Κουφονήσια: Σε παγκόσμια πρώτη, τα ευρήματα Κέρου και Δασκαλιού

Το παλιό Δημοτικό που μεταμορφώνεται σε εκθεσιακό χώρο για μία ακόμη χρονιά και το μικρό νησί των Κυκλάδων που αποκτά χρόνο με το χρόνο, χώρο και θέση στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας... Και ενδεχομένως επειδή μπορεί να μπερδευτήκατε, αναφερόμαστε στο πανέμορφο Κουφονήσι, το οποιο για δεύτερη σερί χρονιά μέσα από έκθεση, βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Αυτή τη φορά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει την περιοδική έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ» στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου (σ.σ. το πρώην Δημοτικό Σχολείο που έχει μετατραπεί σε έναν πρωτοποριακό εκθεσιακό χώρο), παρουσιάζοντας αρχαιολογικό υλικό από την Κέρο και το Δασκαλιό, σημαντικές θέσεις της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου  (3.200-2.100 π.Χ.).

Από τη γαλαζοπράσινη παραλία της Άμμου στο Κουφονήσι, που βρίσκεται μπροστά από το κτήριο της Αρχαιολογικής Συλλογής, ο επισκέπτης ατενίζει το νησί της Κέρου και δίπλα της το νησάκι του Δασκαλιού, που πριν 4.500 χρόνια αποτελούσε το νοτιοδυτικό ακρωτήριό της.

Η αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων δεκατριών ετών, που διεξάγεται στο Δασκαλιό από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τoυς Καθηγητή Colin Renfrew και τον Δρ. Michael Boyd και με τη συνεργασία και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έδωσε εξαιρετικά ευρήματα, παγκόσμιας αναγνώρισης, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η μικρή, σήμερα, βραχονησίδα αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες θέσεις των Προϊστορικών Κυκλάδων, εντυπωσιάζοντας με την πρωτο-αστική αρχιτεκτονική της διαμόρφωση και τις πολλές επαφές που φαίνεται να διατηρούσε με τα γειτονικά νησιά, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα αλλά και τη Μικρά Ασία. Κομβικό ρόλο στην διαμόρφωση και ακμή του Δασκαλιού φαίνεται να έπαιξε ο μοναδικής σημασίας χώρος τελετουργιών ο οποίος είχε αναπτυχθεί πολύ κοντά του, στην Κέρο, δεχόμενος ταξιδιώτες από τα νησιά των Κυκλάδων που έφταναν μέχρι εκεί για να τηρήσουν μια μακρά παράδοση απόθεσης σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων και άλλων ξεχωριστών αντικειμένων.

Η έκθεση αρθρώνεται σε δυο άξονες. Αφενός, προβάλλοντας όψεις της ζωής στο Δασκαλιό που καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη θέση σου σε ένα εκτενές δίκτυο ανταλλαγών. Αφετέρου, παρουσιάζοντας πτυχές της ανασκαφικής διαδικασίας και τεκμηρίωσης, που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, καθώς και πλευρές της απαιτητικής εργασίας αρχαιολόγων και ερευνητών, υπό ιδιαίτερα δύσκολες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Κύπρου.

 Αποκλειστικός χορηγός της έκθεσης είναι η CΟSMOTE. Η χορηγία αποτελεί συνέχεια της στήριξης της COSMOTE στο Πρόγραμμα Ανασκαφών Κέρου (The Cambridge Keros Project), μέσω της παροχής τεχνολογικού εξοπλισμού και διαδικτυακής πρόσβασης κατά τις ανασκαφικές περιόδους 2017-2018.

Επιμέλεια έκθεσης: Στέφανος Κεραμίδας, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων  Κυκλάδων

Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου, Άνω Κουφονήσι

διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουλίου - 30 Σεπτεμβρίου 2019

καθημερινά |  09.00 -12.00 και 17.00 – 21.30, Τρίτη κλειστά

Ελεύθερη είσοδος

Εγκαίνια: 14 Ιουλίου 2019, 20.00

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News