Κόρωνος: το κάλεσμα της βράκας

Εδώ και 180 χρόνια στην Κόρωνο κάθε Μεγάλη Πέμπτη πραγματοποιείται η μεταφορά των εικόνων της εκκλησίας της Αργοκοιλιώτισσας (της παλαιάς) στην Κόρωνο . Ο σκοπός του εθίμου είναι οι εικόνες να λειτουργηθούν τις ημέρες του Πάσχα στον ενοριακό ναό της Αγίας Μαρίνας και να επιστρέψουν πίσω την Νια Δευτέρα . Για τον ίδιο λόγο την ίδια μέρα από τις άλλες εκκλησίες και ξωκλήσια της Κορώνου έφερναν επίσης στην Αγία Μαρίνα την εικόνα του Αγίου που ήταν αφιερωμένη η εκκλησία . Οι εικόνες αυτές την Κυριακή του Πάσχα μαζί με τις εικόνες της Αγίας Μαρίνας έκαναν τη ‘’γύρα’’ (περιφορά γύρω από το χωριό) της Κορώνου .

Οι συμμετέχοντες στην μεταφορά των εικόνων από το Αργοκοίλι στη Κόρωνο ήταν νεαροί Κορωνιδιάτες συνοδευόμενοι από ιερέα και γυναίκες με θυμιατά . Η συγκέντρωση γινόταν (και γίνεται) το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην Αγία Μαρίνα , οι συμμετέχοντες αφού κοινωνήσουν ξεκινάνε για την Πλάτσα από εκεί Ανεγυρίδα και από εκεί Αργοκοίλι .

Στο Αργοκοίλι μετά από λίγη ξεκούραση μοιράζονται οι εικόνες που θα μεταφερθούν . Μπροστά πάει ο ιερέας ακολουθούν οι γυναίκες με τα θυμιατά , μετά η Παναγία η Αργοκοιλιώτισσα και κατόπιν όλες οι άλλες εικόνες . Στις Ασμυρίγκλες , στην στροφή που φαίνεται το χωριό οι εικόνες σταματάνε και έχουν μέτωπο την Κόρωνο . Μένουν εκεί μέχρι να ειδοποιηθεί το χωριό και να αρχίσουν να χτυπάνε οι καμπάνες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Νικολάου . Ακολουθεί η κάθοδος προς το χωριό ενώ οι γυναίκες βγάζουν στις εισόδους των σπιτιών τους φωτογραφίες με αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν χαθεί για να μνημονευτούν , θυμιάζουν και προσκυνούν τις εικόνες . Αρχικά οι εικόνες καταλήγουν στην Πλάτσα όπου λειτουργούνται και κατόπιν στην Αγία Μαρίνα όπου θα μείνουν μέχρι και τη Νια Δευτέρα .

Μάλιστα από το 2010 με σεβασμό στο έθιμο και την παράδοση μας οι νέοι και οι νέες της Κορώνου που συμμετέχουν στη μεταφορά των εικόνων από το Αργοκοίλι στην Κόρωνο ντύνονται με παραδοσιακές φορεσιές δίνοντας ακόμα ένα πιο όμορφο χρώμα στην παράδοση μας .  Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει και φέτος μπορεί να είναι στην Αγία Μαρίνα την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί στις 9 .

Πηγή: ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News