Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες πάνω από ...Αμφίπολη

Κυκλάδες πάνω από …Αμφίπολη

|

ΟΙ τελευταίες ανακοινώσεις της Αρχαιολογικής Εταιρείας προσφέρουν ειδήσεις σχετικά με ανασκαφές στις Κυκλάδες που χαρακτηρίζονται ως σπουδαιότερες από τα ευρήματα στην Αμφίπολή 

Για μεγαλύτερης αξίας ευρήματα στον Κυκλαδικό χώρο έκανε λόγο η Αρχαιολογική Εταιρεία, σε σχέση με τα ευρήματα των ανασκαφών της Αμφίπολης, τα οποία βρέθηκαν υπό τους προβολείς της δημοσιότητας, προκειμένου να επισκιαστούν, όπως υποστήριξε, θέματα πολιτικής. Το θέμα αναφέρθηκε στην παρουσίαση του Έργου της Αρχαιολογικής Εταιρίας, για το παρελθόν έτος 2014, την οποία εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας και ακαδημαϊκός, κ. Βασίλειος Πετράκος, ο οποίος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε τόσο στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αρχαιολογίας, όπως είναι το νέο Οργανόγραμμα, με το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Πετράκο, ανατράπηκε η δοκιμασμένη και κατά καιρούς ταλαιπωρημένη διάρθρωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

 «Άτεχνα σκηνοθετημένη ιστορία» ο τάφος της Αμφίπολης

Όσον αφορά στο πολύκροτο θέμα των ανασκαφών του τάφου στην Αμφίπολη, ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας ανέφερε, πως «δεν είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό γεγονός», ενώ πρόσθεσε, ότι πρόκειται για «άτεχνα σκηνοθετημένη ιστορία, με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα».

Επιπλέον, συμπλήρωσε, πως «το μνημείο το ίδιο, έως τώρα, δεν προσέφερε κάτι το νέο και οι ιστορικές πληροφορίες, που θα μπορούσε να δώσει η ανασκαφή, φαίνεται πώς χάθηκαν εξαιτίας της διεξαγωγής της, από πρόσωπα που αγνοούν την επιστήμη και τη μέθοδό της», αφήνοντας αιχμές για τον πομπώδη και πρόχειρο τρόπο, με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε στο βωμό της δημοσιότητας το συγκεκριμένο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος γεγονός, βλάπτοντας, την όποια αξία θα μπορούσε να έχει για την ιστορία της Ελλάδας.

Ειδική μνεία έκανε σχετικά με την προσφορά στην Εταιρεία, εκ μέρους της κόρης του Σπυρίδωνα Μαρινάτου, Ναννώς, του εκμαγείου της φημισμένης προτομής της Νεφερτίτης, βασίλισσας της Αιγύπτου, το οποίο είχε δωριστεί στον αείμνηστο αρχαιολόγο το 1935, όταν διατελούσε Έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης.

Σε Άνδρο, Σύρο και Θήρα σημαντικότατα ευρήματα

Στο πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο στην πλειοψηφία του προερχόταν από τους κόλπους της αρχαιολογικής κοινότητας, παρουσιάστηκαν από την Αρχαιολογική Εταιρεία τα σημαντικότερα ευρήματα, τα οποία αποκαλύφθηκαν, κατά τη διάρκεια ανασκαφών, που πραγματοποιήθηκαν, υπό την αιγίδα της Εταιρίας, τον περασμένο χρόνο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται, πως είχαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών στις Κυκλάδες, καθώς στα γεγονότα που ξεχώρισαν το 2014, συμπεριλαμβάνονται οι νέες βραχογραφίες, που βρέθηκαν στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στον νεολιθικό οικισμό του Στρόφιλα Άνδρου, στην προϊστορική ακρόπολη της Χαλανδριανής της Σύρου, όπως και στο Βαθύ της Αστυπάλαιας.

Όπως τονίστηκε, στις βραχογραφίες, που ανακαλύφθηκαν κυρίως στον Στρόφιλα της Άνδρου, περιοχή την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Χριστίνα Τελεβάντου, εικονίζονται για πρώτη φορά άνθρωποι, όπως οι πέντε μορφές που κυνηγούν άγρια ζώα, ίσως τσακάλια, ή ο κυνηγός, ο οποίος φέρεται να έχει σκοτώσει ταύρο ή αγελάδα, ενώ διαπιστώθηκαν ακόμη παλαιότερες βραχογραφίες, γεγονός που αποδεικνύει την μακροχρόνια παράδοση της χρήσης του χώρου για την χάραξη παραστάσεων από τους αρχαίους κατοίκους.

Στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της Χαλανδριανής στη Σύρο, την οποία ερευνά η έγκριτη αρχαιολόγος Μαρίζα Μαρθάρη, εμφανίζονται ίδιας τεχνικής ιδιότυπες και σχεδόν ίδιας τεχνικής βραχογραφίες, όπως είναι αυτή, στην οποία απεικονίζεται ένα ψάρι ή δελφίνι.

Στους βράχους στο Βαθύ της Αστυπάλαιας βρέθηκαν χαραγμένες αναπαραστάσεις από σπείρες, βέλη, δόρατα και ένα πλοίο. Σημειώθηκε, πως οι συστηματικές έρευνες του αρχαιολόγου Ανδρέα Βλαχόπουλου, στη βόρεια ακτή.

Για την περιοχή των Κυκλάδων, η παρουσίαση έκλεισε με τις ιδιαίτερα σημαντικές εργασίες συντήρησης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά το 2014, στον προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι της Θήρας. Πιο αναλυτικά, συντηρήθηκε η τοιχογραφία του λεγόμενου «μεγάλου τοίχου των κόκκινων σπειρών» από την Ξεστή 3, η οποία είναι μια μεγάλη σύνθεση μήκους περισσότερο από πέντε μέτρα και που ανασυντέθηκε σε δύο φορητούς πίνακες. Από την Εταιρεία γνωστοποιήθηκε, πως έχει ήδη ανασυγκροτηθεί το πρώτο τμήμα, ενώ έχει κατασκευαστεί μεταλλικό πλαίσιο, στο οποίο θα τοποθετηθεί μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Πετράκο, έχει πραγματοποιηθεί η προσωρινή παραλαβή του στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου της Σαντορίνης, με το πολυαναμενόμενο έργο να προχωρά, όπως όλα δείχνουν, προς την ολοκλήρωσή του.

Αρχαιολογικά ευρήματα αξίας στην υπόλοιπη Ελλάδα

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, αξιόλογα ευρήματα, που είδαν το φως κατά το 2014, στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι τα εξής:

Στην αρχαία Μεσσήνη αποκαλύφθηκαν νέα οικοδομήματα, όπως είναι το δειπνιστήριον στην αγορά, δηλαδή κάποιου είδους τραπεζαρία ή αίθουσα λέσχης, όπου φαίνεται να δειπνούσαν οι λατρευτές της Μεσσάνας, βασίλισσας της χώρας της Μεσσήνης, η οποία και θεοποιήθηκε. Το δειπνιστήριον κατασκευάστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο και φέρει στην ανατολική του όψη δωρική κιονοστοιχία. Επίσης, αποκαλύφθηκε σχεδόν πλήρως το μεταγενέστερο βαλανείο (5ος ως 7ος αιώνα μ. Χ.), που είχε κατασκευαστεί στο μέσο περίπου της βόρειας στοάς, όπου συνεχίζονται οι ανασκαπτικές και αναστηλωτικές εργασίες, υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Θέμελη. Επίσης, γνωστοποιήθηκαν οι αναστηλώσεις στον παραπάνω χώρο της στοάς, που περιλαμβάνουν έναν κίονα της μίας εσωτερικής κορινθιακής κιονοστοιχίας, ύψους 5 μέτρων, της ανατολικής στοάς του γυμνασίου της Μεσσήνης, που βρίσκεται άνω του σταδίου, καθώς και του ναού της Ειλειθυίας στη νότια πλαγία της Ιθώμης.

Στην αρχαία Σικυώνα, την ανασκαφή της οποίας έχει αναλάβει ο καθηγητής Ιωάννη Λώλος, εντοπίστηκαν τμήμα στοάς, μονόκλιτη με δωρική κιονοστοιχία στην πρόσοψη, που χρονολογείται στην πρώιμη ρωμαιοκρατία, καθώς και τα θεμέλια μικρού ναού, που οικοδομήθηκε στο τέλος της κλασικής ή στην αρχή της ελληνιστικής περιόδου και ο οποίος κατεδαφίστηκε στα πρώιμα χρόνια της ρωμαιοκρατίας.

Στην αρχαία πόλη των Θηβών αποκαλύφθηκε το δάπεδο του μυκηναϊκού. Επίσης, μεταξύ των ευρημάτων που ξεχώρισαν ήταν τα θραύσματα μεγάλου κρατήρα (αγγείου) των μετανακτορικών χρόνων (περίπου 1200 με 1100 π. Χ.), όπου εικονίζονται πολεμιστές να μεταφέρουν σκέλος, από το οποίο κρέμονται διάφορα πράγματα, πιθανόν λάφυρα πολεμικά, ενώ στο δεξί κρατούν ξίφος.

Τέλος, στην Ογχηστό Βοιωτίας, είδαν το φως κτίριο, πιθανώς βουλευτήριο, μέρος του οποίου χρονολογείται στον 6ο αι. π. Χ., όπως επίσης και λείψανα κτιρίων, τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε στωικό συγκρότημα. Η συστηματική έρευνα, που ξεκίνησε πέρυσι στην περιοχή, από τον Ιωάννη Μυλωνόπουλο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θηβών, αποκαλύπτει σταδιακά κτίρια, που είχαν εντοπιστεί σε παλαιότερες σωστικές ανασκαφές.

Πηγή:koinignomi.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες