Μουσείο Νάξου: Δύο μέρες μόνο …

Πρωταπριλιά και οι ειδήσεις γύρω από τα θέματα πολιτισμού έρχονται κατά ριπάς… Εντάξει δεν θα αναφερθούμε στις αντιδράσεις γύρω από τις ημέρες και έργα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών γιατί θα μας βάλουν πιπέρι στο στόμα. Αλλά θα αναφερθούμε στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο χώρο των αρχαιολογικών χώρων της Νάξου.. Βλέπετε από χθες, 1η Απριλίου, έχουμε την καθιέρωση του ενιαίου εισιτηρίου για τους αρχαιολογικούς χώρους (9 ευρώ, 5 το μειωμένο), διάρκειας πέντε ημερών, τις νέες τιμές (αν μη τι άλλο είναι αυξημένες) στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού αλλά και την εμφάνιση τιμών και σε κάποιους για πρώτη φορά, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας Νάξου, το καμάρι του νησιού με βάση τον πλούτο που έχει θα λειτουργεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Εάν το σκεφτούμε με βάση τα περσινά δεδομένα που είχαμε μία ημέρα λειτουργίας, τότε θα πρέπει να είμαστε και ευτυχισμένοι…

Λουκέτο

Ξεκινώντας από το …λουκέτο να πούμε ότι δεν μας εξέπληξε από τη στιγμή που μόλις πριν από μερικές ημέρες είχαμε δημοσιεύσει την ανακοίνωση πρόσληψης εποχικού προσωπικού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) εξήντα υπαλλήλων αλλά δεν υπήρχε ούτε μία θέση για τη Νάξο… Οι χώροι που αναμένεται να καλυφθούν είναι αυτοί σε Δήλο, Θήρα, Σύρο (!!!) και Μήλο, ήτοι στον Αρχαιολογικό Χώρο και Μουσείο Δήλου, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρωτηρίου Θήρας, Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου και Κατακόμβες Μήλου που εδρεύουν στο Νομό Κυκλάδων. Με βάση την υπηρεσία, το τόπο απασχόλησης, την ειδικότητα και τη διάρκεια σύμβασης, έχουμε:  48 ΔΕ Ημερήσιοι Φύλακες Αρχαιοτήτων, 6 ΔΕ Νυχτοφύλακες Αρχαιοτήτων και 6 ΥΕ Προσωπικό καθαριότητας. Η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στην Σαντορίνη (Ακρωτήρι) με 27 άτομα, ακολουθεί η Δήλος με έναν λιγότερο (26) στη Σύρο έχουμε τέσσερις φύλακες και τρεις στην Μήλο… Και η Νάξος; Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Δημήτρης Αθανασούλης (Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) « έχουμε ζητήσει υπαλλήλους αλλά θα είναι στη δεύτερη φάση των προσλήψεων και ελπίζουμε να γίνουν γρήγορα….» Και μέχρι τότε; Είπαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας Νάξου θα λειτουργεί κάθε Τρίτη και Σάββατο, τις ημέρες δηλαδή που θα είναι κλειστοί οι υπόλοιποι χώροι στο σύνολο της Νάξου… Εδώ να σημειώσουμε ότι πέρυσι, η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου είχε καλύψει το κενό πληρώνοντας υπάλληλο για υπάρχει εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου, ενώ φέτος ο Δήμος προχώρησε σε αποστολή αιτήματος προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την έγκαιρη κάλυψη των κενών…

Εισιτήρια

Για το θέμα των εισιτηρίων; Από την 1η Απριλίου έχουμε το ενιαίο εισιτήριο (9 ευρώ για όλους τους χώρους, 5 ευρώ το μειωμένο) και θα έχει χρονική διάρκεια πέντε ημερών, αναπροσαρμογή τιμών και τιμολογιακή πολιτική για τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι έως φέτος είχαν ελεύθερη πρόσβαση. Οι τιμές κυμαίνονται από δύο έως τέσσερα ευρώ, οι νέοι χώροι είναι αυτοί στα Υρια, Αρχαιολογική συλλογή Κουρνοχωρίου και Επιτόπιο Μουσείο Μητροπόλεως, στα δύο ευρώ (ένα το μειωμένο) είναι η είσοδος στα Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου, Απειράνθου και Πύργος Γλέζου ενώ το πιο ακριβό εισιτήριο είναι αυτό στον Αρχαιολογικό χώρο της Δήμητρας στο Σαγκρί (4 ευρώ, δύο το μειωμένο). Εδώ να αναφέρουμε ότι στον Πύργο του Γλέζου γίνονται εργασίες αναστήλωσης και οι ρυθμοί θεωρούνται ικανοποιητικοί…

Κυκλάδες

Από την 1η Απριλίου λοιπόν έχουμε ενιαίο εισιτήριο σε 17 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ήτοι: της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Αργολίδας, της Ημαθίας, της Μεσσηνίας, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, της Κρήτης, της Κέρκυρας και της Σάμου.. Και οι τιμές είναι τσουχτερές για τα Ελληνικά δεδομένα (όχι για τα Ευρωπαϊκά) καθότι έχουμε:

Ακρόπολη 20 ευρώ (από 12 ευρώ)

Σπιναλόγκα 8 ευρώ (από 2 ευρώ)

Κνωσός 15 ευρώ (από 6 ευρώ)

Δήλος 12 ευρώ (από 5 ευρώ)

Σούνιο 8 € (από 4 €)

Αρχαιολογικός χώρος και μουσείο Επιδαύρου 12 € (από 6 €)

Αρχαιολογικός χώρος και μουσείο Μυκηνών 12 € (από 8 €)

Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Λίνδου 12 € (από 6 €)

Αρχαιολογικός χώρος και μουσείο Ολυμπίας 12 € (από 9 €)

Αρχαιολογικός χώρος και μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών 12 € (από 8 €)

Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης 12 € (από 6 €)

Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας 12 ευρώ (από 6 €)

Αντίδραση

Αναφορικά με τις αυξήσεις η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων εξέδωσε την Τρίτη σχετική ανακοίνωση, εστιάζοντας σε ελλείψεις, δυσλειτουργία ενώ κατέγραψε και αντιρρήσεις για τους όρους ελεύθερης εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς όπως λέει:

«Δεν συμπεριλαμβάνονται οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού στους δικαιούχους ελευθέρας εισόδου. Αυτό θα δημιουργήσει θέματα στους Αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, καθώς υπάρχουν κάρτες που είναι ακόμα σε ισχύ για ένα ή δύο έτη.  Οι δημοσιογράφοι, Έλληνες και ξένοι, δεν μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερη είσοδο από το νέο έτος.

Οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών, που περιλαμβάνονται στο νέο ΦΕΚ, μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερη είσοδο μόνο όταν τα τέκνα τους είναι μέχρι 23 ετών ή μέχρι 25 ετών εάν σπουδάζουν ή εκπληρώνουν στρατιωτικές υποχρεώσεις ή έχουν αναπηρία. Καταλαβαίνετε πως για να αποδείξει ο πολύτεκνος επισκέπτης όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός και προβλήματα στα ταμεία των υπηρεσιών. Τα ίδια κριτήρια ισχύουν και για τους γονείς τρίτεκνων οικογενειών, όπου θα παρουσιαστούν τα ίδια προβλήματα. Ακόμα, μπορούν να λάβουν ελεύθερη είσοδο οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, μόνο εάν τα τέκνα τους είναι ανήλικα και στην περίπτωση διαζυγίου μόνο ο γονιός που έχει την επιμέλεια. Ζητάτε, δηλαδή, από τους αρχαιοφύλακες που εκτελούν χρέη ταμία, να ζητούν από τους επισκέπτες τις δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν την κηδεμονία των τέκνων;»

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η ΠΕΥΦΑ σας επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν στο παρόν ΦΕΚ, προκειμένου να μπορέσετε να βελτιώσετε τα συγκεκριμένα σημεία ώστε να μην δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στους πολυάριθμους επισκέπτες, αλλά και στο προσωπικό, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο που η κίνηση σε μεγάλα Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, είναι αυξημένη. Κύριοι του Υπουργείου Πολιτισμού, αν δεν γνωρίζετε κάτι, καλό είναι να ρωτάτε αυτούς που γνωρίζουν. Αν πάλι νομίζετε ότι τα γνωρίζετε όλα, να αναλαμβάνετε και το κόστος των αποφάσεών σας».

Με πληροφορίες από την iefimerida.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News