Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες (Κίμωλος) - Φώτης Μαρινάκης: "Οι προκλήσεις είναι εδώ για να πυροδοτήσουν...

Κυκλάδες (Κίμωλος) – Φώτης Μαρινάκης: “Οι προκλήσεις είναι εδώ για να πυροδοτήσουν καινοτομίες και να ανοίξουν πανιά σε καινούργια προγράμματα”.

|

Οι «Κιμωλίστες» και ο “Cine – Καλησπερίτη” πέρασαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού – Τι είπε ο Φώτης Μαρινάκης στην εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας” της Νέας Υόρκης για την πορεία των Κιμωλιστών όλα αυτά τα χρόνια – Φ. Μαρινάκης ” Το Kimolos Experience Festival έχει σαν στόχο την δημιουργία αξέχαστων εμπειριών, αξιοποιώντας το πανέμορφο τοπίο του νησιού, και ταυτόχρονα συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της κοινότητας”

“Καινούργιος άνεμος θα φουσκώσει φέτος τα πανιά μας. Όχι δεν είναι ο γαρμπής ούτε η σοροκάδα. Είναι το KIMOLOS EXPERIENCE 2021 , το φετινό φεστιβάλ της Εθελοντικής Ομάδας Κιμωλίστες- ΑΜΚΕ Κιμώλου και φίλων που έρχεται με όρεξη και μεράκι να οργανώσει απ΄ άκρη σ΄ άκρη στο νησί ξεχωριστές διαλέξεις-συζητήσεις, πεζοπορίες, μουσικές εκδηλώσεις, υπαίθριες προβολές ταινιών”. Ο πρόλογος για την φετινή πολιτιστική χρονιά από τους Κιμωλιστές, την εθελοντική ομάδα της Κιμώλου που προσπαθεί για την ανάδειξη του νησιού των Δυτικών Κυκλάδων… 

Πρόσφατα, ο Ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, “Κιμωλίτστες – Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου”, Φώτης Μαρινάκης “πέρασε” την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πως; ααα ένα λεπτό. Ο Φώτης Μαρινάκης φροντίζει τα νερά του Αιγαίου και θέλει την μείωση της  πλαστικής ρύπανσης σ’ αυτά. Ζει στην Κίμωλο και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών, του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων. Μίλησε “Εθνικό Κήρυξ”, ελληνική εφημερίδα της ομογένεια της Αμερικής και αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στον θερινό «Cine Καλησπερίτη» της Κιμώλου, όπου οι Κιμωλίστες επιμελούνται και προσφέρουν εντελώς δωρεάν σε όλους τους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες  με σκοπό τον συνδιασμό αναψυχή και πολιτιστική αισθητική. Ο οραματιστής Μαρινάκης  είναι και υπεύθυνος για την οργάνωση του Kimolos Experience Festival που σκοπεύει στην παρουσίαση των πολιτιστικών και περιβαντολλογικών αξιών.

Μάλιστα, πρόσφατα τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία για την καινοτόμο ιδέα «Ανοιχτές Δανειστικές Βιβλιοθήκες» στην Κίμωλο, και to 2014 έλαβε από την YMERIS το βραβείο  «Εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς Α.Αντωνιάδου». Πολλά τα βραβεία που έχει, επίσης, λάβει από την Κοινότητα Κιμώλου, το Αφεντάκειο Κληροδότημα Κιμώλου και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. 

Απόδοση κειμένου: Μάγδα Παράσχου

Πώς ξεκίνησε η εμπλοκή σου με τους Κιμωλίστες;

