Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Η έκθεση "Picasso and Antiquity" έφερε διεθνές βραβείο στον Ν. Σταμπολίδη

Με το βραβείο Youniversal του προγράμματος Global Fine Arts Awards τιμήθηκαν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και ο διευθυντής του, Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, για την έκθεση «Picasso and Antiquity. Line and Clay».

Το βραβείο απονέμεται στους επιμελητές σημαντικών και δημοφιλών εκθέσεων. Υποβλήθηκαν 99 υποψηφιότητες από 27 χώρες και 74 πόλεις και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους του κοινού στη διαδικτυακή ψηφοφορία.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απονομή του βραβείου Youniversal στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στον Διευθυντή του κ. Νίκο Σταμπολίδη είναι η επιβράβευση της συστηματικής, πολύχρονης εργασίας  που γίνεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δημιουργώντας εμπνευσμένες, ευρηματικές εκθέσεις - γεγονότα που ανανεώνουν το κοινό των Μουσείων. Συγχαίρω τον Καθηγητή  Νίκο Σταμπολίδη και τους συνεργάτες του.  Η βράβευσή του τιμά το έργο του. Κάθε διεθνής βράβευση ελληνικού φορέα αποτελεί τιμή την  Ελλάδα».

Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ιστορικού τέχνης Olivier Berggruen, παρουσίασε εξήντα οκτώ σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο, με πουλιά, ζώα, θαλάσσια πλάσματα, ανθρώπους και μυθολογικά θηρία (κένταυροι, ο Μινώταυρος) ή εμπνευσμένα από αρχαίο δράμα και κωμωδίες και συνομίλησαν θεματικά για πρώτη φορά με εξήντα επτά αρχαία έργα, δημιουργώντας Ένας άλλος θεϊκός διάλογος μεταξύ της ελληνικής αρχαιότητας και της σύγχρονης τέχνης.

Η επιτροπή των Global Fine Arts Awards επέλεξε έναν νικητή για τις 13 κατηγορίες βραβείων: Σύγχρονος μεταπολεμικός καλλιτέχνης, Σύγχρονη μεταπολεμική ομάδα ή θέμα, Ιμπρεσιονιστής και μοντέρνος  καλλιτέχνης, Ιμπρεσιονισμός και Μοντερνισμός - ομάδα ή θέμα, Αναγεννησιακός, Μπαρόκ, Old Masters και Dynasties καλλιτέχνης, Αναγέννηση, μπαρόκ, παλιοί δάσκαλοι και δυναστείες, ομάδα ή θέμα,  Αρχαία Τέχνη, Φωτογραφία, Σχέδιο, Χειροτεχνία, Δημόσια Τέχνη, καθώς και τα νέα βραβεία Global Planet and Global Humanity.

Το Youniversal και το YOU-2 είναι τα δύο τελικά βραβεία, απονέμονται στους πιο δημοφιλείς υποψηφίους και επιλέγονται με δημόσια ψηφοφορία στον ιστότοπο του GFAA και στα κοινωνικά μέσα.

Η γεωγραφική, κλίμακα, η εθνοτική και η διαφορετικότητα των φύλων είναι ουσιαστικής σημασίας για την έρευνα και την επιλογή υποψηφίων του GFAA. Το 23% των φετινών υποψηφίων ανήκαν σε ομάδες και καλλιτέχνες από  Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή. Το 13% προέρχονταν από καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και στη διασπορά. Το 33% των υποψηφίων είναι γυναίκες. 

Το βραβείο αποτελεί μία ακόμα κορυφαία διάκριση για τον Νίκο Σταμπολίδη, του οποίου η φωτεινή πορεία στην επιστήμη του όλες αυτές τις δεκαετίες τον έχει αναγορεύσει σε σπουδαίο κεφάλαιο για την Ελλάδα. 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tovima.gr και naftemporiki.gr