Κουφονήσια: Η μετατροπή του παλιού Δημοτικού σε Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογικό Μουσείο Κουφονησίων.. Ενα όνειρο που όπως όλα δείχνουν γίνεται πραγματικότητα... Ξεκίνησε από μία δήλωση του Δημήτρη Αθανασούλη - Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, πέρασε από τα γραφεία των Υπουργείων ώστε να λάβει τις τελικές εγκρίσεις καθότι είχαμε και δωρεά κτηρίου για να φτάσουμε σήμερα, Δευτέρα 20 Μαίου σε μία σημαντική ανακοίνωση που έρχεται μέσω της προσωπικής ιστοσελίδας του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίων, Αντώνη Κωβαίου. Τι μας λέει; " Εκπληκτική πρόταση της Εταιρείας Zege architects σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την μετατροπή του παλιού δημοτικού σχολείου σε Αρχαιολογικό Μουσείο Κουφονησίων!!.." και προσθέτει " Η εταιρεία Zege architects (Αρχιτεκτονικό Γραφείο Μελετών) των επιφανών αρχιτεκτόνων Τάσου Ζέππου και Ελένης Γεωργιάδη, εκφράζοντας την αγάπη τους για τον τόπο μας, προσφέρθηκαν σε συνεργασία με την εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να αναλάβουν την αρχιτεκτονική μετατροπή του πρώην σχολείου σε Αρχαιολογικό Μουσείο!! Ευχαριστούμε θερμά την Zege architects για την αγάπη τους και την ευγενική προσφορά τους στα Κουφονήσια!!"

Οσο για το ιστορικό της κίνησης;  

"Σεπτέμβριος του 2016 και ο Δημήτρης Αθανασούλης - Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – από το βήμα της αίθουσας συνεδριάσεων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και στη διάρκεια της παρουσίασης του project «Νησίδα Πολιτισμού στη Νάξου» είχε ρίξει τη ..βόμβα «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων στις Κυκλάδες έχει 25 μουσεία εκ των οποίων 15 οργανωμένα στα νησιά του χώρου ευθύνης. Διαθέτει 22 αρχαιολόγους, ισάριθμους συντηρητές και στη Νάξο έχει έξι μουσεία και το επιτόπιο μουσείο στην Μητρόπολη. Επίσης έχει έναν τεράστιο πλούτο μνημείων της Βυζαντινής εποχής και ετοιμάζονται δύο νέα μουσεία. Ένα στο Κουφονήσι, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο όπου θα στεγαστούν τα περισσότερα από τα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής και δη της Κέρου και Δασκαλιού από τη στιγμή που στόχος είναι κάθε νησί να είναι μία αυτόνομη πολιτιστική κυψέλη πολιτισμού»

Η πρώτη κίνηση....  Με δεδομένο ότι απέναντι βρίσκεται η Κέρος και το Δασκαλιό, δύο νησιά με εκπληκτική ιστορία και σημείο αναφοράς των ανασκαφών με πλούσια ευρήματα, η ίδρυση του Μουσείου δεν θα έπρεπε να είναι ευχή, αλλά πραγματικότητα εδώ και χρόνια. Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος,, για το επόμενο βήμα. … αν και είχε προηγηθεί όλων, η απόφαση (77/2016) του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τον Μάιο του 2016 σύμφωνα με την οποία το πρώην Δημοτικό Σχολείο του Κουφονησίου είχε παραχωρηθεί για 99 χρόνια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, προκειμένου να ανακατασκευαστεί πλήρως και να λειτουργήσει ως Αρχαιολογικό Μουσείο. Να σημειώσουμε εδώ ότι είχε προηγηθεί από τον Απρίλιο του ίδιου έτους (2016) η σχετική απόφαση από την Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων…  Αρα τα βήματα είχαν γίνει με τη σωστή σειρά. 

Επόμενο; Στις 13 Οκτωβρίου 2017, όταν η τότε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (αρ. 24/4/7/2017) αποδέχτηκε την δωρεά παραχώρησης του κτιρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Άνω Κουφονησίου για την δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής-Ενημερωτικού Κέντρου. 

Και τότε, μέσα από τη προσωπική ιστοσελίδα του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου κου Αντωνίου Κωβαίου, είχαμε διαβάσει «Αποδεχόμαστε την δωρεάν παραχώρηση χρήσης για 99 έτη του κτιρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Άνω Κουφονησίου, από την Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίου στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, όπως έχει προταθεί από τον δωρητή, για την δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής-Ενημερωτικού Κέντρου, με τον όρο η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να υποβάλλει πλήρη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη προς έγκριση στο αρμόδιο Συμβούλιο».

Και σήμερα έχουμε ένα ακόμη βήμα.. Και απλά η κλεψύδρα αδειάζει με γρήγορους ρυθμούς για τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού αν μη τι άλλο Μουσείου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News