Κουφονήσια: Περισσότεροι από 7.000 επισκέφθηκαν την έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ»

"Δες το εύρημα να συνυπάρχει μαζί με τα εργαλεία του αρχαιολόγου, όταν αυτό ακόμη αξιολογείται και αντλείται η ιστορική του πληροφορία. πριν πάρει την οριστική θέση του στην μουσειακή προθήκη ως κατεστημένο παρελθόν. Δες μια έκθεση που προεικάζει την δημιουργία της μόνιμης έκθεσης. Δες πώς εργάζεται ο αρχαιολόγος και γίνε εικονικός συμμέτοχος στην αρχαιολογική διαδικασία. Δες πώς ο Colin Renfrew και η ομάδα του γράφουν την ιστορία της κυκλαδικής προϊστορίας. Δες πώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ο επιμελητής της έκθεσης Στέφανος Κεραμίδας μεταφέρουν την ανασκαφική εμπειρία σε μουσειακό περιβάλλον".  Αυτό είχε αναφέρει στη προσωπική του σελίδα στα social media, ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιτότητων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης με αφορμή τα εγκαίνια (15/07) της έκθεσης "ΔΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ" στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου...

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Κύπρου και δη στο χώρο που ήταν κάποτε το Δημοτικό Σχολείο και σήμερα είναι ένα πλήρως ανανεωμένο και αναβαθμισμένο εκθεσιακό κέντρο... Και στηρίχθηκε σε δυο άξονες. Αφενός, προβάλλοντας όψεις της ζωής στο Δασκαλιό που καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη θέση σου σε ένα εκτενές δίκτυο ανταλλαγών. Αφετέρου, παρουσιάζοντας πτυχές της ανασκαφικής διαδικασίας και τεκμηρίωσης, που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, καθώς και πλευρές της απαιτητικής εργασίας αρχαιολόγων και ερευνητών, υπό ιδιαίτερα δύσκολες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. 

Και μιλάμε σε παρελθοντικό λόγο, γιατί σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κουφονησίου, Αντώνης Κωβαίος, μέσα από την προσωπική του σελίδα στα social media, μας ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηε για φέτος η παρουσία της έκθεσης στο Κουφονήσι.. Και προχώρησε σε μίνι απολογισμό (αν μη τι άλλο εντυπωσιακός) ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της έκθεσης και ανανέωσε το ραντεβού όχι απλά για του χρόνου αλλά για το 2021 που αναμένεται να λειτουργεί σε μόνιμη βάση η έκθεση καθότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες στο χώρο που έχει καθοριστεί. Παρέμβαση είχαμε κι από τον κο Αθανασούλη που κατέθεσε κι αυτός την άποψή του... 

Ας δούμε τι αναφέρει ο κος Κωβαίος στην ανάρτησή του: "Τρεις μήνες πέρασαν σχεδόν από τότε που άνοιξε στο κοινό η εκπληκτική αρχαιολογική έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ»! Το σπουδαίο γεγονός για τα Κουφονήσια & την ευρύτερη περιοχή ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και η αυλαία έπεσε.

7.000 επισκέπτες τίμησαν αυτή την μοναδική αρχαιολογική έκθεση. Τα συναισθήματα μας ανάμεικτα. Ενθουσιασμός και χαρά που ο τόπος μας για πρώτη φορά στην ιστορία του, φιλοξένησε τους πολύτιμους καρπούς - τα μοναδικά ευρήματα – από το Δασκαλιό και τους αποθέτες της Κέρου. Συγκίνηση και θλίψη που τα αποχωριζόμαστε. Παρηγοριά μας πως θα συμπεριληφθούν ανάμεσα και σε άλλους θησαυρούς της περιοχής μας που θα εκτίθενται στην μόνιμη συλλογή που θα δημιουργηθεί τα επόμενα έτη (2021-2022) από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Εκφράζουμε τις πιο θερμές μας ευχαριστίες:

Στον ‘Αξιο Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων κύριο Αθανασούλη - που παράγει πολύ σπουδαίο έργο στις Κυκλάδες - για την ευγενική του διάθεση. Στο συνεργάτη της Εφορείας, αρχαιολόγο – μουσειολόγο αγαπητό μας κύριο Στέφανο Κεραμίδα, που με μεγάλη αγάπη & ευαισθησία την επιμελήθηκε.

Στη Μαργαρίτα Δρίλια για την φροντίδα της, στην υλοποίηση της έκθεσης, ήταν πολύ σημαντική. Στην αρχαιοφύλακα – υπεύθυνη της λειτουργίας της έκθεσης συντοπίτισσά μας Παντελίνα Τσαβαρη. Προσέφερε τις υπηρεσίες της με ιδιαίτερο πάθος και μεράκι και με την καλή της διάθεση κατάφερε να αποσπάσει μόνο θετικά σχόλια από τους χιλιάδες επισκέπτες.

Στον αξιότιμο Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κύριο Δημήτρη Λιανό, στον αντιδήμαρχο μας Ιωάννη Ταγκούλη, στην Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου μας και στο Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνολικά, για την αμέριστη συμπαράσταση στην προσπάθεια μας. Εκφράζουμε επίσης την μεγάλη μας ευγνωμοσύνη στον διακεκριμένο καθηγητή Σέρ Κολιν Ρένφριου - τον μεγαλύτερο αρχαιολόγο όλων των εποχών.

Στον συνδιευθυντή της ανασκαφής και συνεργάτη του Καθηγητή Μάικλ Μπόιντ. Στην ομάδα τους και τους συνεργάτες τους. Που δουλεύοντας συστηματικά και με αφοσίωση τις τελευταίες δεκαετίες έφεραν στον φως της μοναδικής αξίας αρχαιότητες που παρουσίαζονται στο ευρύ κοινό.

Ευχαριστούμε τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Ινστιτούτο Κύπρου για την πολύτιμη βοηθειά τους. Ευχαριστούμε την Cosmote για την ευγενική χορηγία της, απαραίτητη για την υλοποίηση της έκθεσης. Ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς φίλες, φίλους, κάτοικους, επισκέπτες, καταστηματάρχες που τιμήσατε, προωθήσατε και στηρίξατε την αρχαιολογική μας έκθεση. Είμαστε σε όλους ευγνώμονες"

Και το σχόλιο του κου Αθανασούλη "Μπράβο και σε σένα Αντώνη, γιατί με την δική σου επιμονή το Κουφονήσι απέκτησε μουσείο, έγινε έκθεση, έρχεται η μόνιμη συλλογή και γίνεται το νησί σου και πολιτιστικός προορισμός. Σε όλους τους συντελεστές, που τους αναφέρεις αναλυτικά για άλλη μια φορά τις θερμές μου ευχαριστίες που συνέδραμαν καθοριστικά για να οργανώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αυτή την μικρή, αλλά σπουδαία, αρχαιολογική έκθεση".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News