“Ξεκίνησα με τον εθελοντισμό το 2010. Οι εθελοντές του «ΕΠΟΣ Φυλής» ήρθαν στο νησί με σκοπό τον καθαρισμό των μονοπατιών. Έγινα μέλος και ανακάλυψα την ανάγκη μου να ξεθάψω τις φυσικές ομορφιές  της Κιμώλου μέσα από την συντήρηση, το άνοιγμα και την σήμανση των μονοπατιών για πεζοπορία, επιτρέποντας  με αυτόν τον τρόπο να γίνει γνωστή η φυσική ομορφιά και τα τοπία του νησιού. Η ιδέα της δημιουργίας μιας εθελοντικής ομάδας με το όνομα «Κιμωλίστες» ξεπήδησε εντελώς αυθόρμητα το 2013, και έγινε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Έκτοτε, όχι μόνο ντόπιοι αλλά και απ όλη την Ελλάδα, εθελοντές, συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο.

kimolistes3.jpg

Πώς προέκυψε το “Cινέ Καλησπερίτης”;

Μόλις εγκαταστάθηκα μόνιμα στο νησί, αυτό που μου έλειπε ήταν οι βραδυνές προβολές  ταινιών που απολάμβανα στην Αθήνα οπότε, το 2014 αγόρασα μια φορητή οθόνη προβολής για εξωτερικούς χώρους, έναν προτζέκτορα και ηχεία. Μετά έβαλα σε εφαρμογή αυτό που είχα σκεφτεί, να έχουμε έναν θερινό κινηματογράφο — CineΚαλησπερίτης – που θα μεταφέρεται σε όλο το νησί, σε απόμερες παραλίες, στην κεντρική πλατεία, και φυσικά στο σημείο αναφοράς της Κιμώλου, το Μεσαιωνικό Κάστρο! Την ονομασία του την οφείλει στο πρώτο αστέρι που γίνεται ορατό κατά τη δύση του ήλιου, το οποίο στο νησί μας ονομάζεται Καλησπερίτης.

Για κάθε προβολή  χρησιμοποιώ 200 λάμπες, που κρέμονται στα δέντρα που βρίσκονται στις παραλίες, 20 πύρους, ξαπλώστρες και καρέκλες. Ακόμα θυμάμαι την πρώτη προβολή το 2014 με την ιταλική ταινία Cinema Paradiso, που προβλήθηκε στην κεντρική πλατεία κοντά στο πετρόχτιστο πηγάδι, στο Χωριό της Κιμώλου. Όλο το χωριό ήρθε να παρακολουθήσει την ταινία και η στιγμή ήταν μοναδική αφού η τελευταία φορά που προβλήθηκε ταινία στον τόπο ήταν πριν σαρανταπέντε χρόνια.

Τι είναι αυτό που έχει περισσότερο επιβραβεύσει τις προσπάθειές σας;

Η αγάπη και η στήριξη όλου του κόσμου. Είναι εντυπωσιακό το συναίσθημα της επιβράβευσης από ένα σινεμά που μπαίνει στην ζωή μας και συνδιάζεται με τα μοναδικά μέρη της Κιμώλου, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται οι ομορφιές του Αιγαίου, η αρχιτεκτονική και η ιστορία του νησιού.  Όλα αυτά τα οχτώ χρόνια παρουσίας του Cine Καλησπερίτης, εγκαινίασαν την δημιουργία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Κιμώλου που οργανώνεται στο νησί, για τρίτη χρονιά, σε διάφορες τοποθεσίες.

Νιώθω ικανοποίηση όταν βλέπω επισκέπτες, φίλους, εθελοντές, νησιώτες μαγεμένους από τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος ή το φως του φεγγαριού που πέφτει στο κάστρο ή στην Πολύαιγο, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί δίπλα στην Κίμωλο. Για μένα η φυσική ομορφιά και η υποστήριξη των ντόπιων για τους Κιμωλίστες αποτελούν επιβράβευση και ευλογία μαζί. Ο συνδιασμός όλων αυτών μας δίνει κουράγιο, κίνητρο, και δύναμη να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε δυναμικά με πάθος , αφοσίωση και μεράκι όπως το λέμε στην Ελλάδα.

kimolistes2.jpg

Ποια είναι για σας η μεγαλύτερη πρόκληση;

