Κυκλάδες: Ανοιχτή η αρχαιολογική συλλογή της Ανάφης (photo)

Ανάφη

".... Έχουν συγκεντρωθεί αρκετές μαρμάρινες ιματιοφόρες μορφές από τις οποίες δε σώζονται οι κεφαλές που χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς χρόνους και αρκετά ικανός αριθμός αρχαίων επιγραφών. Τα αρχαία αντικείμενα είναι εκτεθειμένα προσωρινά στο χώρο της αρχαιολογικής συλλογής και είναι ιδιαιτέρως σημαντικά αφού απεικονίζουν τη διαχρονικότητα της κατοίκησης της νήσου Ανάφης...." Η αναφορά στην επίσημη σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σχετικά με την Αρχαιολογική Συλλογή της Ανάφης που είναι ανοιχτή για το κοινό πέντε ημέρες την εβδομάδα... Συγκεκριμένες ώρες και με ...ραντεβού ουσιαστικά καθότι ο χώρος είναι μικρός και με βάση τα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας, οφείλουμε όλοι να προσέχουμε... 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αναφέρει: 

"Η μικρή αρχαιολογική συλλογή Ανάφης, μόλις 20 τ.μ. βρίσκεται εντός του οικισμού της Χώρας. Δημιουργήθηκε μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά στο νησί το 1997 που αφού κατέκαυσε αρκετά στρέμματα γης ανεφάνησαν (τραγική ειρωνεία αφού και η λέξη Ανάφη προέρχεται από το ρήμα αναφαίνομαι, δηλαδή εμφανίζομαι ξαφνικά).

Η τότε ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (σήμερα ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ) είχε δρομολογήσει ένα πολυετές πρόγραμμα καταγραφής και περισυλλογής των διάσπαρτων αρχαίων.

Τα αρχαία της Συλλογής προέρχονται από την αρχαία ακρόπολη της αρχαίας πόλης του «Καστελλίου», το επίνειον της αρχαίας πόλης «Καταλυμάτσα». Έχουν συγκεντρωθεί αρκετές μαρμάρινες ιματιοφόρες μορφές από τις οποίες δε σώζονται οι κεφαλές που χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς χρόνους και αρκετά ικανός αριθμός αρχαίων επιγραφών.

Τα αρχαία αντικείμενα είναι εκτεθειμένα προσωρινά στο χώρο της αρχαιολογικής συλλογής και είναι ιδιαιτέρως σημαντικά αφού απεικονίζουν τη διαχρονικότητα της κατοίκησης της νήσου Ανάφης.

ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10:00 - 14:30

για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 210 3250148 (εσωτ.11) Απόστολος Παπαδημητρίου, Αρμόδιος Αρχαιολόγος"

 

Ανάφη
Ανάφη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News