Λουκέτο στο μουσείο Δήλου

Μετά τη Νάξο έρχεται η ώρα της Δήλου ώστε να μην μείνουμε με το… παράπονο… Η μόνη διαφορά; Στη Μύκονο υπήρξε άμεση αντίδραση και δη σε επίσημο επίπεδο... Όπως έγινε γνωστό έως το τέλος Μαρτίου θα παραμείνει κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας θα παραμείνει κλειστός λόγω έλλειψης φυλάκων καθ’ όλη την διάρκεια του Μαρτίου. Η Μύκονος ήδη ετοιμάζεται να υποδεχθεί την προσεχή εβδομάδα το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για την φετινή σαιζόν. Η κρουαζιέρα ξεκινά, οι τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη φτάνουν στο νησί και μια τέτοια εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική καθώς δεν θα τους επιτραπεί η δυνατότητα να επισκεφθούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Παράλληλα το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου δημιουργεί πρόβλημα στα γυρίσματα που έχουν προγραμματιστεί στο νησί του Φωτός στα τέλη Μαρτίου. Πρόκειται για τα γυρίσματα της αφηγηματικής ταινίας «Δήλος – Άδηλος» με αφηγητή τον διάσημο έλληνα ηθοποιό Γιώργο Χωραφά που έρχεται από το Παρίσι γι’ αυτόν τον λόγο, όπως και η εκδρομή που έχει προγραμματιστεί στο νησί του Απόλλωνα στα πλαίσια του συνέδριου της Google που θα πραγματοποιηθεί στη Μύκονο. 

Αμεση ήταν η αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου που με ομόφωνη απόφασή του εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο για την σύνταξη και αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού και δη στον αναπληρωτή Υπουργό κ. Ξυδάκη για την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη.

Την Τρίτη δε είχαμε και τη πρώτη συνάντηση (σ.σ. ο κ. Αθανασούλης έχει ήδη επισκεφθεί τη Νάξο) μεταξύ του Δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά με το νέο Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Αθανασούλη στο Δημαρχείο της Μυκόνου. Παρόντες στην συνάντηση ήταν και ο Αντιδήμαρχος κ. Ατζαμόγλου καθώς και οι Τμηματάρχες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κα Παπαδοπούλου και κος Μητσούλης.

Ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία το σταθερό ενδιαφέρον της νέας Δημοτικής Αρχής για την αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων της Δήλου και της Μυκόνου και κάλεσε τον Έφορο να προχωρήσουν στην προώθηση κοινών δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ του Δήμου και της Αρχαιολογίας, με προγραμματικές συμβάσεις. Επιπλέον, ο κ. Κουκάς μετέφερε την έντονη διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου για το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου για όλο τον μήνα Μάρτιο λόγω της έλλειψης  ικανού αριθμού προσωπικού και τους ενημέρωσε για την σχετική επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε χθες στον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Ξυδάκη.