Πραγματικά οι προκλήσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, ως χώρα, είναι πολλές, και το ίδιο ισχύει παντού. Οι Κιμωλίστες ως ομάδα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τα καταφέρει και σ αυτό συμβάλλουν οι χορηγοί μας, η κοινότητα της Κιμώλου, η υποστήριξη της RoseBud και οι εθελοντές από όλη την Ελλάδα που η βοήθειά τους είναι τεράστια και από καρδιάς! Όσον αφορά, την εξωτερική προβολή ταινιών, ο απρόσμενος άνεμος μπορεί να μας αναγκάσει να αλλάξουμε την θέση της οθόνης και να την έχουμε είτε μέσα στο Κάστρο ή σε μια παραλία που δεν είχαμε σχεδιάσει. Εμπόδια υπάρχουν πάντα αλλά η σύμπνοια που μας διακατέχει ως ομάδα χαρακτηρίζεται από αίσθημα ενότητας, αμοιβαίο σεβασμό, και υπέροχους εθελοντές που μετατρέπουν κάθε πρόκληση σε μια θετική έκβαση, και ανεβάζοντας κάθε φορά τον πήχη όταν εμφανίζεται μια ιδέα. Οι προκλήσεις είναι εδώ για να πυροδοτήσουν καινοτομίες και να ανοίξουν πανιά σε καινούργια προγράμματα.  

Ποιο το επόμενο βήμα σας;

Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί τα 10 χρόνια δημιουργίας της ομάδας «Κιμωλιστές» και χαίρομαι που θα κάνω την ανακοίνωση της οργάνωσης Kimolos Experience Festival. Mια οργάνωση που εμπεριέχει πεζοπορία, αναρρίχηση, ψυχαγωγία, διαλέξεις, εκδρομές σε όλο το νησί, και μια μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων που αφορούν τον πολιτισμό και την παράδοση. Ως εμπνευστής και υπεύθυνος οργάνωσης αυτής της καινούργιας προσπάθειας, για μένα προσωπικά αλλά και για όλη την ομάδα, σηματοδοτείται ένα ξεκίνημα που μας δίνει την ευκαιρία, και ενώ είμαστε ένα με την φύση, να αποκαλύψουμε τις κρυμμένες ομορφιές σε Κίμωλο και Πολύαιγο. Μια πιο βαθιά ανάγκη κρύβεται κάτω από την ανάδειξη  της φυσικής ομορφιάς μέσα από εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Αυτή λειτουργεί ως μέσο ενδυνάμωσης των μελών και του ομαδικού πνεύματος ενώ ενισχύει τους δεσμούς με την τοπική κοινότητα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν την Κυκλαδίτικη φιλοξενία κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα. Το Kimolos Experience Festival έχει σαν στόχο την δημιουργία αξέχαστων εμπειριών, χρησιμοποιώντας το πανέμορφο τοπίο του νησιού, και ταυτόχρονα συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και του μοιράσματος  στην κοινότητά μας. Και βέβαια είστε ευπρόσδεκτοι για να απολαύσετε και τον Καλησπερίτη αλλά και το Φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Κιμωλιστές στη σελίδα που έχουν (kimolistes.com) που είναι πλέον και στα αγγλικά αλλά και στα social media


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

ΣΥΡΙΖΑ – Ευρωεκλογές: Η Κυκλαδίτισσα Κατερίνα Γιαννακά συμμετέχει στο ευροψηφοδέλτιο

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψήφιων ευρωβουλευτών - Τι δήλωσε η Κατερίνα Γιαννακά που εκλέχτηκε από το Νότιο Αιγαίο στους προκριματικούς

ΣτΕ – Αμοργός: Ακύρωσε την απόφαση του ΥΠΕΝ για τα ύψη κτιρίων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει απόφαση του ΥΠΕΝ για το ύψος των κτιρίων σε παραδοσιακό οικισμό με φόντο την Αμοργό

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Γιατί πρέπει να ταξιδεύετε έχοντας κατά νου την άνεσή σας;

ποια είναι η τέλεια ισορροπία μεταξύ άνεσης και οικονομίας για ένα ταξίδι ...

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024