Κέα: Πρόσκληση για συμμετοχή στο πανηγύρι της Παναγίας της Καστριανής

Κυκλάδες, Δεκαπενταύγουστος και τα περισσότερα νησιά γιορτάζουν της Παναγίας... Ανάμεσά τους και η Κέα ελέω της Παναγιάς της Καστριανής... Προστάτιδα της Κέας ιδρύθηκε γύρω στα 1700 μ.Χ. στην τοποθεσία Καστρί. Σύμφωνα με την παράδοση στον απόκρημνο βράχο που χτίστηκε το μοναστήρι κάποιοι βοσκοί είδαν μια λάμψη. Πλησίασαν και σκάβοντας βρήκαν την ιερή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι προσπάθειες να χτίσουν ένα εκκλησάκι όχι εκεί που βρήκαν την εικόνα, αλλά λίγο πιο μακριά, δεν είχαν αποτέλεσμα καθώς κάθε πρωί έβλεπαν τα θεμέλια και ότι είχαν χτίσει - σαν από θαύμα - να έχουν γκρεμιστεί και τα εργαλεία τους τοποθετημένα εκεί που βρέθηκε η εικόνα. 

Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πλατεία της Ιουλίδας (Χώρα) για το πανηγύρι. Επίσης, την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στην Κάτω Μεριά (14 χλμ. από Ιουλίδα), στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου θα έχει παραδοσιακό γλέντι με μουσική, τοπικούς χορούς, σουβλάκια, δωρεάν κρασί και τζιώτικα κεράσματα.  

Η Παναγία η Καστριανή βρίσκεται σε ένα πραγματικά επιβλητικό τοπίο της Κέας μέσα από μια διαδρομή που σου κόβει την ανάσα με την ομορφιά της. Γύρω από το καστρί υπάρχουν γκρεμοί, θαλασσοσπηλιές και παραλίες που μπορεί κάποιος να τις ανακαλύψει μόνο με σκάφος. Η Παναγία η Καστριανή γιορτάζει κάθε 15αύγουστο ενώ γίνονται κι άλλες λειτουργίες μέσα στην χρονιά.

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Καστριανής Κέας, τον χειμώνα είναι ανοικτό την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο, από τις 9 έως τις 3, ενώ από το Πάσχα μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι ανοικτό συνέχεια. Για σιγουριά μπορείτε να επικοινωνήσετε και στα τηλέφωνα  22880 24348, 22880 24324, γιατί η απόσταση μέχρι το μοναστήρι είναι αρκετή, είτε από την Ιουλίδα, είτε από την Κορησσία . 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News