Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚλεμμένες αρχαιότητες σε δημοπρασία στο Λονδίνο;

Κλεμμένες αρχαιότητες σε δημοπρασία στο Λονδίνο;

|

Δύο κλεμμένα αγγεία του 4ου πΧ αιώνα, λάφυρα από την Αθήνα τέθηκαν προς πώληση σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η Ελλάδα και δη το Υπουργείο Πολιτισμού θα υποβάλλει αίτημα «κατοχής» ώστε να τα διεκδικήσουν και να επιστρέψουν στην Ελλάδα 

Μια ακόμα σκοτεινή υπόθεση κλεμμένων αρχαιοτήτων έρχεται στο φως. Αντί να βρίσκονται στην κατοχή της ελληνικής Πολιτείας, δύο κλεμμένα αγγεία – αριστουργήματα του 4ου π. Χ. αιώνα, «λάφυρα» από την Αθήνα, όπως αναφέρει ο Guardian – τέθηκαν προς πώληση από μια από τις μεγαλύτερες φουάρ του κόσμου, την Frieze Masters art fair στο Λονδίνο.

Ο άνθρωπος που ταυτοποίησε τις ληκύθους της κλασσικής αρχαιότητας από το αρχείο του διαβόητου ιταλού αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα δεν είναι άλλος από τον 44χρονο Ελληνα Χρήστο Τσιρογιάννη, τον «εγκληματολόγο» αρχαιολόγο με έδρα το Κέιμπριτζ, τον άνθρωπο που ζει στο εξωτερικό και ξεσκεπάζει κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας διεθνώς αλλά – για προφανείς λόγους – δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός στο «σύστημα».  Θα διεκδικήσει το Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού τις ληκύθους για την πώληση των οποίων ειδοποιήθηκε από την Ιντερπολ; Το βάρος τώρα έγκειται στην Ελλάδα για να υποβάλλει ένα αίτημα «κατοχής», αναφέρει ο Guardian.

Πως βρέθηκαν αυτές οι δυο λήκυθοι στη διάσημη art fair;  Τον Ιανουάριο του 2015 η ιταλική αστυνομία πραγματοποίησε μια συνέντευξη τύπου στη Ρώμη παρουσιάζοντας με περηφάνια περισσότερες από 2.000 παράνομες αρχαιότητες (αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ) που επαναπατρίστηκαν στην Ιταλία κι ανήκαν μέχρι τότε στον περίφημο Σικελό αρχαιοκάπηλο με έδρα την Ελβετία.

Μεταξύ αυτών ήταν τα δυο αγγεία που βρίσκονταν στην κατοχή του και τέθηκαν προς πώληση από το Frieze Masters art fair στο Regent’s Park του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε από 5 ως 8 Οκτωβρίου προς 100.000 λίρες Αγγλίας το καθένα. Τα αγγεία δεν πωλήθηκαν αλλά ο κάτοχός τους δεν φαίνεται να έχει διάθεση να τα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Τίποτα στη συνοδευτική τεκμηρίωση δεν ανέφερε το όνομα του Μπεκίνα, αλλά ο Χρήστος Τσιρογιάννης ταυτοποίησε τα μαρμάρινα αγγεία από το φωτογραφικό αρχείο του Μπεκίνα και τα συσχέτισε με τον dealer. «Είναι, χωρίς αμφιβολία, οι ίδιες λήκυθοι», αναφέρει. Αμέτρητες πατράνομα αποκτημένες αρχαιότητες από τη δράση του Μπεκίνα πιστεύεται ότι βρίσκονται ακόμα στις διεθνείς αγορές.

Ο Guardian έχει πληροφορηθεί ότι οι λήκυθοι πουλήθηκαν στο Λονδίνο για λογαριασμό του ελβετικού Καντονιού Basel-Stadt που αναζητεί έσοδα μετά την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων του Μπεκίνα, ο οποίος υπήρξε πρώην κάτοικός του. Οι υπεύθυνοι του Καντονίου αναφέρουν ότι έχουν πάρει άδεια να πουλήσουν τις αρχαιότητες από την ιταλική αστυνομία που τους επέστρεψε περισσότερες από 1.000 αρχαιότητες από την αρχική «εσοδεία» δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να τα διεκδικήσουν.

Ο Guardian, όπως αναφέρει, έχει στοιχεία ότι τουλάχιστον μια από τις δυο ληκύθους είναι «λάφυρο» από την Αθήνα και διακινήθηκε στον συγκεκριμένο dealer στη δεκαετία του ’70. Οι αρχές της Basel-Stadt, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν καμία διάθεση να τις επιστρέψουν στην Ελλάδα που προφανώς ανήκουν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

 «Εκείνοι που εμπλέκονται στη συναλλαγή είναι γνωστό ότι έχουν εμπλακεί στο παρελθόν και σε άλλες υποθέσεις κλεμμένων αρχαιοτήτων», αναφέρει ο Χρήστος Τσιρογιάννης. «Είναι η γνωστή “πατέντα” που έχω αναγνωρίσει στην παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας μου».

