Κουφονήσια…. Ετοιμάζεται ένα πρωτοποριακό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εδώ και έναν χρόνο περίπου, από τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν από τη θέση του κεντρικού ομιλητή εκδήλωσης για τη «Νησίδα Πολιτισμού στη Νάξο», ο Δημήτρης Αθανασούλης - προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – είχε ρίξει τη ..βόμβα λέγοντας «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων στις Κυκλάδες έχει 25 μουσεία εκ των οποίων 15 οργανωμένα στα νησιά του χώρου ευθύνης. Διαθέτει 22 αρχαιολόγους, ισάριθμους συντηρητές και στη Νάξο έχει έξι μουσεία και το επιτόπιο μουσείο στην Μητρόπολη. Επίσης, έχει έναν τεράστιο πλούτο μνημείων της Βυζαντινής εποχής και ετοιμάζονται δύο νέα μουσεία. Ένα στο Κουφονήσι, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο όπου θα στεγαστούν τα περισσότερα από τα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής και δη της Κέρου και Δασκαλιού από τη στιγμή που στόχος είναι κάθε νησί να είναι μία αυτόνομη πολιτιστική κυψέλη πολιτισμού»

Και από εκείνη τη στιγμή λες και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση… Με δεδομένο ότι απέναντι βρίσκεται η Κέρος και το Δασκαλιό, δύο νησιά με εκπληκτική ιστορία και σημείο αναφοράς των ανασκαφών με πλούσια ευρήματα, η ίδρυση του Μουσείου στο Άνω Κουφονήσι δεν θα έπρεπε να είναι ευχή, αλλά πραγματικότητα εδώ και χρόνια. Και πλέον τα βήματα γίνονται με καταιγιστικό ρυθμό… Τον Μάιο του 2016 με απόφαση (77/2016) του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, το πρώην Δημοτικό Σχολείο του νησιού παραχωρήθηκε για 99 χρόνια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, προκειμένου να ανακατασκευαστεί πλήρως και να λειτουργήσει ως Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στις 13 Οκτωβρίου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (αρ. 24/4/7/2017) αποδέχτηκε την δωρεά παραχώρησης του κτιρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Άνω Κουφονησίου για την δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής-Ενημερωτικού Κέντρου. Και μάλιστα υπάρχει και ο σχετικός όρος «όπως έχει προταθεί από τον δωρητή, για την δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής - Ενημερωτικού Κέντρου, με τον όρο η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να υποβάλλει πλήρη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη προς έγκριση στο αρμόδιο Συμβούλιο».

Και τώρα πάμε στα νέα …κουλούρια. Πρόσφατα ο Δημήτρης Αθανασούλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 «Η φωνή του Αιγαίου» αναφέρθηκε στην υπόθεση «Αρχαιολογικό Μουσείο Κουφονησίου»… Μας είπε ότι όλο το καλοκαίρι που μας πέρασε έγινε η σχετική προεργασία από τους υπεύθυνους αρχαιολόγους (σ.σ. βλέπε Επιμελήτρια Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αρχαιολόγος Ειρήνη Λεγάκη) όσον αφορά την πλήρωση του υπό κατασκευή Μουσείου, έχει υποβληθεί η πλήρη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη που έχει επιμεληθεί ο Μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων κος Κεραμιδάς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και χρηματοδότηση ώστε να τρέξει όσο γίνεται πιο γρήγορα η κατασκευή του Μουσείου πάνω σε σύγχρονα δεδομένα ώστε να ξεφύγουμε από την παραδοσιακή έκθεση των εκθεμάτων προς τον επισκέπτη. Και το κυριότερο που ακούσαμε από το στόμα του κου Αθανασούλη; « έχουμε καταθέσει πρόταση προς την Περιφέρεια για ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στο τομέα του Πολιτισμού για τον εμπλουτισμό του τουρισμού της εμπειρίας». Σε απλά Ελληνικά; Χρηματοδότηση σε ψηφιακά προγράμματα που υπάρχουν για το Αιγαίο ώστε να περάσουμε στην εποχή της νέας τεχνολογίας… Και πρέπει οι Μικρές Κυκλάδες να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες από τη στιγμή μάλιστα που το απόθεμα σε πολιτιστικούς θησαυρούς είναι μεγάλο…

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ελέω Κέρου και Δασκαλιού οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, περιμένουμε με αγωνία την επόμενη ανακοίνωση από την αρχαιολογική ομάδα του Sir Colin Renfrew (Επίτιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge) που επί αρκετές δεκαετίες τώρα εργάζεται κάθε Σεπτέμβριο στο νησί και πάντα υπό την αρωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων… Μάλιστα, όλα τα έργα που θα εκτεθούν στο υπό κατασκευή Μουσείο στο Κουφονήσι θα προέρχονται από τα δύο αυτά νησιά όπως αναφέραμε δε έχει γίνει η επιλογή τους και αυτό που αναμένουμε είναι η ένταξη στο πρόγραμμα… Και τότε; Οι πόρτες θα ανοίξουν και τα Κουφονήσια θα αποκτήσουν το πλέον σύγχρονο μουσείο στις Κυκλάδες και γιατί όχι και στο Αιγαίο. Το αξίζουν άλλωστε δεν νομίζετε;  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News