Μόνο Υρια και Σαγκρί ανοιχτά

Διεθνής Ημέρα Μνημείων η αυριανή (18/04) και σε όλη την Ελλάδα θα είναι ανοιχτοί και με ελεύθερη είσοδο όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία… Όλοι είπαμε; Και σε όλη την Ελλάδα; Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση εξαιρούνται όσα Μουσεία παραμένουν κλειστά κάθε Δευτέρα τα οποία και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το κανονικό ωράριο λειτουργίας. Και στη Νάξο; Ε’ τα γνωστά… ξέρετε τώρα. Στα Υρια και στο Ναό της Δήμητρας στο Σαγκρί θα υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης των επισκεπτών. Στα άλλα και δη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας Νάξου που θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια και ιδιαίτερης ποιότητας λόγω των εκθεμάτων που έχει, η κατάσταση είναι γνωστή. Με βάση την έλλειψη του προσωπικού (αναμένουμε τη 2η φάση προσλήψεων εποχικών υπαλλήλων) το Μουσείο είναι ανοιχτό κάθε Τρίτη και Σάββατο ενώ ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες και οι εργασίες στο Επιτόπιο Μουσείο στη Μητρόπολη ώστε να μπούμε σιγά σιγά και στο ενιαίο εισιτήριο που αποτελεί και την φετινή καινοτομία στο χώρο των Μουσείων και των υπόλοιπων αρχαιολογικών χώρων…

Αθλητική Κληρονομιά

Η αυριανή πάντως ημέρα είναι αφιερωμένη στην Αθλητική Κληρονομία με δεδομένο ότι διανύουμε Ολυμπιακή χρονιά (στο Ρίο της Βραζιλίας φέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες) και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών - ICOMOS σε συνεργασία με τη UNESCO όρισαν το παραπάνω θέμα με σκοπό να αναδείξουν τον ρόλο του αθλητισμού στη βελτίωση των συνθηκών της ανθρώπινης ζωής, αναγνωρίζοντας όχι μόνο ορισμένα είδη μνημείων και τόπων (π.χ. αρχαίο στάδιο Ολυμπίας και Νεμέας, αρχαίο γυμνάσιο και παλαίστρα Ελευσίνας, παλαίστρα Ραμνούντα), αλλά και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη σχετικά με τις αξίες και τον ρόλο που διαδραματίζουν στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των κοινωνιών. Για την Ελλάδα η ημέρα αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού ο αθλητισμός αποτελεί επινόηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, εξάλλου, ως συνέχεια των αγώνων της αρχαίας Ολυμπίας, έγιναν στην Αθήνα μετά από σχετική πρόταση του Έλληνα Δημητρίου Βικέλα, πρώτου προέδρου της ΔΟΕ.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του ICOMOS διοργανώνει δημόσια συζήτηση αφιερωμένη στην αθλητική κληρονομιά, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Καυταντζόγλου της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (κτίριο Αβέρωφ, είσοδος από οδό Στουρνάρη), τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 και ώρα 19:30.

Ανάδειξη

Τέλος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Το ωράριο λειτουργίας το Πασχα

Παράλληλα το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, το ωράριο λειτουργίας όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων του κράτους θα είναι το εξής:

Μεγάλη Παρασκευή, 29 Απριλίου 12.00 - 17.00

Μεγάλο Σάββατο, 30 Απριλίου 08.00 - 15.00

Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου Κλειστά λόγω αργίας

Δευτέρα του Πάσχα, 2 Μαΐου: κανονική λειτουργία

Την Τρίτη 3 Μαΐου οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία θα παραμείνουν κλειστά, λόγω μεταφοράς της επίσημης αργίας της Πρωτομαγιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News