Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες - Ν. Λεβογιάννης για τα 161 Κυκλαδικά ειδώλια: "Ηχηρή" απουσία των...

Κυκλάδες – Ν. Λεβογιάννης για τα 161 Κυκλαδικά ειδώλια: “Ηχηρή” απουσία των Κυκλαδίτικων συλλόγων και δη της ΟΝΑΣ

|

Αρθρο του Νίκου Λεβογιάννη σχετικά με τα “εγκαίνια” της έκθεσης χθες με τα …15 από τα 161 κυκλαδικά ειδώλια και η απουσία των Κυκλαδιτών στη διαμαρτυρία 

Από ένταση σημαδεύτηκε η έκθεση για την «επιστροφή» 15 κυκλαδικών αρχαιοτήτων της επονομαζόμενης συλλογής Στερν στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αφού η αστυνομία απώθησε όσους διαμαρτύρονταν για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Συγκεκριμένα, δεν επιτράπηκε στους σε όσους διαμαρτύρονταν το πανό τους να είναι ορατό. Πρόκειται για πανό που έγραφε «Κλεμμένα είναι» και αναφερόταν στις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες που περιλαμβάνονται στη συλλογή.

Οι αστυνομικές δυνάμεις φέρονται να έσπρωξαν και τον αναπληρωτή τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνο Σκουρολιάκο, ενώ δεν επέτρεψαν στους συγκεντρωμένους ούτε να σταθούν στο πεζοδρόμιο διπλανού δρόμου από το Μουσείο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση δεν είχαν προσκληθεί βουλευτές ή δημοσιογράφοι, αλλά κυβερνητικοί παράγοντες δίνοντας την αίσθηση πως ήταν μία «κλειστή» κυβερνητική φιέστα.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο κάλεσμά του, χαρακτήρισε την έκθεση ως «τη δεύτερη πράξη της μεμπτής και κατακριτέας διαδικασίας που ξεκίνησε με την υπογραφή της συμφωνίας νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την κύρωσή της με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή».

Ανέφερε ακόμα πως οι 15 αρχαιότητες «κλεμμένες από τις Κυκλάδες, παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σαν να είναι διακοσμητικά αντικείμενα, χωρίς αρχαιολογικά συμφραζόμενα», επισημαίνοντας μάλιστα πως στην αφίσα της έκθεσης, οι διοργανωτές επέλεξαν να εικονίσουν ειδώλιο «που προέρχεται από λαθρανασκαφή στην Κέρο!».

Κλείνοντας ο ΣΕΑ τονίζει ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης «είναι υπόλογοι για την νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας που επιφέρουν με την Συμφωνία που συνυπέγραψαν», Προσθέτουν πως η ελληνική κυβέρνηση «είναι υπόλογη για την κύρωση μιας συμφωνίας που, επιπλέον, αποφέρει οικονομικά οφέλη στο ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης, που ισούνται με αντίστοιχη οικονομική ζημία του ελληνικού δημοσίου».

Λεβογιάννης – Παρέμβαση 

Και οι Κυκλάδες θα αναρωτηθεί κανείς; Ο συγγραφέας και πρώην υπουργός Νίκος Λεβογιάννης με ανάρτησή του τα ξημερώματα σχετικά με τα “εγκαίνια” των 15 από τα 161 κυκλαδικά ειδώλια ανέφερε ότι “Είναι κλεμμένα τα 161 Κυκλαδικά Ειδώλια. Απόντες από τη χτεσινή διαμαρτυρία οι Κυκλαδίτικοι Σύλλογοι της Αθήνας και κυρίως η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων”

Αναλυτικά η ανάρτηση 

Ο Πρωθυπουργός στα ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ εγκαίνια της έκθεσης των 15 κυκλαδικών ειδωλιων από τα 161 κλεμμένα της αρχαιοκαπηλικής συλλογής του δισεκατομμυριούχου αμερικανού αρχαιοκάπηλου ΣΤΕΡΝ

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός μας…πληροφόρησε ότι: για 50 χρόνια θα εκτίθενται οι αρχαιότητες στο ΜΕΤ για το …καλό μας.

Επίσης τόνισε ότι … “λικνο του κυκλαδικού πολιτισμού είναι το…ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ”

και οχι το ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ..

Είπε: ” …Και τα εκατομμύρια μάτια τα οποία θα αντικρίζουν αυτά τα, εν πολλοίς, άγνωστα έργα θα γίνονται τελικά οι καλύτεροι πρεσβευτές του πολιτισμού και της Ιστορίας μας. Και θα είναι οι πρώτοι που θα αναγνωρίζουν ότι ναι μεν μπορεί αυτές οι αρχαιότητες να εκτίθενται στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, όμως αποτελούν ιδιοκτησία της Ελλάδος.

Και φαντάζομαι ότι όσο περισσότερο εξοικειώνονται με τη μοναδικότητα του κυκλαδικού πολιτισμού, τόσο θα θέλουν να επισκεφτούν και ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου όπου αναπτύχθηκε αυτός ο μοναδικός πολιτισμός, ξεκινώντας πριν από 5.000 χρόνια.”….

Μας πληροφόρησε ακόμη ότι : ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το σπίτι του αρχαιοκάπηλου Στερν στη Ν. Υόρκη και είδε τα κλεμμένα.

Είπε: “…Και όταν είχα την ευκαιρία προσωπικά να επισκεφθώ την οικία του συλλέκτη και να δω περί τίνος επρόκειτο, τότε αντελήφθην γιατί αυτή η προσπάθεια έπρεπε, τελικά, να τελεσφορήσει όπως και τελεσφόρησε…”.

ΑΠΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΞΙΩΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΙΘΗΝΑΣ

Δυστυχώς από τη χθεσινή μαχητική διαμαρτυρία έξω από το Μουσείο Γουλανδρή, του Συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων και των άλλων φορέων των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, απουσίαζαν οι κυκλαδίτικοι φορείς της Αυτοδιοίκησης και, του πολιτισμού, όπως ο Δήμος Νάξου, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, οι Ομοσπονδίες: Ναξιακών Συλλόγων, Παριανών Συλλόγων, Μικρών Κυκλάδων, οι 20 ναξιώτικοι Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι της Αθήνας.

Η μόνη αντίδραση που εκδηλώθηκε είναι η πρωτοβουλία Κυκλαδιτών πολιτών συλλογής υπογραφών μέσω του AVAAZ στο διαδίκτυο σε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας με αίτημα ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΏΛΙΑ . 


 

Με πληροφορίες από τη σελίδα ieidiseis.gr – Photo Credit Eurokinissi 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα