Κυκλάδες: Από την Κύθνο η έναρξη έρευνας των Κυκλαδικών Νησίδων (Photo)

Ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη εβδομάδα του φετινού προγράμματος έρευνας των Κυκλαδικών Νησίδων (ΕΚΥΝΗ/SCIP) Small Cycladic Islands Project από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με το The Norwegian Institute At Athens και το Carleton College.

Σε Σεριφοπούλα, Πιπέρι και Βου εστιάζουν οι πρώτες έρευνες, στο πλαίσιο του προγράμματος Smart Cycladic Islands Project, με την ομάδα του προγράμματος να ξεκινάει από την πανέμορφη Κύθνο το ταξίδι της ανακάλυψης της ιστορίας των ακατοίκητων νησίδων των Κυκλάδων.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Small Cycladic Islands Project, το πρόγραμμα Έρευνας Κυκλαδικών Νησίδων (ΕΚΥΝΗ) είναι μια αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα στα ακατοίκητα νησιά του αρχιπελάγους του Αιγαίου. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Carleton College (ΗΠΑ). Κατά τα έτη 2019 και 2020 πραγματοποιήθηκε συστηματική έρευνα σε 21 νησίδες ανοιχτά των νησιών Πάρου και Αντιπάρου, όπου τεκμηριώθηκε η ανθρώπινη δραστηριότητα από τους προϊστορικούς χρόνους ως τις μέρες μας. Η πολυεθνής ομάδα απαρτίζεται από ερευνητές που έχουν βάση την Ελλάδα, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιφανειακής έρευνας στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου στη διαχρονία τους, που σκοπό έχει να συμβάλλει στη μακραίωνη ιστορία και αρχαιολογία των Κυκλάδων, τη νησιωτική αρχαιολογία και στη θαλάσσια ιστορία της Μεσογείου ευρύτερα. Παρόλο που όλα τα προς διερεύνηση νησιά είναι σήμερα ακατοίκητα, τέτοιες τοποθεσίες θα είχαν διαδραματίσει ποικίλους ρόλους σε διάφορες στιγμές του παρελθόντος. Κατά την αρχικό αποικισμό της λεκάνης του Αιγαίου, οι μικρές νησίδες αποτελούσαν το «σκαλοπάτι» προς αρκετά μεγαλύτερες περιοχές.

Μικρές νησίδες λειτουργούσαν επίσης ως νεκροταφεία, θαλάσσια οχυρά, ιερά, καταφύγια πειρατών, ή χρησιμοποιήθηκαν για κτηνοτροφικούς σκοπούς (τραγονήσια). Ωστόσο, μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των νησίδων του Αιγαίου έχει ερευνηθεί αρχαιολογικά. Το πρόγραμμα ΕΚΥΝΗ αποσκοπεί στην αρχαιολογική τεκμηρίωση αρκετών από αυτές τις νησίδες χρησιμοποιώντας διεπιστημονικές μεθόδους επιφανειακής έρευνας, καθώς και στην τοποθέτησή τους εντός του ευρύτερου γεωγραφικού πλαισίου τους, αρχής γενομένης από τις πρωιμότερες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας ως τις μέρες μας.

Το ΕΚΥΝΗ διευθύνει ο Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης (Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) και συνδιευθύνεται από τους Δρα Zarko Tankosic (Διευθύνων Σύμβουλος του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών) και Δρα Alex Knodell (Επίκουρος Καθηγητής Κλασικών Σπουδών, Carleton College, ΗΠΑ).

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τα ίδρυματα Loeb Classical Library, Archaeological Institute of America and National Endowment for the Humanities (AIA-NEH Grant for Archaeological Research), Carleton College, το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας (INSTAP) και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Οι φωτογραφίες από τη σελίδα του ΕΚΥΝΗ στο Facebook

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News