Κυκλάδες: Πάμε μία βόλτα στο ολόγιωμο φεγγάρι του Αυγούστου

Κορυφώνονται με την πανσέληνο του Δεκαπενταύγουστου οι εκδηλώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι εκδηλώσεις σε περίπου 100 μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που άρχισαν την Κυριακή 11 Αυγούστου ολοκληρώνονται την Κυριακή 19 Αυγούστου.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, διοργανώνει συστηματικά από το 1999 τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης πανσελήνου, προσκαλώντας χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες, να παρακολουθήσουν ποιοτικές εκδηλώσεις και να θαυμάσουν τους αρχαιολογικούς χώρους, κάτω από το φως του φεγγαριού. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στην αφίσα των φετινών εκδηλώσεων, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, καθώς συμπίπτουν η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την αυγουστιάτικη πανσέληνο, παρουσιάζεται η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής, στη Σίφνο.

Στις Κυκλάδες 

κι αφού μας δίνει το έναυσμα το Υπουργείο Πολιτισμού, με την αρωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχουμε την εικόνα για τις δράσεις στο Νομό μας..  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, που διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σας προσκαλεί:

* Αρχαιολογικό Χώρο Κάτω Μύλοι Μυκόνου
Μνήμη: διαδραστική βίντεο-προβολή με τη μέθοδο χαρτογράφησης προβολής (video-mapping). Έργο της εικαστικού Νάντιας Σκορδοπούλου σε συνεργασία με την ΕΦΑ Κυκλάδων που θα παρουσιαστεί σε ολονύκτια προβολή από τις 10 μμ έως τις 6 πμ

Επίσης, θα παραμείνουν ανοικτά πέραν του ωραρίου τους από τις 21.00 έως τις 24:00 τα ακόλουθα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι:

* Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου

* Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου

* Ύρια Νάξου

* Ιερό Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης στα Κιόνια Τήνου

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας 

• Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αφιερώνει τη βραδιά στα πραγματικά και στα νοερά ταξίδια του ανθρώπου στη Γη και στη Σελήνη, και οδηγεί τους επισκέπτες σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων και των περιοδικών εκθέσεων (8.30 - 10 μ.μ.), ενώ θα παρουσιάσει σπάνια θραύσματα από την αποστολή του «Apollo 11» στη Σελήνη. Αμέσως μετά, στο αίθριο του μουσείου, ο Γιώργης Χριστοδούλου κάνει «Καντάδα στο φεγγάρι».

• Το Μουσείο Ακρόπολης μας προσκαλεί στον αύλειο χώρο του για μια μουσική βραδιά με νέους τραγουδιστές που ερμηνεύουν τραγούδια για το φεγγάρι, ενώ η είσοδος στις συλλογές του μουσείου είναι ελεύθερη από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα. 

• Το γυναικείο νεανικό συγκρότημα Γης Μαδιάμ εμφανίζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ενώ το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τις υπαίθριες εκθέσεις έως τις 11 μ.μ.

• Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει στο αίθριο συναυλία με τους Γιώργο Καραβελάκη (κιθάρα - τραγούδι), Νέλλη Αμαραντίδου (τραγούδι) και Γιώργο Τζιαφέττα (πιάνο). Το μουσείο είναι επισκέψιμο από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

• Μουσική συναυλία με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης. Ο χώρος ανοίγει στις 8 μ.μ.

• Μουσική εκδήλωση - παρουσίαση του ορχηστρικού έργου «Les Oiseaus sont dans les Ciel» (σουίτες για μπαλέτο και και κινηματογραφικές σουίτες για ορχήστρα εγχόρδων) και μελοποιημένα ποιήματα σε συνεργασία με τον Α. Κατερινόπουλο και το Κουαρτέτο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Αέναον» στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγρινίου.

φωτο eurokinissi