Κυκλάδες: ... Σίφνος η ποιητική και το "ευχαριστώ" του Δήμου (video)

Σίφνος η ποιητική

"Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη (19/01) την Σίφνο. Ο φακός της εκπομπής μας ταξιδεύει στην καρδιά του Αιγαίου και μας παρουσιάζει ένα νησί με πολυσύνθετα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και με ξεχωριστά μουσικοχορευτικά ιδιώματα. Η Σίφνος, είναι γνωστή για την έντονη παρουσία της στα κοινά μουσικά χαρακτηριστικά που κυριαρχούν σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, είναι όμως λιγότερο γνωστή για την ιδιαίτερη και ασύγκριτη δημιουργική ποιητική έκφραση των κατοίκων της.

Στη Σίφνο συντελείται ένα ποιητικό θαύμα. Σε όλο το χρονικό κύκλο της συμμετοχής και των κοινών δράσεων τους, οι κάτοικοι της εκφράζονται με πρωτότυπο και αυτοσχέδιο ποιητικό τρόπο. Με τα ονομαζόμενα «ποιητικά». Στις συναθροίσεις τους για χαρές, γάμους, γιορτές και σε κάθε κοινή συνύπαρξη και εθιμοτυπία στον κύκλο του χρόνου οργιάζει η ποιητική τους έκφραση, όπου μέσω αυτής επικοινωνούν πρωτίστως το κάθε θέμα ζωής που τους απασχολεί και παράλληλα το «συνδιασκεδάζουν» με την κοινότητα.

Όλοι οι κάτοικοι της Σίφνου είναι εξοικειωμένοι με την ποιητική έκφραση και σε κάθε τους διασκέδαση η «ποιητική αφήγηση» πρωταγωνιστεί. Η θέση του αφηγητή στα γλέντια είναι περίοπτη ώστε να μπορεί να μεταδώσει τα βιωματικά του αισθήματα στους διασκεδαστές αποτελεσματικά, αλλά και να λάβει την απάντηση από τους συνδαιτημόνες του. Σε κάθε σπίτι υπάρχει και το ανάλογο τετράδιο καταγραφής αυτών των ποιητικών στίχων. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην Σίφνο συναντούμε ακόμα και την ανάθεση της ποιητικής εργασίας σε τρίτους, με ιδιαίτερες ικανότητες στη σύνθεση, ώστε να μπορέσει να μεταβιβασθεί στην κοινότητα με τον κατάλληλο ποιητικό τρόπο, το κάθε θέμα που απασχολεί τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Αυτή η εκρηκτική ποιητική διάθεση των Σιφνίων είναι απόρροια μιας μακράς παράδοσης, αφού μεγάλοι ποιητές όπως ο Αριστ. Προβελέγγιος, ο Ιωάν. Γρυπάρης κ.α., πρωτοπόρησαν με υμνητικά «ποιητικά» για το νησί τους, θεμελιώνοντας στίχους που τραγουδούνται στα λαϊκά γλέντια ακόμη και σήμερα.

Το ευχαριστώ του Δήμου

Ε και όπως είναι το σωστό, ο Δήμος Σίφνου με την υπογραφή της Δημάρχου, Μαρία Ναδάλη, λέει "ευχαριστώ" μέσω ανακοίνωσης... "Θέλουμε να απευθύνουμε ειλικρινή συγχαρητήρια για τη συναρπαστική παρουσίαση της πλούσιας λαογραφικής και μουσικής παράδοσης της Σίφνου μας  μέσα από το ντοκιμαντέρ «Σίφνος, η ποιητική» που προβλήθηκε στην αξιόλογη εκπομπή της  ΕΤ3 "Ελλήνων Δρώμενα».

Ειδικότερα συγχαίρουμε τον Πρόεδρο, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου για την οργάνωση και  τον συντονισμό των συμμετεχόντων, το έμπειρο τηλεοπτικό συνεργείο που ήρθε στο νησί μας για τα γυρίσματα και ιδιαιτέρως τoν ερευνητή και σκηνοθέτη της εκπομπής  κ. Αντώνη Τσάβαλο, τους εξαιρετικούς οργανοπαίκτες μας,  που υπηρετούν και προβάλλουν με περηφάνεια την ιδιαιτερότητά της μουσικής μας, αλλά και όλες τις συμπατριώτισσες και όλους τους συμπατριώτες μας που με  οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στο άρτιο αποτέλεσμα, αντάξιο της μακραίωνης πολιτιστικής παράδοσης του νησιού μας!

Μιας παράδοσης και μιας σπουδαίας κληρονομιάς που οφείλουμε όλοι μας ενωμένοι να τη σεβαστούμε, να τη διαφυλάξουμε, να την εμπλουτίσουμε και να την κληροδοτήσουμε με τη σειρά μας στις επερχόμενες γενιές!"

Το επεισόδιο της εκπομπής αναρτάται στη διεύθυνση: https://www.ertflix.gr/category/ellinika-docs/ellinwn-drwmena/, την ημέρα προβολής του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News