Στη συγκεκριμένα περίπτωση, εκείνοι που έθεσαν προς πώληση τις δυο ληκύθους δεν αναγνωρίζουν τη σχέση των εν λόγω αρχαιοτήτων με τον Μπεκίνα. Αντιθέτως, επιμένουν ότι τα αγγεία τέθηκαν προς πώληση χωρίς καμία «σκιά» από τις ιταλικές αρχές.

Αν οι Ιταλοί δεν τα ζητήσουν πίσω, η πώληση είναι σε μια ασαφή περιοχή όπου νομικά φαίνεται να είναι ΟΚ ανέφερε εκπρόσωπος της Frieze Masters στον Guardian. «Μέχρι τώρα, (όσον αφορά στους Ελβετούς), φαίνεται πως έθεσαν προς πώληση αντικείμενα με αξιόπιστο ιστορικό. Τώρα αν αυτό δεν ισχύει και διαρρεύσει αντίθετη πληροφόρηση, αυτό είναι κάτι που ξεκάθαρα θα άλλαζε την οπτική μας», αναφέρουν.

Η ιταλική αστυνομία δεν δέχτηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στη βρετανική εφημερίδα. Παραμένει ασαφές αν έχουν κάνει λάθος στην περίπτωση των ληκύθων (και δεν ζήτησαν επιστροφή), ή ταυτοποίησαν τα αντικείμενα αλλά δεν είχαν επαρκείς αποδείξεις ότι ήταν κλεμμένα.

Για τον Χρήστο Τσιρογιάννη, που έχε φέρει στην επιφάνεια μερικές από τις σημαντικότερες υποθέσεις κλεμμένων αρχαιοτήτων – συμπεριλαμβανόμενης της υπόθεσης του ελληνικού αγγείου που αφαιρέθηκε από το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης – η σχέση των ληκύθων με τον Μπεκίνα μέσω του φωτογραφικού αρχείου δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. «Το γεγονός ότι αυτά τα αντικείμενα προσφέρθηκαν με τόσο γενικούς όρους και με ατελή προϊστορία αποδεικνύει ότι είναι “μολυσμένα” και ως εκ τούτου “τοξικά” για οποιονδήποτε τα πλησιάζει», αναφέρει.

Κι όσο για το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, χώρα όπου οι εν λόγω αρχαιότητες ήταν «θαμμένες» για περισσότερα από 2.000 χρόνια, όπως αναφέρει η εφημερίδα, κι ειδοποιήθηκε για την πώληση την Interpol τηρεί προς το παρόν σιγή ιχθύος. Αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον πως θα κινηθεί.

Πηγή: thetoc.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ομόφωνο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τι αναφέρει το σχετικό ψήφισμα (Pdf)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «μπαίνει μπροστά» στη διαχείριση του πολύτιμου πόρου – Αντίδραση για τον αποκλεισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον θεσμικό διάλογο.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης για παιδικούς σταθμούς και ΒΣΟΦ στη Νάξο

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν ενστάσεις έως τις 26 Αυγούστου.

Δύο εξουθενωμένοι λευκοπελαργοί βρήκαν φροντίδα στην Ίο και στη Νάξο, στο δρόμο για το μεγάλο φθινοπωρινό ταξίδι

Με τη φροντίδα του κτηνιάτρου στην Ίο και τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, δύο πελαργοί ανακτούν δυνάμεις για να συνεχίσουν την αποδημία τους

Κουφονήσια: Ανακατασκευάστηκε το πρώην ασθενοφόρο, αποκτά …διοικητικό ρόλο

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και της Τσιμής ΑΕ, το όχημα-δωρεά της Bayer Hellas που για χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους, συνεχίζει πλήρως ανανεωμένο τη σημαντική του αποστολή.

Έφυγε από τη ζωή ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τον ξαφνικό θάνατο του βουλευτή Ημαθίας

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.

Αεροδρόμιο – Ιούλιος 2025: 23.000 αφίξεις σε έναν μήνα, νέο ρεκόρ, πίεση για βελτίωση υποδομών

Αύξηση 36% τον Ιούλιο και πάνω από 68.000 επιβάτες στο επτάμηνο – η Νάξος καταρρίπτει κάθε προηγούμενο στατιστικό της τουριστικής κίνησης.

Μητσοτάκης: «Το Αμοργόραμα να γίνει πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο»

Τηλεδιάσκεψη με τον Δήμο και τους αλιείς – Στις αρχές Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός στην Αμοργό για να αναδείξει τη διεθνή διάσταση της πρωτοβουλίας

Σοβαρά τραυματισμένος σε τροχαίο στη Μύκονο ο CEO της Volt, Tom Greenwood

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από ατύχημα με «γουρούνα» στο νησί

Καθολική Εκκλησία Σύρου: Κακουργηματικές διώξεις για σκάνδαλο υπεξαίρεσης 3 εκατ. ευρώ

Δέκα μήνες μετά τις αποκαλύψεις για μεταφορές χρημάτων σε Πατρινό επιχειρηματία, δύο κληρικοί και έξι ιδιώτες στο «κάδρο» – Σεπτέμβριο οι απολογίες.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι