Μικροί ξεναγοί ενός μεγάλου πολιτισμού

Αυτά ήταν τα λόγια ενός δημοσιογράφου που επισκέφθηκε πριν λίγο καιρό το νησί μας για πρώτη φορά. Ενθουσιασμένος από τον τρόπο παρουσίασης της ιστορίας του νησιού μας, αλλά και από την ευγένεια και το… χαμόγελο που του πρόσφεραν τα παιδιά μας.

 «Ο χώρος ενός μουσείου» είπε ο δημοσιογράφος «δίνει κάποιες φορές μια απρόσωπη και απρόσιτη αίσθηση. Η δυνατότητα να αισθανθεί κανείς οικεία και ευχάριστα μέσα σ’ ένα περιβάλλον μουσειακό δεν φαίνεται συχνά εφικτή. Πρέπει άλλωστε και ο ξεναγός να έχει τον τρόπο να… «διδάξει» τον επισκέπτη ευχάριστα ώστε να του μεταδώσει τη σημαντική ιστορία του τόπου μας… Κι όμως, να που ανακάλυψα αυτό το προτέρημα ή πλεονέκτημα σε μια ομάδα παιδιών στη Σύρο που όχι μόνο κατάφεραν να γίνουν ευχάριστοι «ξεναγοί» αλλά μπορούν μ’ έναν ευχάριστο τρόπο να μεταφέρουν τη δική τους εμπειρία και τις γνώσεις τους στους επισκέπτες. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ένα παιδί 10 ή 11 χρόνων, θα με συνόδευε στα μονοπάτια ενός οδοιπορικού της βαθιάς προϊστορίας 5.000 χρόνια πριν, ώστε να «συναντήσω» έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου της 3ης π.Χ. χιλιετίας τον Κυκλαδικό Πολιτισμό! Με μοναδικό πάθος και ενθουσιασμό, αυτά τα παιδιά ανακάλυψαν την ταυτότητα του νησιού τους και δέχτηκαν να τη «διδάξουν» σε αυτούς που θέλουν να τη μάθουν. Χίλια μπράβο παιδιά για τη σπουδαία προσφορά σας στο νησί του … μεγάλου Πολιτισμού!»

Ο δημοσιογράφος, που τον ευχαριστούμε θερμά για τα τόσο επαινετικά σχόλιά του, λέει κι ένα μπράβο στις κυρίες Λίζα Μπατζάκη, Μαρία Στέλλα και Μαίρη Ρώτα γιατί δημιουργήσαμε αυτό το ζωντανό «μελίσσι» των παιδιών, που μαζί με τη γνώση μαθαίνουν ευγένεια, ανθρωπιά και αποκτούν ήθος…

Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Ελένη Βάτη που μαζί με τον αείμνηστο Γιάννη Βάτη και την πολύτιμη χορηγία τους δημιουργήθηκε και υπάρχει αυτό το Μουσείο επί 22 χρόνια.

ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ - ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε στο Δημαρχιακό Μέγαρο τους μικρούς ξεναγούς του νησιού μας, η δράση των οποίων ξεκίνησε με πολύ ενθουσιασμό. Στη Σύρο το πρόγραμμα ξεναγήσεων από μικρούς εθελοντές είναι πλέον θεσμός τα τελευταία χρόνια. Μικροί μαθητές, μετά την ολοκλήρωση των σχολικών τους υποχρεώσεων, δείχνουν στους επισκέπτες τις ομορφιές του νησιού και τους ξεναγούν στο Δημαρχείο, στο Θέατρο Απόλλων, στο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης καθώς και στον οικισμό της Άνω Σύρου.

Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων στην Ερμούπολη λαμβάνει χώρα από Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 - 13:30 και στον οικισμό της Άνω Σύρου κάθε Τρίτη 19:00 - 21:00. Επίσης, στο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης πέραν των ξεναγήσεων οι οποίες πραγματοποιούνται καθημερινά, κάθε Δευτέρα (11:30 - 12:30) πραγματοποιείται ενημέρωση για το οδοιπορικό της Σύρου σε πολίτες και επισκέπτες του νησιού. Αντίστοιχα, κάθε Πέμπτη (11:30 - 12:30) οι μικροί ξεναγοί υποδέχονται τα παιδιά των επισκεπτών για να παίξουν μαζί τους κουκλοθέατρο, πηλοπλαστική, να ζωγραφίσουν παίρνοντας ιδέες από έργα μεγάλων ζωγράφων, Τσαρούχη, Σόρογκα, Θεόφιλο, Παύλο…

 

Τέλος, κάθε Παρασκευή (11:30 - 12:00) γίνεται προβολή ντοκιμαντέρ για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν επίσης την έκθεση των παιδιών με υλικό, εργασίες και ζωγραφιές, από όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους στο Μουσείο, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το πρόγραμμα των εθελοντικών ξεναγήσεων θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις δασκάλες των παιδιών κ.κ. Μαίρη Ρώτα, Μαρία Κάπαρη και Λίζα Δαλεζίου.»

Από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου μας, ήλθε στην εφημερίδα μας αυτό το πρόγραμμα. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Χρηστιάννα Πάπιτση.

 

Κρουαζιερόπλοιο SALAMIS - FILOXENIA

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης με αφορμή την υποδοχή του κρουαζιερόπλοιου στη Σύρο, ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς να παραστούν στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό το ότι ο Δήμαρχος κ. Γιώργος, Μαραγκός θέλησε και κάλεσε τους: «… εθελοντές μικρούς ξεναγούς του νησιού μας, να προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους για την ιστορία του Δημαρχείου σε όλους τους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης.»

Κύριε Δήμαρχε, ευχαριστούμε θερμά τια την εμπιστοσύνη που δείχνετε στα μικρά παιδιά της Σύρου. Πολύ σπάνια συναντά κανείς στη χώρα μας… «Μικρούς Ανδρόνικους», όπως είπε μια δημοσιογράφος που εντυπωσιάστηκε από την ξενάγηση που τις πρόσφεραν τα Συριανά «βλαστάρια» μας

Έχουν περάσει 22 ολόκληρα χρόνια από τη δημιουργία αυτού του μικρού μας Μουσείου και τα παιδιά συνεχίζουν να «φοιτούν» στις αίθουσές του κάθε Σάββατο ή να γίνονται έκτακτα προγράμματα με δασκάλους και καθηγητές. Το σημαντικό είναι, όπως με πληροφορεί η Μαρία Κάπαρη ότι τα μεγάλα παιδιά, έμπειροι «ξεναγοί» πλέον, έχουν συνεργαστεί και δημιούργησαν site για να προωθούν την τοπική ιστορία, τον Κυκλαδικό πολιτισμό και το Μουσείο τους σε διάφορες περιοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Τον Σεπτέμβριο, λέει, θα αναρτηθεί το blog του Μουσείου, όπου θα μπουν οι δραστηριότητες των «Μεγάλων Πρεσβευτών» … όπως τους βάπτισαν και φυσικά τους άρεσε πολύ.

Υ.Γ Όσα χρήματα κερδίσουν, από τις πωλήσεις των έργων τους, τα παιδιά επιθυμούν να τα προσφέρουν στον Σύλλογο της «Κατ’ Οίκον Νοσηλείας» το φετινό καλοκαίρι.

Πηγή: koinignomi.gr