης Κωμιακής και στη βυζαντινή εκκλησία του Άη Γιώργη, όταν την περίοδο 2009-2011 ήταν εφημέριος Κωμιακής, είχε άμεσα αποτελέσματα.
Μόλις σήμερα (6/12/2014) έφθασε στα χέρια μου χειρόγραφος κατάλογος των κειμηλίων που αυτός ο ρασοφόρος μετέφερε παράνομα στην Αθήνα δήθεν για συντήρηση.
Μέχρι σήμερα αγνοούσαμε την ύπαρξη αυτού του καταλόγου. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση αποφάσισαν εκείνοι που τον είχαν στα χέρια τους να τον θέσουν στη διάθεσή μου.
Πρόκειται για ένα … ντοκουμέντο, του οποίου δεν γνωρίζουμε τον συντάκτη.
Σύμφωνα με εκείνους που τον έχουν στα χέρια τους συντάκτης του είναι ο ίδιος ο βαρυποινίτης ρασοφόρος.
Ο κατάλογος (δείτε τον στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες στο τέλος του παρόντος) περιλαμβάνει καταγραφή 15 κειμηλίων μερικά απ’ τα οποία είναι έργα των αρχών του 19ου αιώνα, όπως ένα ασημοκαλυμμένο Ευαγγέλιο με επιγραφή επάνω και χρονολογία 1801 ή 1816, του οποίου φωτογραφία δημοσιεύει ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μαστορόπουλος στο βιβλίο μου ΚΩΜΙΑΚΗ τ. Γ΄ (βλέπε σχετική φωτογραφία παρακάτω) .

Τα κειμήλια όπως καταγράφονται στον κατάλογο αυτό είναι τα εξής :

1) Ευαγγέλιο ασημένιο του 1816, λείπει ο Ευαγγελιστής, 3 ήλιοι και 1 εξαπτέρυγο κόκκινο,
2) ευαγγέλιο ασημένιο παλιό με καινούριο βιβλίο,
3) Ευαγγέλιο παλιό, βελούδο πράσινο, ρώσικο,
4) Ευαγγέλιο καινούριο μπλε βελούδο λαϊκό,
5) Δισκοπότηρο παλιό 1891 ασημένιο άνευ δίσκου, δημαρχούντος Δ. Κορρέ και εφημερ. Οικ. Μανωλά,
6) 2 θυμιατά καινουργή,
7) κατζί καινούριο σμάλτινο,
8) Σταυρός ευλογίας καινουργής,
9) κανδήλια μπρούτζινα παλιά,
10) εξαπτέρυγα και 1 σταυρός παλαιά ασημένια,
11) κανδήλια καινούρια τέμπλου,
12) έξι δισκοπότηρα κλασικά ρωσικής τέχνης καινούρια,
13)… μυροδοχείου,
14) δισκοπότηρο καινούριο μετά δίσκων και αστερίσκου,
15) 5 αντιβαρά καινούρια.
Για το δισκοπότηρο «Ποτήριο» (αρ. 5) ο Μαστορόπουλος (ΚΩΜΙΑΚΗ τ. Γ΄, σ. 69) γράφει : «Αξιόλογο είναι και ένα αργυρό Άγιο Ποτήριο με παραστάσεις των τεσσάρων ευαγγελιστών μαζί με επιγραφή: «δημαρχούντος Δ. Κορέ εγένετο επιμελεία Γεργ(ίου) <και> Οικονόμου Μανωλά 1891».
Είναι φανερό ότι στον παραπάνω κατάλογο δεν περιλαμβάνονται όλα τα κειμήλια που μετέφερε το 2010 ο ρασοφόρος στην Αθήνα, όπως οι εικόνες, τα πολυκάντηλα, ακόμη και τα δυο τεράστια μανουάλια (βάρους 120 κιλών) που επίσης μεταφέρθηκαν στην Αθήνα.
Πρόκειται όμως για μια απρόσμενη εξέλιξη η οποία θα βοηθήσει την αρχαιολογική υπηρεσία να προχωρήσει στην εξέταση όσων επεστράφησαν πίσω και να πιστοποιήσει αν αυτά, ιδιαίτερα τα Ευαγγέλια και το Δισκοπότηρο, είναι τα γνήσια ή όχι.

Το πρωτότυπο χειρόγραφο του παραπάνω καταλόγου βρίσκεται σε ασφαλή χέρια και είναι στη διάθεση τόσο της αρχαιολογίας, όσο και του εισαγγελέα.
Από όσα πληροφορηθήκαμε στη δίκη που έγινε στη Νάξο δεν περιλαμβανόταν στο κατηγορητήριο το συγκεκριμένο θέμα.
Προφανώς ο αρμόδιος ανακριτής δεν είχε τα στοιχεία που έπρεπε για να στοιχειοθετήσει εναντίον του κατηγορία με βάση τις καταθέσεις μόνο των μαρτύρων και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρμόδιες εκκλησιαστικές και αρχαιολογικές αρχές αδιαφόρησαν και δεν προέβησαν όπως είχαν υποχρέωση στον έλεγχο της γνησιότητας των κειμηλίων που επεστράφησαν στη Θεοσκέπαστη μετά την παράνομη μεταφορά τους στην Αθήνα.
Η αποκάλυψη του παραπάνω καταλόγου δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα και επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, προκειμένου να γίνει αυτοψία, για να διαπιστωθεί αν αυτά είναι τα γνήσια ή κίβδηλα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα προ το 1830 μνημεία, ναοί, εκκλησιαστικά κειμήλια κ.λπ. προστατεύονται απ’ το νόμο περί αρχαιοτήτων.
Είναι βέβαιο ότι η πλέον αρμόδια αρχή, η μητρόπολη Παροναξίας, δεν πρόκειται ούτε και μετά την αποκάλυψη του καταλόγου να προχωρήσει στην παραμικρή ενέργεια, αφού απ’ το 2010 μέχρι σήμερα έχει επίμονα αδιαφορήσει και σιωπήσει (γιατί άραγε;).
Για τους λόγους αυτούς και με δεδομένο πλέον ότι έχουμε στα χέρια μας τον κατάλογο μερικών απ’ τα κειμήλια που παράνομα μεταφέρθηκαν τότε στην Αθήνα,
ΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΩΜΙΑΚΙΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ –ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, απαιτώντας να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση των παραπάνω κειμηλίων, αλλά και των υπολοίπων που γνωρίζουν οι Κωμιακίτες ότι επίσης μεταφέρθηκαν τότε στην Αθήνα, προκειμένου να καταδειχτεί αν όσα επεστράφησαν είναι τα παλαιά κειμήλια ή όχι.
Τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιήσω προς συλλογή υπογραφών ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΑΝΑΦΟΡΑ προς την Αρχαιολογία, επισυνάπτοντας τον παραπάνω χειρόγραφο κατάλογο.
Ελπίζω να υπογραφεί το υπόμνημα αυτό από πολλούς Κωμιακίτες (πρόσωπα και φορείς). Δεν πρέπει να αδρανήσουμε άλλο στο ζήτημα αυτό κι ας ευχηθούμε τα παλαιά πολύτιμα κειμήλια να βρίσκονται στη θέση τους στη Θεοσκέπαστη και να μην έχουν εξαφανιστεί.
Αυτονόητο είναι ότι, τυχόν αρνητική γνωμάτευση της Αρχαιολογίας θα έχει και συνέχεια στη Δικαιοσύνη.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα