«Κυκλάδια»: Κάτι νέο γεννιέται στον πολιτισμό

Κάτι νέο μπαίνει στη ζωή μας…. Ο λόγος για την «Κυκλάδια», έναν ανεξάρτητο κοινωφελή οργανισμό, που δεν είναι τίποτα άλλο από τον καρπό μίας ομαδικής μη κερδοσκοπικής προσπάθειας από μόνιμους κάτοικους της Νάξου, στην καρδιά των Κυκλάδων. Στόχος; η ανάπτυξη και διάδοση των γραμμάτων και των τεχνών στο νησί μας και κατ' επέκταση στον κόσμο. Πρώτο βήμα, η δημιουργία και η διάθεση ενός πολυδιάστατου χώρου όπου γίνεται δυνατή η συνάντηση και η συνεργασία καλλιτεχνών και ερευνητών, παρέχοντας όσο το δυνατόν τα απαραίτητα μέσα για την πραγμάτωση των εγχειρημάτων τους. Και ο χώρος αυτός βρέθηκε στη περιοχή του Δαμαλά.

Ενας πολυχώρος, που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει βήμα έκφρασης, δημιουργίας και συνδιαλλαγής… Και προς αυτή την κατεύθυνση, η «Κυκλαδία» φιλοξενεί τους επισκέπτες καλλιτέχνες και ερευνητές άλλων τόπων και ενθαρρύνει ενεργά την συμμετοχή του δυναμικού της τοπικής κοινωνίας. Εξίσου σημαντική είναι η εκπαιδευτική διάσταση του χώρου. Μαθησιακοί κύκλοι, εργαστήρια, παρουσιάσεις, σεμινάρια, ομιλίες θα διεξάγονται σε τακτική βάση για όλο το χρόνο τόσο από κατοίκους του νησιού όσο και από επισκέπτες.

Αναζήτηση

Σε ευρύτερο πλαίσιο, βασική αναζήτηση της Κυκλαδίας είναι καθεαυτά τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ενώ ζούμε στην εποχή της εξέλιξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, αδυνατούμε να εγγυηθούμε την ευημερία του είδους μας - πολύ λιγότερο την ευημερία του πλανήτη. Η ανθρωπότητα μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί σε μία δίνη, κινούμενη από την απληστία, την ματαιοδοξία, την ανισότητα, τη βία κ.ο.κ. Αισθανόμαστε ότι είναι πρωταρχική ευθύνη μας να αναθεωρήσουμε την πορεία του πολιτισμού μας, πιστεύοντας ότι ένας διαφορετικός τρόπος ύπαρξης είναι εφικτός.

Εγκαίνια…

Και φτάνουμε στο διά ταύτα… Αύριο Σάββατο στις 6 το απόγευμα έχουμε τα εγκαίνια…. Και εκεί θα μάθουμε τις σκέψεις και τις προθέσεις των παιδιών που αναλαμβάνουν αυτό το βαρύ έργο στο κέντρο της Νάξου… Κάτι που φαίνεται και από το …moto της Κυκλαδίας; Αναζητώντας τον Πολιτισμό.

Περισσότερες πληροφορίες; Στην ιστοσελίδα cycladia.org
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News