Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες - Σέριφος: 7χρονος βρήκε αμφορέα και τον παρέδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Κυκλάδες – Σέριφος: 7χρονος βρήκε αμφορέα και τον παρέδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο

|

Ενας επτάχρονος, ο Παντελής μας δείχνει το δρόμο. Τι έκανε; Τιμή για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σερίφου 

Μία τρυφερή ιστορία εκτυλίχθηκε στα τέλη του καλοκαιριού στη Σέριφο, όταν το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού δέχτηκε ένα εύρημα από έναν αναπάντεχο δωρητή: Εναν αμφορέα εκατοντάδων ετών που βρήκε μισοθαμμένο στον βυθό ένα αγοράκι όταν έπαιζε στην παραλία του Κουταλά.

Ο μικρός Παντελής έδειξε την ανακάλυψή του στους έκπληκτους λουόμενους και το παρέδωσε με χαρά στο Μουσείο, «για να μπορούν να το θαυμάζουν όλοι» ενώ παρέλαβε και το επίσημο έγγραφο παράδοσης – παραλαβής αρχαίου αντικειμένου.  

Ηταν λίγο μετά τα μέσα Αυγούστου, όταν ο μικρός Παντελής, μαθητής της Β’ Δημοτικού, βρισκόταν στη θάλασσα με την οικογένειά του. «Ο Παντελής είναι ούτως ή άλλως εξερευνητής. Εχει πάθος με τη θάλασσα και την εξερεύνησή της. Με τα βράχια, τα θαλασσινά, τον βυθό, τα καβούρια. Οταν τα υπόλοιπα παιδάκια της παραλίας παίζουν με τις ώρες στην άμμο και κολυμπούν, εκείνος μένει αφοσιωμένος για ώρες ψάχνοντας στα βράχια, κοιτώντας τον βυθό, εξερευνώντας τη θαλάσσια ζωή», λέει ο πατέρας του, Βαγγέλης Καραγρηγορίου στην Κατερίνα Ροββά και στην εφημερίδα “Τα Νέα” .

«Πέρυσι είχαν σκάψει στο σχολείο του και είχε ανακαλύψει κάτι, μάλλον κομμάτια από μια πήλινη γλάστρα, όμως εκείνος δεν πίστεψε ποτέ ότι ήταν γλάστρα, ήταν σίγουρος πως είναι κάτι αρχαίο!». Ετσι, όταν ο μικρός Ιντιάνα Τζόουνς βγήκε τρέχοντας από τη θάλασσα φωνάζοντας «βρήκα αρχαίο, βρήκα αρχαίο!» και έδειξε το απρόσμενο εύρημα στη μητέρα του, όλοι απόρησαν. Το είχε εντοπίσει μέσα στη θάλασσα, όταν βούτηξε με τη μάσκα του, μισοθαμμένο στον βυθό, σε απόσταση περίπου τριών μέτρων από την ακτή. Ηταν το κομμάτι ενός πήλινου αγγείου – από τις λαβές ως το στόμιο – ύψους περίπου 15 εκατοστών και πλάτους 16 εκατοστών. Ηταν το θραύσμα ενός αμφορέα που κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε πριν από αιώνες, κατά την Υστεροβυζαντινή περίοδο.

«Να το πάμε στο Μουσείο»

serifos.jpgΜετά τα πρώτα λεπτά ενθουσιασμού ένα ερώτημα αναδύθηκε: Ποιο θα ήταν το μέλλον της σπουδαίας ανακάλυψης του Παντελή; «Αφού αναζήτησα τον νόμο για να δω τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, εξήγησα στον Παντελή ότι εδώ υπάρχει ένα δίλημμα: Ή θα το πάρουμε μαζί μας και θα στολίσουμε με αυτό παρανόμως το σαλόνι μας ή θα το παραδώσουμε στο Μουσείο. Εσύ, Παντελή, τι λες; Ο Παντελής καθόταν σιωπηλός και μετά από λίγο με ρώτησε: “Αν το πάμε στο Μουσείο, θα το δείχνουν;”. – “Φυσικά”, του απάντησα, “γι’ αυτό το πάμε εκεί, γιατί ανήκει σε όλους, είναι περιουσία όλων των Ελλήνων”. – “Ε, τότε να το πάμε!”, μου είπε…».

Αφού προηγήθηκε επικοινωνία με την αρχαιολογική υπηρεσία και ξεπερνώντας μικρές τεχνικές δυσκολίες, ο αμφορέας, που ως τότε φυλασσόταν τυλιγμένος σε πετσέτες στο δωμάτιο όπου παραθέριζε η οικογένεια Καραγρηγορίου, παραδόθηκε στο κτίριο Περσεύς, όπου φυλάσσεται η Αρχαιολογική Συλλογή της Σερίφου. Το αντικείμενο εκτιμήθηκε από τους ειδικούς, ενώ αρχαιολόγος μετέβη και στο σημείο όπου εντοπίστηκε για περαιτέρω έρευνα.

Πλέον ο αμφορέας του Παντελή έχει βρει τη θέση του ανάμεσα σε ακέφαλα αγάλματα, επιτύμβιες στήλες και άλλους αμφορείς φτιαγμένους στα αρχαία εργαστήρια του Αιγαίου, έργα της ύστερης Κλασικής, της Ελληνιστικής και της Ρωμαϊκής περιόδου, για να «αφηγείται» μαζί τους ιστορίες από το μακραίωνο παρελθόν του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και της υπογραφής του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής ο Παντελής ήταν ενθουσιασμένος. «Πλέον η Σέριφος είναι συνώνυμο της ανακάλυψης για εκείνον», λέει ο πατέρας του. «Και εκτός από τρισευτυχισμένος υποθέτω πως έφυγε από το Μουσείο με χαραγμένο ανεξίτηλα στη συνείδησή του ότι η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλους και ότι και αυτός έχει συμβάλει στον εμπλουτισμό της», συμπληρώνει. «Δημόσιο συμφέρον – ατομικό 1-0 και συνεχίζουμε…». 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες