Κυκλάδες: Στην αγκαλιά του Υπερταμείου Ακρωτήρι Σαντορίνης, Φτελιά και Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

Και τώρα τι κάνουμε; Είναι ή δεν είναι στη λίστα; Και εάν είναι στη λίστα γιατί δεν βγαίνουν; Κι εάν δεν είναι στη λίστα γιατί δεν βγήκαν; Και εάν δεν είναι, γιατί τα αρμόδια υπουργεία σιωπούν και απλά λένε «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία».. Κι εάν είναι, γιατί δεν τα βγάζουν; Ο χρόνος τρέχει, η φημολογία εντείνεται σχετικά με τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα που θέλει το Υπερταμείο και από την Κυβέρνηση κανείς δεν λέει τίποτα… Και στις ερωτήσεις που γίνονται από μέλη της Αντιπολίτευσης, αόριστες απαντήσεις…

Σήμερα, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα tvxs.gr, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έδωσε στην δημοσιότητα το Παράρτημα με τη λίστα των ΚΑΕΚ (Κωδικοί Αριθμών εθνικού Κτηματολογίου) μνημείων και πολιτιστικών κτιρίων που κατέθεσε μαζί με την προσφυγή του στο ΣτΕ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι Δήμαρχοι Πατρέων και Σπάρτης. Πρόκειται για 587 ΚΑΕΚ από 37 νομούς της χώρας, που είχε καταφέρει ο Σύλλογος να ταυτοποιήσει ως τις 2/11/2018 που προσέφυγε στο ΣτΕ. Ο έλεγχος των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ αργότερα έδειξε ότι ο τελικός αριθμός των ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι 2.329 (από τα συνολικά 10.119 ακίνητα που μεταβιβάζει η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου).

Ανάμεσά στα μνημεία και τα πολιτιστικά κτίρια (δημοσιεύουμε τον πλήρη κατάλογο στο τέλος του άρθρου) βρίσκουμε τη Ροτόντα, το δάσος του Σέιχ Σου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικόλαου, τις Άλικες Ελούντας, το Μουσείο Ζακύνθου, το Ενετικό Φρούριο Σούδας, τον Αρχαιολογικό χώρο της παλαιάς πόλης Χανίων κ.α. Οσο για τις Κυκλάδες; Εκεί έχουμε το περίφημο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, την πανέμορφη παραλία της Φτελιάς στη Μύκονο όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου. Και στα Δωδεκάνησα; Χώροι από τη Σύμη με πρώτο και καλύτερο το Αρχαιολογικό Μουσείο…

Παρά τις διαβεβαιώσεις από την άτυπη ενημέρωση του Υπ. Οικονομικών αλλά και τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ότι τα ακίνητα δεν κινδυνεύουν να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, επιμένει πως η προσφυγή του Υπερταμείου στο ΣΤΕ προς υπεράσπιση της υπουργικής απόφασης Τσακαλώτου, δηλώνει διγλωσσία από την μεριά της κυβέρνησης. Τόνισαν δε σε όλους τους τόνους πως το θέμα δεν είναι μόνο να μην μεταβιβαστούν τα ακίνητα οριστικά στο Υπερταμείο αλλά να μην αναλάβει το Υπερταμείο τη διαχείρισή τους η οποία ανήκει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού.

 «Τι είναι αυτό που επιδιώκουν; Είναι αυτό που αποσιωπούν συνειδητά: το θέμα της διαχείρισης.» είπε το μέλος ΔΣ του ΣΕΑ Στάθης Γκότσης. «Το Υπερταμείο ενδιαφέρεται για τα ΕΣΟΔΑ από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία. Και ξέρουν πολύ καλά ότι ο ίδιος νόμος 4389/16, σε άλλο άρθρο, λέει ότι «5.H ΕΤΑΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση» (άρθρο 195 παρ. 5). Γι’ αυτό ήθελαν τα μνημεία να περιλαμβάνονται στην μεταβίβαση και να εξαιρεθούν μετά: ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Δηλαδή να ρθουν και να ζητήσουν τα εισιτήρια της Κνωσού, τις εκδηλώσεις που θα γίνονται στην Ροτόντα, το αν θα ενοικιάζονται χώροι στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου και πάει λέγοντας. Άρα αυτό που ζητάμε εμείς είναι να διασφαλιστεί η εξαίρεση από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης τόσο των 2.329 μνημείων, όσο και όσων μνημείων περιλαμβάνονται στα 72.000 ακίνητα που έχουν περάσει στην ΕΤΑΔ από το 2016, και η θεσμική κατοχύρωση όλων των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ από δω και πέρα».

 «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για δύο θέματα: 1. Εξαίρεση των 2.329 ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με νέα Υπουργική Απόφαση (προσφάτως είπαν και με νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ), 2. Θεσμική θωράκιση για να μην ξαναβρεθεί κανένα μνημείο ή κτίριο πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα «διαφιλονικούμενα». Είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Τούλα Μαρκέτου

 «Έχουν περάσει 4 μήνες και δεν έχει γίνει τίποτε από τα δύο. Το ΥΠΠΟΑ και το ΥΠΟΙΚ έχουν εκδώσει 8 Δελτία Τύπου για να διαβεβαιώσει ότι όλα βαίνουν προς επίλυση, αλλά δεν μπορούν να εκδώσουν μια Υπουργική Απόφαση εδώ και 4 μήνες! Γιατί είναι πολυγραφότατοι στα δελτία τύπου, τα nonpaper και τις «διαψεύσεις»; Γιατί χαλάνε τόσο μελάνι αντί απλώς να βγάλουν μια ανακοινοποίηση στο ορθό της λίστας των ΚΑΕΚ χωρίς να έχει μέσα τα μνημεία; Τι ακριβώς τους «δυσκολεύει»;

Στις 21/9/2018 γράφαμε: «Η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις προθέσεων». Τέσσερις μήνες μετά, παραμένουν οι δηλώσεις προθέσεων!

Όχι μόνο δεν έχει βγει καμία απόφαση, όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία θεσμική πράξη, αλλά αντιθέτως, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καν αποστείλει στο Συμβούλιο Επικρατείας απόψεις, κάτι που μάλλον υποδεικνύει ότι σε ένα τόσο μείζον ζήτημα που εκδικάζεται στο ΣτΕ, που απασχολεί μήνες την δημόσια συζήτηση, που απασχόλησε ακόμη και την διήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, το ΥΠΟΙΚ δεν δεσμεύεται και δεν παίρνει θέση! Υποψιαζόμαστε ότι το ΥΠΟΙΚ δεν θέλει να εκδικαστεί το θέμα, θέλει να αναβληθεί! Ένα θέμα για το οποίο, θυμίζουμε, όταν αποκαλύφθηκαν όλα, το Υπουργείο Οικονομικών έλεγε ότι το θέμα δεν υπάρχει, αλλά κατασκευάστηκε!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει αποφασίσει να κάνει στάση εργασίας και να είναι όλα του τα μέλη στο ΣτΕ τη μέρα της εκδίκασης».

Συνημμένα Αρχεία: