Κυκλάδες - Σύρος: "Χριστούγεννα Μαζί" με άρωμα Νάξου

Με φρέσκο τίτλο, νέες ιδέες και «πινελιές», το φετινό χριστουγεννιάτικο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επιδιώκει να δημιουργήσει μία χαρούμενη και λαμπερή ατμόσφαιρα μέσα στην οποία μικροί και μεγάλοι, κάτοικοι και επισκέπτες θα βιώσουν μαζί το πραγματικό νόημα των εορτών, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Μουσική, χορός, τραγούδι, θέατρο, κινούμενα σχέδια, ψυχαγωγικά δρώμενα και πολλές άλλες εκπλήξεις θα στολίσουν για δύο μήνες - τα «κλαδιά» της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και θα σκορπίσουν σε κάθε γωνιά του νησιού ελπίδα, χαρά και ζεστασιά.

Το γιορτινό πακέτο εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν από 1η Δεκεμβρίου 2019 έως 20 Ιανουαρίου 2020, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνεργαζόμενων φορέων και Συλλόγων.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας ευχαρίστησε θερμά τα στελέχη του Τμήματος Πολιτισμού, τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς και όλους όσοι προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι για τον σχεδιασμό ενός πλούσιου προγράμματος στο πνεύμα των Χριστουγέννων, που θα μας βοηθήσει να ατενίσουμε τον κόσμο με πιο αισιόδοξη ματιά και να αντλήσουμε δύναμη από το γέλιο των παιδιών.

Φωταγώγηση του νέου εντυπωσιακού δέντρου, εννέα μέτρων

Υπογράμμισε, δε, ότι το κόστος των φετινών εκδηλώσεων ανέρχεται στο ποσό των 21.750 €, εκ των οποίων οι 17.000 € εξασφαλίστηκαν μέσω χορηγιών, χάρη στις πρωτοβουλίες και την προσωπική εργασία της αρμόδιας Αντιδημάρχου, Αλίκης Λεονταρίτη. Ειδική μνεία έγινε στην αγορά του νέου χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου (αξίας 14.000 €), χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ» του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου.

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι για την προμήθεια ενός νέου δέντρου, εννέα μέτρων, αντίστοιχου με αυτό που επί 20ετίας και μέχρι το 2014 στολιζόταν μπροστά από το επιβλητικό Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης. Όπως τόνισε, «το συγκεκριμένο δέντρο αντικαταστάθηκε από εκείνο που υπήρχε μέχρι και πέρυσι, με τα συρματόσχοινα δεξιά-αριστερά, δυσκολεύοντας πολλούς ακόμη και να εισέλθουν στο Δημαρχείο». Για το λόγο αυτό, έκρινε ότι ένα καινούριο μεγαλύτερο δέντρο, που αρμόζει να τοποθετηθεί μπροστά στο αρχιτεκτόνημα του Τσίλλερ, θα έδινε χαρά σε μικρούς και μεγάλους. «Η εταιρία ΑΙΓΕΑΣ ανταποκρίθηκε θερμά στο αίτημά μας και θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Μαρτίνο γι’ αυτή τη σημαντική προσφορά αγάπης προς όλους τους κατοίκους του νησιού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λεονταρίτη.

Το σύνθημα για την επίσημη έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων θα δοθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019 με τη φαντασμαγορική φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο κέντρο της Πλατείας Μιαούλη. Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου, θα ανοίξει η Παιδική-Νεανική Χορωδία της Ορχήστρα των Κυκλάδων με εκατό παιδικές φωνές και χίλιες νότες και μια έκπληξη, ξεκινώντας με τον πιο αισιόδοξο τόνο το χριστουγεννιάτικο ταξίδι. Θα ακολουθήσει η ιστορική Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η οποία θα πλημμυρίσει την ατμόσφαιρα με γιορτινές jazz μελωδίες.

Δράση φιλανθρωπικού χαρακτήρα σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Η βραδιά θα συνεχιστεί με ψυχαγωγικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, όπως το χριστουγεννιάτικο εικαστικό εργαστήρι στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», το οποίο θα συνεχιστεί έως 15 Ιανουαρίου, θεατρικά δρώμενα και ποικίλα διασκεδαστικά events (ανιματέρ, ξυλοπόδαροι, διαδραστικά παιχνίδια, χορός, ταχυδακτυλουργικά τρικ, παιχνίδια, διαγωνισμοί) στην πλατεία. Επιπλέον, θα υλοποιηθούν και δύο ακόμη δράσεις, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στο βιβλίο, να ξεφυλλίσουν τις σελίδες του, να τις αγγίξουν, να τις μυρίσουν και να μυηθούν στον μαγικό κόσμο που μπορεί να τα μεταφέρει, στον κόσμο των παραμυθιών, της φαντασίας, της διασκέδασης και γιατί όχι… του προβληματισμού και της αναζήτησης. Ειδικότερα, στην Εστία των Προσκόπων Σύρου θα διεξαχθεί η φιλανθρωπική δράση «Δώσε βιβλίο – πάρε βιβλίο» σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου, ενώ στον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης, η ομάδα ΠαραμυθιαΖΩ θα αφηγηθεί στους μικρούς της φίλους χριστουγεννιάτικα παραμύθια. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την επαφή με το βιβλίο αναλλοίωτη και ζωντανή», επεσήμανε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Η σκηνοθετική επιμέλεια της όλης εκδήλωσης θα ανήκει στο μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Γιάννη Δεσύπρη.

Για τη συνεργασία των Προσκόπων με τον Δήμο, στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματός του, μίλησε ο Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων, Νεκτάριος Αλυφαντής, υπενθυμίζοντας πως μία από τις αρχές του προσκοπισμού είναι η βοήθεια στον συνάνθρωπο. Η δράση «Δώσε βιβλίο – πάρε βιβλίο» αποτελεί καρπό της αγαστούς επικοινωνίας μεταξύ της κ. Λεονταρίτη και του κ. Νίκου Κουμαριανού. Ο ίδιος εξήγησε ότι η πρωτοβουλία τους, που ουσιαστικά έχει ανταλλακτικό χαρακτήρα, προτρέπει τα παιδιά να δωρίσουν βιβλία τα οποία έχουν διαβάσει και δεν θέλουν πια, παίρνοντας ως ανταμοιβή ένα άλλο βιβλίο. «Σκοπός μας είναι να συγκεντρώσουμε τους τίτλους, ώστε να δημιουργηθεί μια παιδική βιβλιοθήκη, η οποία με τη συνεργασία του Δήμου θα προσφερθεί κάπου, που θα πιάσει τόπο», τόνισε ο κ. Κουμαριανός.

Την κίνηση αυτή χαιρέτισε με τη σειρά της η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Κοινωνικών Θεμάτων, Αγγελική Πρίντεζη, σημειώνοντας πως τα Χριστούγεννα αποτελούν μια γιορτή που δίνει χαρά σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, τάξης αλλά και τόπου διαμονής. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως τόσο το βιβλίο, όσο και η μαγεία των εορτών θα σκορπιστούν σε όλο το νησί (Ερμούπολη και Περιφέρεια), το οποίο θα στολιστεί συνολικά με την απαραίτητη και καθοριστική συμβολή των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Εορταστικές εκδηλώσεις στον πεζόδρομο της Ερμούπολης

Στο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου περιλαμβάνονται, όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, οι οποίες διεξάγονται την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στις οδούς Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ευάγγελος Αλεξανδρίδης ευχαρίστησε τον Δήμο για τη χορήγηση του ποσού των 1.200 ευρώ, που θα βοηθήσει σημαντικά την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού. Εξήγησε, πως εκείνες τις ημέρες, τέσσερις διασκεδαστές (ξυλοπόδαροι, Άγιος Βασίλης, δέντρα, ξωτικά) θα μοιράζουν γλυκίσματα και μπαλόνια στα παιδιά και θα συνομιλούν με όσους κάνουν τη βόλτα τους στον γιορτινό πεζόδρομο της Ερμούπολης. Πρόσθεσε δε, ότι μία σκέψη του συλλόγου είναι και η διασκέδαση του κοινού με μουσική και τραγούδια στο πνεύμα των ημερών, τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους, κατά τις οποίες τα καταστήματα θα λειτουργούν με συγκεκριμένο ωράριο. Καταλήγοντας, ο κ. Αλεξανδρίδης απηύθυνε ευχαριστίες προς την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, η οποία -όπως τόνισε- «αφουγκράζεται τις ανησυχίες και θέλει να δώσει ώθηση-, ενώ διαβεβαίωσε πως, ο Σύλλογος θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια.

Πιο διαδραστικό το φετινό «Σπίτι του Άη-βασίλη»

Ξεχωριστό κεφάλαιο στο εορταστικό πρόγραμμα «Χριστούγεννα μαζί» αποτελούν οι εκδηλώσεις στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη» στην Ποσειδωνία, που θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό για 8η συνεχόμενη χρονιά. Η δράση θα διεξαχθεί από 26 έως 30 Δεκεμβρίου 2019 και συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Ποσειδώνα», Δημήτρη Νταλαχάνη, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο γεγονός της Σύρου και των Κυκλάδων φέτος εξελίσσεται και γίνεται πιο διαδραστικό. Η Έπαυλη Τσιροπινά μεταμορφώνεται σε μια παραμυθένια χριστουγεννιάτικη παραμυθοχώρα και θα καλωσορίσει ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, μάγους, ξωτικά, χιονάνθρωπος ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Ο κ. Νταλαχάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο «Ποσειδών» από κοινού με το Τμήμα Πολιτισμού κάλεσαν σε συνάντηση, στις 16 Οκτωβρίου, όλους τους φορείς του νησιού προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το φετινό πρόγραμμα. Όπως εξήγησε, ζητήθηκε από τους ίδιους η συμβολή τους με διαφορετική προσέγγιση από άλλες χρονιές, έχοντας ως κριτήριο συμμετοχής την παροχή θεαμάτων αποκλειστικά για παιδιά. Ωστόσο, μόνο εννέα σύλλογοι και φορείς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή τους. «Αυτή η προσπάθεια εκ του αποτελέσματος δεν έτυχε αποδοχής για διάφορους λόγους, παρόλα αυτά η συμβολή του Δήμου με την ανάθεση της επιμέλειας των θεαμάτων στη συριανή εταιρεία «Γιατί Έτσι» είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα δώσει αυτό το κάτι διαφορετικό που επιθυμούσαμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του «Ποσειδώνα».

Επαγγελματικές παραγωγές

Κατά τη διάρκεια του φετινού προγράμματος, το κοινό της Σύρου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και αξιόλογες μουσικές και θεατρικές παραγωγές, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων.

Ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη θα «διηγηθούν με Νότες» μουσικές ιστορίες με έντονο το αυτοσχεδιαστικό στοιχείο, τις απρόσμενες μουσικές εναλλαγές, το κέφι, την ψυχαγωγία και με σκοπό, πάνω από όλα, ακροατές και μουσικοί να γίνουν ένα. (04/12). Η συναυλία συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Σύρου «Πρόσβαση» και την Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Το αγαπημένο φεστιβάλ Animasyros επιστρέφει και παρουσιάζει ένα ειδικό πρόγραμμα προβολής ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, που θα κερδίσουν τις καρδιές των παιδιών. (23 & 24/12).

Ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση και πολλά άλλα θέματα τα οποία στην Ελλάδα του 2019 μας προκαλούν πανικό, αντιμετωπίζονται με χιούμορ και συγκίνηση μέσα από την παράσταση «Ειδήσεις είναι θα περάσουν» των Λευτέρη Ελευθερίου, Μάριου Ντερντέ και Γιώργου Φειδά (27 & 28/12).

Ο Λευτέρης Ελευθερίου και ο Αντώνης Κρόμπας είναι οι «Εκείνος κι Εκείνος» και σε ένα καταιγιστικό δίωρο… σχολιάζουν, σατιρίζουν, υποκρίνονται, εκνευρίζουν κι ερεθίζουν το κοινό… Του θέτουν ερωτήματα, του απαγγέλλουν ποιήματα, του κάνουν τράκα χρήματα, του συγχωρούν τα κρίματα και άμα δεν έρθεις να τους δεις, μπροστά σου φίλε θα το βρεις… γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα. (13&14/01).

Μια περίεργη και κωμικοτραγική συνάντηση δύο γυναικών που μοιάζουν να μην έχουν τίποτα να πουν εκτυλίσσεται στην παράσταση των Δανάης Σταματοπούλου και Αναστασία Τζελέπη «Όταν η Κάλλας συνάντησε την Μονρόε». Οι δυο τους θα εξομολογηθούν, θα τσακωθούν, θα φωνάξουν, θα κλάψουν, θα γελάσουν και θα μας αποκαλύψουν τις γυναίκες Μαρία και Μέριλιν. (18/01).

Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης τραγουδούν ποιήματα και μελωδίες γραμμένα για τη Σύρο από ανθρώπους που εμπνεύστηκαν και άλλους που έζησαν εκεί. Ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Δημήτριος Βικέλας, ο Γεώργιος Σουρής, ο Εμμανουήλ Ροΐδης και άλλοι τόσοι που αν και δεν κατάγονται από το νησί, εμπνεύστηκαν και έγραψαν γι’ αυτό. Στο πιάνο ο Χάρης Σταυρακάκης. (20/01).

Τοπικό άρωμα

Ωστόσο, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη απηύθυνε επίσης θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συλλόγους και τους φορείς του νησιού, που κοσμούν με τις δράσεις τους το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου.

Η Θεατρική Ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ θα παρουσιάσει τον «Αλαντίν και το Μαγικό Λυχνάρι». Για χίλιες και μία νύχτες, η Σεχραζάτ προσπαθεί να φτιάξει αυτό το μοναδικό παραμύθι που θα ενθουσιάσει τον παράξενο Σουλτάνο, τόσο ώστε να της χαρίσει τη ζωή. Όταν οι ιδέες της τελειώνουν, τέσσερα φανταστικά πλάσματα έρχονται να τη βοηθήσουν να διηγηθεί το τέλειο παραμύθι. (02 & 03/12).

Ο ΠειΓατής Λουκούμης και το πλήρωμα των Γατοπειρατών συνθέτουν τα κομμάτια του παράξενου κόσμου μας, αναζητώντας την Ειρήνη και την Ελευθερία σε μια αρμονική ανθρωπογατότητα. Η μουσικοθεατρική παράταση των «We Live Together» παρουσιάζεται από 7 έως 10 Δεκεμβρίου.

Στη χρυσόσκονη του ονείρου όλα μπορούν να συμβούν… Παιχνίδια που ζωντανεύουν, χρώματα – μουσικές – χοροί που ταξιδεύουν μαγικά κι ένας αλλιώτικος Άγιος Βασίλης που… και τότε τα παιδιά του κόσμου συνεχίζουν να ονειρεύονται! Μια Μουσικοχορευτική παράσταση με τη συμμετοχή των παιδικών και εφηβικών τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου (14 & 15/12).

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων Σύρας θα σερβίρει την εορταστική κωμωδία του Αντώνη Μπούμπα «Πού πήγαν οι κουραμπιέδες;».  Ένα σύγχρονο έργο για όλη την οικογένεια, που ακροβατεί ανάμεσα στη φάρσα και την κωμωδία καταστάσεων, περιγράφοντας ιστορίες καθημερινής τρέλας. Οι χαρακτήρες, ήρωες της διπλανής πόρτας, βιώνουν τις ημέρες των εορτών σε μια εποχή όπου η ανταγωνιστικότητα, η υστερία, η μοναξιά και η ανάγκη για συντροφικότητα έχουν «χτυπήσει» κόκκινο. Σκηνοθεσία: Γιώργος Σιγάλας. (18 & 19/12).

Για ένατη συνεχή χρονιά, ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέττων διοργανώνει Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που θίγει επίκαιρα θέματα που απασχολούν όλους μας, όπως το μεταναστευτικό, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, οι κοινωνικές αντιθέσεις καθώς και η αντίληψη του μέσου ανθρώπου για όλα αυτά τα θέματα. Η θεατρική παράσταση «Οι άγγελοι της γης», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Παρασκευά Ζαχαρίου θα παρουσιαστεί στις 21 Δεκεμβρίου, στο Θέατρο Ευανθία Καΐρη.

Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι («Το ταξίδι του Χιονάνθρωπου»), η κλασική ορχήστρα European FairlyTale Association από το Βέλγιο, ένας μαέστρος, μια αφηγήτρια και πολλές παιδικές φωνές ενώνονται στο Θέατρο Απόλλων, για να μας ταξιδέψουν, μικρούς και μεγάλους, στο μαγικό κόσμο της κλασσικής μουσικής και του παραμυθιού. (21 & 22/12).

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα μας προσφέρει και φέτος ένα ταξίδι στη Βηθλεέμ, εκεί όπου μέσα στη φτωχική φάτνη γεννήθηκε ο Βασιλιάς του Κόσμου για να φέρει Αγάπη, Ειρήνη, Αδελφοσύνη. Ανοίγουμε τις καρδιές μας για να νιώσουμε το μήνυμα της γέννησης Του, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας. (22/12 στο Κάτω Μάννα).

Η «Αγέλαστη Πολιτεία» των αδερφών Κατσιμίχα χρησιμοποιεί τον θρύλο των καλικάντζαρων με έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο όπου το στοιχείο της κατεργαριάς τους παρουσιάζεται ως δημιουργικό, καθώς το εκμεταλλεύεται για να ανατρέψει την παραδοσιακή αντίληψη που τους θέλει πνεύματα πονηρά της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας. Η χριστουγεννιάτικη παράσταση του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων» θα παρουσιαστεί στο ιστορικό Θέατρο της Ερμούπολης από 3 έως 5 Ιανουαρίου 2020.

Το ολοκληρωμένο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κυκλοφορεί και σε έντυπη μορφή και θα βρίσκεται διαθέσιμα σε πολλά σημεία και επιχειρήσεις του νησιού για να το προμηθευτεί το κοινό. Το εξώφυλλό του κοσμεί μία χριστουγεννιάτικη μπάλα την οποία κοσμούν μεταξύ άλλων, το Σπίτι του Άη-Βασίλη στην Ποσειδωνία, λουκουμάκια και ένας μικρός Ερμής.

Κείμενο: Εφημερίδα "Κοινή Γνώμη" - Δείτε το πρόγραμμα στο τέλος του άρθρου 

Συνημμένα Αρχεία: