Κέα: "Σχεδιάζοντας το παρελθόν"

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σας προσκαλεί την Κυριακή 26 -05-2019 στις 12:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας, σε ένα συμμετοχικό εργαστήρι ζωγραφικής και σχεδίου στις αίθουσες της προϊστορικής συλλογής από τον Αρχαιολογικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης Κέας. Θέμα; "Επιστροφή στο παρελθόν"...  

Πώς ζωγράφιζαν οι προϊστορικοί άνθρωποι, από πού εμπνέονταν τα σχέδια τους και πως τα απέδιδαν στην καθημερινότητα, τι υλικά και τι εργαλεία χρησιμοποιούσαν;

Ένα ταξίδι μέσα στα μοτίβα με οδηγό τη ζωγράφο - εικαστικό κυρία Μαρία Μπαρμπαρή που θα μοιραστεί με όσους αγαπούν τη ζωγραφική και το σχέδιο τα μυστικά τους. 

Υλικά σχεδίασης θα υπάρχουν διαθέσιμα στο Μουσείο , αλλά μπορεί ο καθένας να φέρει το δικό του μπλοκ ζωγραφικής, μολύβια 2 και 4Β και γόμα. 

Η διάρκεια της συμμετοχής είναι ελεύθερη στο διάστημα του δίωρου που θα διεξάγεται η δράση.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέας βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού την Ιουλίδα. Κατασκευάστηκε για να στεγάσει κυρίως τα ευρήματα των παλαιότερων ανασκαφών, τις αρχαιότητες που είχαν περισυλλεγεί από τον Κείο αρχαιοδίφη Κωνσταντίνο Μάνθο και τα ευρήματα των ανασκαφών από τους προϊστορικούς οικισμούς της Κεφάλας και της Αγίας Ειρήνης, ενώ αργότερα στέγασε τα αρχαία των επιφανειακών ερευνών που έγιναν στη δεκαετία του 1980 και τέλος, τα τυχαία ευρήματα.

Πρόκειται για ένα διώροφο κτήριο, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπου κυριαρχούν τα πολλά παράθυρα κατά μήκος των αιθουσών των δύο ορόφων. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι εξυπηρέτησης των επισκεπτών (εκδοτήριο, πωλητήριο εποπτικού υλικού και W.C.) καθώς και το εργαστήριο συντήρησης και οι αποθήκες. Η έκθεση που αναπτύσσεται στους δύο ορόφους, αρχίζει κατά χρονολογική σειρά από το δεύτερο όροφο με την Προϊστορική Συλλογή (3300 - 1100 π.Χ.) και συνεχίζει στον πρώτο όροφο, με τη Συλλογή των Ιστορικών Χρόνων (7oς αι. π.Χ. - 2ος αι. μ.Χ.).

Στην Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κέας, παρουσιάζονται με σύγχρονο και ευρηματικό τρόπο τα παλιά εκθέματα, ενώ δίνεται η δυνατότητα για παρουσίαση σημαντικών ευρημάτων που μέχρι σήμερα δεν είχαν εκτεθεί, όπως είναι τα μεγάλα πήλινα γυναικεία αγάλματα από τον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Ειρήνης (15ος αι. π.Χ.), καθώς και η προσπάθεια ανασύνθεσης των αετωμάτων από το ναό της Αθηνάς στην Καρθαία (500 - 490 π.Χ.).

Οι τοίχοι, οι προθήκες και τα βάθρα έκθεσης των αντικειμένων, έχουν χρωματισμό σε τόνους του γαλάζιου. Ο εσωτερικός φωτισμός των προθηκών σε συνδυασμό με το φυσικό κυκλαδίτικο φως που διαχέεται μέσα από τα παράθυρα, δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Η έκθεση πλαισιώνεται με εποπτικό υλικό, πίνακες και χάρτες που θα βοηθήσουν τον επισκέπτη στην κατανόηση της ιστορίας της αρχαίας Κέας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέας υπάγεται στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Με πληροφορίες από την αρχαιολόγο Ιωάννα Βενιέρη 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News