Το μνημείο της "Μάνας των Αγνοουμένων" στη Λευκωσία έχει την υπογραφή του Φιλωτίτη Νίκου Ημελλου

Σαν σήμερα, 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 44 χρόνια από εκείνη την ημέρα που κανείς στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν θέλει να θυμάται... Η ημέρα κατά την οποία οι Τούρκοι εισέβαλαν στο νησί και το διέλυσαν.... Χιλιάδες οι νεκροί, ακόμη περισσότεροι οι ξεριζωμένοι και από το 1974 η Κύπρος ανεβαίνει το δικό της Γολγοθά...

Το βράδυ της Πέμπτης 19 Ιουλίου 2018, είχαμε όμως μία κίνηση με έντονο το στοιχείο της Νάξου... Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της"Μάνας των Αγνοουμένων", στην είσοδο του Τύμβου Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία. Και τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Αποτελεί δωρεά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και για την υλοποίηση του έργου υπήρξε συνεργασία με το κυπριακό υπουργείο Άμυνας.

Το Μνημείο τοποθετήθηκε στην είσοδο του Τύμβου Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία, όπου βρίσκονται μνήματα Κυπρίων και εξ Ελλάδος αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι έπεσαν κατά τη τουρκική εισβολή του 1974, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και έγινε στην βάση σχεδιαστικής πρότασης του υποπτέραρχου(Ι) ε.α. της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Νίκου Ήμελλου, ο οποίος μαζί με τον εξ Ελλάδος γλύπτη, Αχιλλέα Βασιλείου, εργάστηκαν αφιλοκερδώς.

Σύμφωνα με τον κ. Ήμελλο, το μνημείο αποτελείται από το άγαλμα της Μάνας, σε φυσικό μέγεθος, κατασκευασμένο από ηφαιστειογενή πετρώματα (λάβα) Σαντορίνης και περιβάλλεται από 42 και 1619 ηφαιστιογενείς πέτρες με την κάθε μια να αναγράφει το όνομα του καθενός αγνοουμένου των περιόδων 1963 – 1964 και 1974.

Και επειδή ενδεχομένως αρκετοί και έτρεξαν... Ναι ο Νίκος Ημελλος είναι Ναξιώτης και δη από το Φιλώτι. Και η αποκάλυψη ήρθε μέσα από την προσωπική ιστοσελίδα της  κας Χάιδω Μουστάκη, η οποία αναφέρει « Συγκίνηση, τιμή και καμάρι για σένα, εξαδελφε, Νίκο Ημελλε (του Γιωργάκη του παπά Νικόλα ). Αριστουργηματική η σύλληψη του έργου, η σχεδιαστική σου πρόταση που σε συνεργασία με τον γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου, φτιάξατε κόσμημα άγλαο στην παιδεμένη Κύπρο μας.

Η ανάσα της μάνας, η κορμοστασιά της σε φυσιολογικές διαστάσεις που αργοκινείται φτάνει ως εμάς και μας παρασύρει στο ψάξιμο των παιδιών ...των αγνοουμένων ...

Μάνα ζωντανή, ενδεδυμένη στην μαύρη φορεσιά της σαντορινιάς λάβας,

πασχίζει μέσα στην αγωνιώδη βλεψιά της να αγκαλιάσει κάποιον αγνοούμενο.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι ηρωικά καταπιάστηκαν με τούτο το έργο ..!

Όμως ,Νίκο Ημελλε ,από όπου περάσει το εφευρετικό πνεύμα σου, το ανήσυχο και οξυδερκές μυαλό σου, η ασύνορη ευαισθησία σου, αφήνει παρακαταθήκη ατίμητου έργου και προσφοράς ανιδιοτελούς, προς όλους !!!

Έχουμε γευτεί και μεις ,στο Σ.Φ.Ν. την αεικίνητη, δημιουργική, αλτρουιστική, ουσιαστική, σεμνή, πολύπτυχη ικανότητα σου σε ο,τι καλαίσθητο και ιδιαίτερο .. . Νιώθω περήφανη που είμαι ξαδέλφη σου !

Συγκίνηση γιατί εκείνο το ράσο που μας σκέπαζε συχνά ..μας έχει στην προστατευτική σκιά του, ακόμα !!

Τιμή για την πατρίδα μας ,την Νάξο μας ,το Φιλώτι ο Νικόλας του Γιωργάκη του Παπανικόλα ..του δικού μας ..Άκη !!!

Εν πλω για Νάξο !!